Redactie
Redactie Liefde & Seks 25 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Wees lief tegen je partner, óók als je al tig jaar samen bent, tipt een relatietherapeut

Liefde is ingewikkeld, maar oh zo mooi. Of je nu net bij elkaar bent, hartstikke single bent of juist al jaren bij elkaar; voor liefde – of eigenlijk: een goede relatie – zul je moeten werken. Relatietherapeut Nynke Nijman legt uit waarom het zo belangrijk is om óók naar al die jaren, lief en beschaafd te blijven tegen je partner.

Gisteren begeleide ik een Amerikaans stel en terwijl we tot mooie inzichten kwamen, stelde ik hen deze vraag: ‘but then, do we just wanna be civilized with each other, or do we wanna be able to let our hair down and forget about all of that?’. En deze vraag, is er één die ik met een regelmaat stel. Want hoe kan het toch dat we prima in staat zijn om de gehele dag met iedereen op een volwassen manier te communiceren, maar lijken we alle sociale regels van communicatie te vergeten, zodra we thuis zijn bij ons lief.

Communiceren voor volwassenen

Pas op het moment dat men deze vraag hoort, worden ze zich bewust van hun eigen manier van doen. Waarom zouden we de regels die ervoor zorgen dat anderen ons als prettig ervaren, vergeten wanneer we tegen degene praten die van ons houdt, ons respecteert en liefheeft?

Dit vind je vast ook interessant: Duurt eerlijkheid echt het langst? Deze relatietherapeut betwijfelt het

Natuurlijk is het fijn dat je thuiskomt bij een partner waar jij jezelf kan zijn. Dit lijkt ook een hele belangrijke voorwaarden om te beslissen dat iemand jouw partner kan zijn. Maar is die versie van jou waarin jij helemaal jezelf bent, er eentje die smijt met deuren? Schreeuwt en vloekt? Stampvoetend wegloopt? Huilend kritiek levert? Dagenlang zwijgt? Niet luistert naar de woorden van een ander, maar zelf alle ruimte in neemt?

De slechtste versie van jezelf bij je partner

Juist bij degene bij wie het er echt toe doet, wil je extra begripvol zijn. Luister, heb geduld, reguleer je eigen emoties als deze even de voorrang moet geven aan de emoties van een ander. Check of hetgeen dat je hoort ook echt is wat er gezegd is en behandel de ander met respect. Laat de ander uit praten en haal adem voordat je uit een primaire reactie antwoordt.

Waarom zouden we onze slechtste versie van onszelf zijn bij onze partner? Om vervolgens te verwachten dat de liefde van onze partner zo onvoorwaardelijk is, dat hij of zij dit wel kan hebben. Elke vorm van kritiek, elke stemverheffing, elke onveilige manier van communicatie wordt opgeslagen tussen jullie. En als je niet uitkijkt, zal het uiteindelijk jullie toekomst bepalen.

Lees ook: Hoe maak je het goed met je partner na een ruzie?

Wees de beste, meest liefdevolle persoon bij je partner. Juist wanneer de spanningen oplopen. Een meningsverschil of discussie is niet erg, maar een eindeloze reeks aan conflicten kunnen wel degelijk schadelijk zijn. Dus raap al je communicatievaardigheden bij elkaar en doe je best. Net zo goed als dat jij je best zou doen bij iemand op wie je indruk wil maken. Een nieuwe opdrachtgever, een leidinggevende, een nieuwe buurman, collega of vriend.

Relatietherapeut en seksuoloog Nynke Nijman schrijft op Bedrock over relaties en intimiteit. Je kent haar van haar blog Ilvy.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Wees lief tegen je partner, óók als je al tig jaar samen bent, tipt een relatietherapeut
Sluiten