Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 30 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Zo maak je keuzes waar je zélf gelukkig van wordt

Bij het maken van keuzes laten we ons vaak leiden door de meningen of gedachten van anderen. En dat pakt niet altijd even goed uit. Hoe kies je nou je eigen pad, en zorg je ervoor dat je keuzes maakt waar je zélf gelukkig van wordt? Toen ik 17 was kwam voor mij het eerste grote keuzemoment. Ik was bijna klaar met de middelbare school en moest beslissen wat ik ging doen. Wilde ik gaan studeren, werken of misschien toch een mooie reis maken? Ik koos voor het eerste. Al moest ik natuurlijk nog wel bedenken wát ik zou gaan studeren, en waar. Het werd Rechten, maar dat bleek een verkeerde keuze. Diep vanbinnen wist ik dat misschien al.

It’s all about choices

Het leven is een aaneenschakeling van keuzes. En die keuzes bepalen weer hoe ons leven eruit komt te zien. Kies je voor een baan op de Amsterdamse Zuidas dan teken je voor lange werkdagen, maar wél tegen een riant salaris. Kies je voor een freelancer-bestaan, dan heb je de luxe om zelf je dagen in te delen. Maar er zitten óók nadelige gevolgen aan al die vrijblijvendheid.

Ontevreden met de situatie

Het komt vaak genoeg voor dat we ontevreden zijn over onze baan, relatie of andere aspecten van ons leven. De voldoening die je dacht te krijgen van een bepaalde job blijft weg, en die man die al je vriendinnen zo leuk vonden blijkt toch een stuk saaier dan gedacht.

Ook interessant: Het geheim van gelukkig zijn (we delen 4 tips)

Wanneer je ontevreden bent met een situatie kun je proberen daar wat aan te doen. Ben je niet blij met je huidige baan, dan kun je bijvoorbeeld een gesprek aanvragen met je leidinggevende om de situatie te bespreken, of je baan opzeggen. Maar soms moeten we ook leren accepteren dat er dingen zijn die we niet kunnen veranderen. Franciscus van Assisi verwoordt dit mooi. Hij zei: “Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien”.

Factoren die ons beïnvloeden

Er zijn tal van factoren die ons beïnvloeden bij het maken van keuzes, zowel bewust als onbewust. Eerder schreven we op Bedrock hoe de keuzes van je ouders invloed hebben op jouw liefdesleven en in hoeverre ouders bepalend zijn voor de levenskeuzes van hun kinderen. Maar waar we ook door beïnvloed worden zijn vrienden, adverteerders en onze (niet)religieuze achtergrond.

Vooral de sociale invloed is groot. Het begrip uit de psychologie duidt op het effect dat woorden, daden of alleen de aanwezigheid van andere mensen heeft op onze gedachten, gevoelens, attitudes of gedrag. Het is gerelateerd aan conformisme. We hebben de neiging om ons aan te passen aan het gedrag en de opvattingen die heersen in een bepaalde groep, met als doel geaccepteerd te worden door deze groep. Maar zolang we onze eigen gedachten en gevoelens wegcijferen en ons blijven aanpassen, leven we niet het leven dat we diep vanbinnen willen. Hoe maak je nou keuzes waar je zélf gelukkig van wordt?

Persoonlijke waarden

Susan David laat in haar boek ‘Emotionele flexibiliteit’ zien hoe je meer voldoening krijgt als je leeft volgens je persoonlijke waarden. In een artikel van Psychologie Magazine zegt zij het volgende: “Het volgen van je eigen pad is de kunst om te leven volgens je persoonlijke waarden, de overtuigingen en het gedrag die je betekenis en voldoening geven – en niet naar de waarden die je zijn opgelegd door anderen; niet naar wat jij denkt waar je om zou moeten geven, maar waar je oprecht om geeft.”

Volgens Susan kun je beginnen met het stellen van de volgende vragen aan jezelf:

  • Wat vind ik, diep vanbinnen, belangrijk?
  • Wat voor soort relaties wil ik opbouwen?
  • Waar wil ik dat het in mijn leven om draait?
  • Hoe voel ik me het merendeel van de tijd?
  • Welke soort situaties geven me het gevoel dat ik echt leef?
  • Als er een wonder zou gebeuren en alle angst en stress in mijn leven waren opeens voorbij, hoe zou mijn leven er dan uitzien, en welke nieuwe dingen zou ik najagen?

Tip: schrijf de antwoorden ergens op. Zo maak je het voor jezelf een stuk concreter, en heb je altijd iets om op terug te vallen als je weer voor een belangrijke keuze staat.

Leer keuzes maken:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Zo maak je keuzes waar je zélf gelukkig van wordt
Sluiten