Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Psyche 24 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Op deze manier bereik je wél je doelen (spoiler: maak er een gewoonte van)

Hoe vaak ik mezelf wel niet een doel stel. Of het nu om het meer lezen van boeken gaat, het halen van die 10.000 stappen per dag of een doel is dat met werk te maken heeft.  Bij de vleet zet ik targets voor mezelf. Of ik ze dan ook haal? Dat is een tweede…

Raar, want vaak zat ben ik enthousiast genoeg om er hard voor te werken. Waarom eindigen m’n plannen dan toch zo vaak onafgemaakt in de goot?

Je doelen bereiken

Wat we vaak doen als we onszelf een doel stellen, is direct het einddoel opdreunen. ‘Dit jaar wil ik een nieuwe baan vinden’. Bam, doel gesteld. Let’s go!

Maar dat is volgens gedragswetenschapper BJ Fogg niet de juiste manier om de uitdaging aan te gaan. Dat je enthousiast bent is goed, logisch zelfs, want het is iets wat je zelf wilt. En hoewel een goed portie vuur in de ogen zeker niet kan ontbreken bij het behalen van je doelen, is het niet hetgeen wat je laat slagen.

De key om echt stappen te maken richting dat einddoel, die stip aan de horizon, is het creëren van een gewoonte. En dat doe je door klein te beginnen.

Gedrag veranderen

“Behavior happens when motivation, ability, and a prompt come together at the same moment,” zegt BJ Fogg. En dat is exact wat de bedoeling is. Je hebt je motivatie en enthousiasme nodig bij het behalen van je doelen, maar met name om je gedrag te veranderen richting dat doel. Klinkt als een onmogelijk opgave? Dan gaat dit je zeker helpen.

Begin klein

Stel jezelf een doel voor ogen. Bijvoorbeeld elke dag 10.000 stappen zetten. Dat klinkt heel groot en omvangrijk. Om wat gas op die lolly zetten, deel je de taak op in kleine, behapbare taken waar je elke dag mee aan de slag kunt.

Maak het makkelijk voor jezelf. Op de eerste dag ga je dus voor 1.000 stappen. Naarmate de tijd verstrijkt, krik je dit aantal steeds meer op.

Ook interessant: Deze 3 dingen staan jouw doelen in de weg (en zo behaal je ze alsnog)

Maak het een gewoonte

Maar dan komt de belangrijkste stap: je moet er een gewoonte van maken. Leuk als je gister 5.000 stappen hebt gemaakt en vandaag even geen tijd hebt, maar zo kom je er niet.

Hoe je dat doet? Door een trigger te creëren. En dat kan heel simpel door het voor of na een andere gewoonte te doen. Zo creëer je een routine voor je doel en zal het langzaam maar zeker in je systeem sluipen.

In het geval van de 10.000 stappen, kan je eraan denken om het elke avond direct na het avondeten te doen. Of misschien juist als je je fiets in de stalling hebt geparkeerd. Whatever works for you!

En dan is het nu aan jou. Ik zou zeggen: gaan met die banaan!

Verder lezen: Waarom het goed is om doelen te stellen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️