Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 27 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Waarom het goed is om doelen te stellen (en hoe je die haalt)

Je hebt een leuke baan, of in elk geval leuke vrienden en bent blij met je huis (of in een andere volgorde). Je weekenden vullen zich vanzelf met dingen. Met etentjes of misschien vind je het juist lekker om even op te laden van de drukke week. Af en toe plan je een vakantie om er even lekker tussenuit te gaan. Met andere woorden, een méér dan prima leven. Maar, voor je het weet, gaan de weken, maanden en zo niet jaren voorbij. 

Om voorop te stellen: geluk betekent voor iedereen iets anders. Waar de één gedijt bij altijd weten wat ‘ie kan verwachten, lonkt de ander naar meer avontuur en uitdaging. Toch kan het voor niemand kwaad om jezelf uit te dagen en te prikkelen op z’n tijd.

Jezelf uitdagen

Wanneer je jezelf uitdaagt en prikkelt leidt dat tot een nieuwe en vaak betere versie van jezelf. Als je je buiten je veilige comfortzone begeeft, al is het maar een klein stapje, ontwikkel je ineens een andere versie van jezelf. Je leert namelijk van elke nieuwe situatie, of het een goede is of niet

Jezelf uitdagen, oké. Hoe doe je dat? Jezelf uitdagen tot een betere versie van jezelf, je talenten ontwikkelen, nieuwe connecties aan gaan of wat dan ook. Als je het zo opnoemt of opschrijft (altijd een goed idee overigens) blijft het altijd zo’n abstract iets.

Zet één kleine stap en jouw dromen komen uit

Doelen maken je dromer concreter

Het begint bij jezelf afvragen wat je écht nog eens zou willen doen of willen kunnen, een zogeheten droom. Spaans leren? Een huis kopen? Een wereldreis maken? Bij een kinderboerderij werken? Je huis helemaal opnieuw inrichten? Een eigen bedrijfje beginnen? Tekenen? Het mooie van elke droom is, is dat je ze stuk voor stuk kan waarmaken. Als je maar écht wilt en bereid bent er stapje voor stapje aan te werken.

Wat je droom ook is, hij blijft vaag als het een idee blijft ergens achterin je hoofd. Door doelen te stellen, maak je je dromen concreter. Stel, je droomt al best lang van een huis voor jezelf en je voelt dat je er nu écht klaar voor bent. De noodzaak is nog niet zo groot als wanneer je je huidige huis uitmoet. In plaatst van wachten op een externe factor (iemand die jou je huis uitzet bijvoorbeeld), kan je ook je ‘geluk’ op zoeken door simpelweg een doel stellen.

Zo wordt het leuker én nuttiger om doelen te stellen (en goede voornemens vol te houden)

Schrijf de benodigdheden op

Stel je doel is een eigen huis hebben, schrijf dan op wat je daar voor nodig hebt. Een makelaar? Genoeg geld om de borg van een huurhuis te betalen? Een hypotheek in het geval van een koophuis? Moet je daarvoor een extra baantje nemen? Of is het tijd voor een salarisonderhandeling? Ga na welke dingen er nodig zijn om jouw doel te behalen, ofwel: teken de stappen uit van het grotere doel.

Door een concreet doel te stellen, bijvoorbeeld: voor het eind van het jaar wil ik een eigen huisje hebben, prikkel jezelf om in jouw tempo stappen te maken om je doel te behalen. Het is niet alleen een leuk vooruitzicht dat je droom werkelijkheid wordt (hallo voorpret!),  op deze manier wordt je droom ineens iets realistisch en haalbaars. Zo lang je het voor jezelf als doel maakt en het in stukjes opdeelt, merk je ineens hoeveel je kan. Als je het maar wilt.

Geluk kan je vaak zelf creëren. Of in elk geval je best ervoor doen. Door nieuwe dingen te proberen, groei je. En groei staat gelijk aan geluk. En wie zegt dat je daarvoor moet wachten tot 1 januari? Maak de stap om doelen te stellen wanneer jij er klaar voor bent.

Meer inspiratie voor het nieuwe jaar?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom het goed is om doelen te stellen (en hoe je die haalt)
Sluiten