Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 23 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Bescherm je mentale gezondheid extra tijdens corona (met deze tips)

Angstklachten, hartkloppingen, druk op de borst en onzekerheid over de toekomst: klinkt dit jou wel heel bekend in de oren? Je bent niet alleen: coronastress is inmiddels een veelbesproken begrip. Deze tips helpen de coronastress te verminderen.

Onderzoekers zijn het erover eens dat mentale gezondheid minstens even belangrijk is als fysieke gezondheid. Toch heerst er in het dagelijks leven een grote kloof tussen die twee. Zo vinden we het bijvoorbeeld veel makkelijker om te praten over een griepje dan over sombere gedachten of angstaanvallen.

Maar zeker in tijden van corona is het belangrijk om waakzaam te zijn voor signalen van stress. Wij delen alvast 5 tips om coronastress te verminderen.

Tips om coronastress te verminderen

Laat deze bizarre tijden vooral een aanknopingspunt zijn om je mentale gezondheid eens goed onder handen te nemen. Want wanneer nam jij voor het laatste écht de tijd om iets goeds te doen voor je mentale gezondheid?

Deze tips zijn afkomstig van de meditatie-app Headspace die mindfulness toegankelijker wil maken.

1. Neem een pauze

Werk je thuis? Dan kan het verleidelijk zijn om àl-tijd ‘aan’ te staan. Als je niet aan het werk bent voor je baan, dan zie je wel kleding die nog gewassen moet worden, een keuken die nog opgeruimd moet worden of een stapel rekeningen die nog moeten betaald worden. Mispak je echter niet aan deze schijnbaar oneindige work load en neem ook op tijd pauze.

Tip: Deze geleide meditatie laat je focussen op je ademhaling.

Gun het jezelf dus om even weg te stappen van de huidige bezigheid. Stop, pauzeer, sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Zet op een (thuis)werkdag bijvoorbeeld een aantal wekkers om twee minuten even te stoppen en te letten op je houding en je ademhaling.

2. Beoordeel minder

We schreven er al eerder over in een artikel over relaties ten tijden van quarantaine waarin we aanmoedigden om meer tolerantie en verdraagzaamheid in het leven te roepen. Ten opzichte van je partner, maar ook ten opzichte van jezelf.

Wees lief voor jezelf en wees bewust van te veel kritische of overweldigende gedachten. Herken het, druk het niet te hard weg, maar blijf er ook zeker niet aan vastklampen. Zet je gedachten desnoods op papier, om het van je af te schrijven of om de gedachte te parkeren. En dan: let it go. 

3. Wees actief

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: sporten is écht heel goed voor je. Niet alleen voor je fysieke welzijn, ook voor je geest is voldoende beweging cruciaal. Tijdens het sporten (eigenlijk vooral erna) maakt je lichaam het geluksstofje endorfine aan, dé ultieme remedie tegen stress.

Tip: Thuis fit worden? Dit zijn de fijnste work-out video’s van 30 minuten

Beweging kan het gevoel van geluk en welzijn stimuleren. Er zijn veel gratis sportlessen te vinden online, dus probeer eens iets nieuws. Een yogales, boksen, of zumba? You name it. Maar het kan ook eenvoudig middels een mindful rondje om het huis of het nemen van een korte pauze om te rekken en strekken.

4. Verbinden

Laatst zagen we een inspirerende video van Instagramkanaal The Good Quote over de nood aan liefde, affectie en warmte ten tijden van corona. Daarin wordt opgeroepen om in plaats van frustraties, zo veel mogelijk verbintenis om te zoeken, omdat mensen hier juist nu extra behoefte aan hebben.

Zoek dus zoveel mogelijk contact met nabije mensen – familie, vrienden, collega’s en buren. Zelfs virtuele contactmomenten kunnen veel doen voor zowel het eigen emotionele welzijn als ter ondersteuning van anderen. Bovendien is nu de tijd om weer eens de telefoon te pakken en een oude kennis te bellen om te vragen hoe het gaat. Tijdens een rondje wandelen om je huis, bijvoorbeeld.

5. Rust voor het slapengaan

Veel mensen hebben deze periode moeite met in slaap vallen. Heel onlogisch is dat niet, veel mensen hebben in deze periode namelijk wel wat om over te piekeren. Denk maar aan iedereen die plots geen baan meer heeft, iedereen die de combinatie tussen werk en kinderen behoorlijk lastig vindt en iedereen met zieke familieleden.

Dit vind je misschien ook interessant: Zo stop je met piekeren (volgens een psycholoog)

Toch is gezonde slaap een cruciaal ingrediënt voor ons welzijn en immuunsysteem. Piekeren, en uit reflex misschien naar een scherm kijken vlak voor het slapengaan kan het natuurlijke vermogen van ons lichaam om in slaap te vallen verstoren.

Probeer dus tenminste 30 minuten voor het slapengaan een moment van rust in te plannen, bijvoorbeeld door rustige yogaoefeningen, meditatie of het lezen van een boek. Dit helpt om de geest en het lichaam te laten weten wanneer het tijd is om gedachten los te laten en te slapen.

Kortom: wees lief voor jezelf en waak net zo erg over je mentale als over je fysieke gezondheid. You got this <3.

Meer over mentale gezondheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Bescherm je mentale gezondheid extra tijdens corona (met deze tips)
Sluiten