Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 25 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Plannen maken voor de toekomst was nog nooit zo moeilijk als nu

Er zijn maar weinig mensen die helemaal nooit plannen. Van to-do lijstjes tot het plannen van een vakantie en van bedenken wat we deze week gaan eten tot het stellen van doelen voor onze carrière: we plannen wat af. Dat is ook niet gek. Het helpt ons meer structuur aan onze levens te geven en zo het best mogelijke resultaat te behalen. Maar wat moeten we doen als we te maken krijgen met corona, een situatie waar niemand op gepland had?

Hoe kan je nog plannen als we in zo’n onzekere tijd leven?

Plannen tijdens de coronacrisis?

Want dat we momenteel in een onzekere tijd leven is zeker. Nog nooit steeg het aantal werklozen zo hard als op dit moment, blijkt uit cijfers van het CBS. Door de hogere werkdruk en de onzekerheid is ook het risico op een burn-out hoger dan normaal. En dan hebben we het nog niet eens gehad over plannen die in het water vallen (van vakanties tot bruiloften) en de bezorgdheid om onze eigen gezondheid en die van de mensen van wie we houden.

We hebben bovendien geen idee hoe lang we hiermee te maken gaan krijgen, en of er weer meer maatregelen ingevoerd zullen worden. Plannen maken voor de toekomst was dus nog nooit zo moeilijk als nu. Tegelijkertijd willen we ons leven niet on hold zetten. Deze tips helpen je om toch een beetje vooruit te kunnen komen.

Leef in het nu

Zoals we net al zeiden is plannen in veel situaties voordelig. Maar dat neemt niet weg dat we er soms een beetje in te ver doorschieten. Want constant bezig zijn met de toekomst, zorgt ervoor dat je nooit echt stilstaat bij het hier en nu. Deze periode is dan ook perfect om te oefenen meer mindful te zijn. Om de controle los te laten.

Lees ook: Bescherm je mentale gezondheid extra tijdens corona (met deze tips)

Zeg nou eens eerlijk: hoeveel van je favoriete herinneringen waren tot op de minuut gepland? Of bestaan je favoriete herinneringen uit spontane beslissingen? You get the point. Plannen voor de toekomst is momenteel bijna onmogelijk. Maak van deze periode gebruik om zoveel mogelijk in het moment te leven en te kijken waar je uit komt.

Plan voor kortere periodes

Toch weten we ook wel dat je niet altijd in het moment kan leven. Vooral op carrièregebied helpt het om doelen te stellen om de meeste successen te behalen. Op dit soort gebieden kan je nog steeds vooruit plannen. Doe het alleen niet in jaren, maanden of zelfs weken, maar in dagen of uren.

Zo kun je jezelf bijvoorbeeld elke dag de vraag stellen waar je vandaag prioriteit aan wil geven. Waar wil je vandaag je tijd en energie in steken? Vervolgens vraag je jezelf bij alles wat je vandaag van plan bent om te doen of dat bijdraagt aan je doel. Is het antwoord nee? Dan laat je het varen. Morgen is er weer een dag.

Must read: Hoe je dealt met onduidelijkheid en onzekerheid tijdens (en na) corona

Luister naar je hoofd, hart én onderbuikgevoel

Nog moeilijker dan plannen momenteel, is het uitvoeren van die plannen. Oftewel: beslissingen maken en knopen doorhakken. Op Mind Body Green deelt leiderschapscoach Amelia Kruse een ‘tool’ om toch beslissingen te maken: het ‘hoofd, hart en onderbuikgevoel’ framework.

Je hoofd is het intellectuele centrum, het hart je emotionele centrum en je onderbuik je intuïtieve centrum. Deze drie zijn bij veel mensen niet in balans. Ga maar eens bij jezelf na. Misschien maak je te veel beslissingen met je hoofd, je gaat alles overdreven rationaliseren en piekert wat af. Of misschien neem je vaak een beslissing, omdat je een sterke emotionele reactie op de situatie hebt.

Probeer bij de beslissingen die je maakt, ruimte te geven voor je hoofd, hart en je onderbuikgevoel. Pas dan kan je namelijk de beste beslissing nemen. En onthoud: vaak is er geen goede of foute beslissing, zeker niet als je die moet maken gedurende een pandemie.

Lees ook: We vinden het moeilijk om beslissingen alleen te nemen: tips om hier beter in te worden

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️