Josje Smeets
Josje Smeets Psyche 19 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoe je dealt met onduidelijkheid en onzekerheid tijdens (en na) corona

De corona-crisis duurt al een tijdje en raken allemaal al redelijk gewend aan dit ‘nieuwe normaal’. Toch blijven dagelijks duizenden nieuwsberichten over corona voorbijkomen in je feed. Negatief nieuws, hoopvol nieuws, speculatief nieuws. Vooral dit laatste frustreert. Er is namelijk niets zo vervelend als onzekerheid en onduidelijkheid. We hebben geen houvast. Het maakt ongelukkig. Hoe kunnen we hiermee omgaan?

Gelukspsycholoog Josje Smeets deelt hoe we kunnen dealen met alle onduidelijkheid.

Voor corona was er ook veel onduidelijkheid

Onduidelijkheid en onzekerheid is van alle tijden. Ga maar eens na. Zo ken je vast van die managers die jou een opdracht geven, maar daarin niet helemaal duidelijk zijn. Die vaag iets omschrijven en maar verwachten dat jij snapt wat ze bedoelen. Of een partner die jou een cryptische hint geeft die je meteen zou moeten begrijpen. Een vriendin, een sportmaatje, de regering; vage mensen heb je overal. En onduidelijkheid net zo.

Onduidelijkheid is niets nieuws. Het enige verschil is, dat het nu, tijdens corona, extra opvalt. Zo is er onduidelijkheid over hoe we elkaar besmetten, hoe lang het nog aan zal houden, hoe lang de strenge maatregelen van kracht moeten blijven enz.

Ook lezen: Waarom iédereen (ja, iedereen) onzeker is

Onduidelijkheid frustreert vanwege controleverlies

Het is juist deze onduidelijkheid die mensen onzeker en gefrustreerd maakt. Want hier houden wij mensen niet van. Wij hebben graag klare taal. Wij houden van een doel, een eindpunt. Iets waar we naar toe kunnen werken.

En laat dat er nu niet zijn. Help! Hoe lossen we dit op? Zodat we onze onzekerheid kunnen laten varen?

Het sleutelwoord in deze is: controle. Wanneer wij mensen iets niet controleren kunnen, worden we onrustig. We proberen allerlei manieren te vinden om die controle terug te vinden. En dit is ook goed.

Vind je vast ook leuk: Relax. Je hebt niks onder controle

De oplossing bij controleverlies

Heb je het gevoel dat je de touwtjes totaal niet meer in handen hebt? Hanteer dan de volgende regels:

  1. Besef elke dag opnieuw wat je controleren kunt en wat niet. De corona-crisis hoort zeer zeker in de laatste categorie, maar de to-do-lijst op je werk zal grotendeels in de eerste vallen. Teken desnoods je ‘circle of influence’. Wat valt erbinnen? En wat erbuiten?
  2. Ga actief aan de slag met datgene wat je wél controleren kunt. Pak zaken aan zoals het schilderen van je woonkamer, het bakken van het perfecte brood, het opruimen van je kledingkast of dat lastige project op het werk. Elke keer wanneer je iets oppakt waarover je invloed hebt, zul je je beter voelen. Het laat je zelfvertrouwen stijgen.
  3. Laat al het andere los. Valt het buiten je cirkel van invloed? Dan is acceptatie je nieuwe sleutelwoord. Heb je hier moeite mee? Dan helpt yoga, meditatie of een work-out hier heel goed bij. Hoe eerder jij je neerlegt bij datgene wat je niet controleren kunt, hoe meer rust jij ervaart en hoe tevredener jij bent.

Geluk zit tussen je oren

Onduidelijkheid is niet fijn. Maar bedenk zelf hoe jij met deze onduidelijkheid om wilt gaan. Geluk zit vaak in een klein hoekje en in dit geval zit het gewoon tussen je oren.

Verander je mindset, accepteer en hou vol. We blijven met zijn allen binnen om levens te redden. Een betere reden is er niet, lijkt me. Wij kunnen dit. Samen. Zelfs als het soms een beetje vaag is.

Josje Smeets is gelukspsychologe en eigenaar van HelloBetty.nl. In haar blogs adviseert ze jou tweewekelijks over alles dat gelukkig maakt.

Meer Bedrock-tips voor tijdens corona?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Hoe je dealt met onduidelijkheid en onzekerheid tijdens (en na) corona
Sluiten