Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 14 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Ochtendangsten? Deze 5 manieren om ze te tackelen zijn bewezen effectief

De ochtend (en met name maandagochtend) is voor sommige mensen een moment van angst en sombere gedachten. De gedachte aan een nieuwe (werk)dag kan namelijk behoorlijk overweldigend zijn. Gelukkig zijn er manieren om de start van een nieuwe werkweek een stuk aangenamer te maken. Weg met die ochtendangsten!

Angst kan zich op veel verschillende manieren ontpoppen. Bij de ene uit angst zich in hartkloppingen op drukke plaatsen zoals het openbaar vervoer, bij de ander is angst vooral gekoppeld aan prestatiedruk en stress. Een specifiek geval van angst, waar naar schatting heel wat mensen last van hebben, ontstaat ‘s ochtends.

Maar hoe maak je het voor jezelf op zo’n moment een stuk draaglijker?

Zo tackle je ochtendangsten

Eerst en vooral is het belangrijk om diep in en uit te ademen en beseffen dat angst tijdelijk is. En verder…

1. Wees voorbereid

Jezelf voorbereiden op wat je te wachten staat, zal voor een deel de angst weghalen. Neem dus bijvoorbeeld zondagavond de tijd om de overgang naar een nieuwe werkweek te maken.

Ook interessant: Deze expert deelt nieuwe inzichten over de oorzaken van depressie en angst

Dat kan bijvoorbeeld met een rustgevende meditatie, maar ook door vroeg naar bed te gaan en te investeren in je slaaphygiëne. Dat wil zeggen: niet te veel alcohol of cafeïne de dag voordien, niet te veel naar schermen kijken vlak voor je gaat slapen en voldoende frisse lucht en lichaamsbeweging.

2. Begin je dag zo vroeg mogelijk

Een andere strategie om ochtendangsten te overwinnen is om zo snel mogelijk te starten met je werkdag. Begin een beetje vroeger dan normaal met werk en geef jezelf op die manier tijd om rustig aan je dag te beginnen. Neem wat tijd voor een koffiepauze, check-in met je collega’s of lees even de krant.

Op die manier geef je je brein de tijd om te ontwaken en om gaandeweg de switch te maken naar een staat van focus, presteren en deadlines halen.

3. Geef jezelf iets om naar uit te kijken

Een goed vooruitzicht verzacht de pijn van maandagochtend ál-tijd. Spreek bijvoorbeeld af met jezelf dat je op maandagavond je favoriete maaltijd gaat afhalen.

Tip: Good morning! Met deze 6 self-care routines begin jij je dag stressvrij

Of maak op maandagavond tijd voor je favoriete self-care ritueel. Een lang warm bad, een gezichtsmaskertje, een haarmasker, een thee met ontspannende kruiden,… Je snapt het.

4. Neem tijd voor je gedachten en gevoelens

Word je ‘s ochtends wakker met een gespannen gevoel? Neem dan (minstens) 5 minuten de tijd om je gedachten en gevoelens aandacht te geven.

Een goeie manier daarvoor is een snelle ochtendmeditatie. Tip: de ochtendmeditaties ‘Molly’s Mornings‘ op Spotify zijn perfect qua lengte, spot on qua inhoud en ontzettend ontspannend.

5. Spendeer niet te veel tijd op social media

Té veel tijd op social media is nooit goed, maar op zondagavond en maandagochtend is het al helemaal een goed idee om niet te veel op je telefoon te zitten.

Social media overweldigen je vaak met (negatieve) nieuwsberichten, zogenaamd perfecte plaatjes en schoonheidsidealen waarvan je ochtendangsten hoegenaamd niet beter worden. Kortom: verruil dat kwartiertje Instagram voor een snelle yogasessie. Of voor een moment om je gedachten op te schrijven in een journal. Of voor een extra uitgebreid, gezond ontbijt.

Zo zie je maar dat zélfs een moment als maandagochtend draaglijker kan worden.

Meer over angst?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️