Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Psyche 17 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoe weet je of je een meditatie goed doet? Probeer op deze dingen te letten

Je wil voor het eerst mediteren, maar je bent bang dat je het fout doet. Hoe weet je nou of je daadwerkelijk aan het mediteren bent en waar moet je dan op letten?

Meditatie helpt je om dingen los te laten en even helemaal nergens aan te denken. Het is niet zomaar stilzitten en voor je uit staren. Terwijl je mediteert geef je doelbewust aandacht aan het moment, zonder daarbij te oordelen. Je geeft aandacht aan de ervaring, wat die ervaring ook is.

Wanneer je in een diepe meditatie komt, vergeet je dat je aan het mediteren bent. Je geest gaat van bewustzijn, naar licht bewustzijn tot geen bewustzijn. Als beginneling kan het soms echter lastig zijn om in een diepe meditatie te belanden.

Laat het los

Als je start met mediteren, moet je je allereerst beseffen dat je het niet fout kunt doen. Dat is de basisregel van meditatie. Het gaat namelijk over jezelf en niet over een ander. Je doet het dus op jóúw manier.

Als je te veel bezig bent met het loslaten van je gedachten, zul je je geest juist weer prikkelen en bij bewustzijn blijven. Je kunt het vergelijken met in slaap vallen. Je hebt niet in de gaten wanneer het moment dat je in slaapt valt precies is. Als je te erg je best doet om in slaap te vallen, lukt het je ook niet.

Lees ook: Moeite met mediteren? Doe alsof je dood bent

Hetzelfde geldt voor mediteren: wanneer je constant bezig bent met het feit dat je aan het mediteren bent, zul je nooit in een diepe meditatie belanden. Probeer je dan ook niet te veel bezig te houden met het resultaat. Laat dit los en concentreer je in plaats daarvan op iets anders, bijvoorbeeld op je ademhaling.

Aan je ademhaling zul je merken dat je lichaam tot rust komt. Dit komt doordat een meditatie ontspannend werkt en ervoor zorgt dat je lichaam kan ontspannen. Je ademhaling wordt daardoor vanzelf rustiger, soms zelfs nog rustiger dan wanneer je aan het slapen bent. Blijf je op deze ademhaling concentreren. Het helpt je om je te blijven ontspannen.

Must try: Bedrock’s calming meditaties voor beginners en pro’s

Verplichting

Is je meditatiesessie iets wat op je dagelijkse to-do lijstje staat? Wanneer je meditatie voelt als een verplichting, iets als wat je moet doen zoals naar je werk gaan en de afwas, wordt het lastig om in een staat van ontspanning te komen. Doe het omdat je het wilt, en niet omdat je het van jezelf moet.

Probeer je niet te veel zorgen te maken of een meditatie wel of niet goed gaat. Door continue te oefenen, ontwikkel je vanzelf ervaring, waardoor het makkelijker wordt om in een diepe meditatie te komen. Daarbij zijn alle meditaties nuttig, of ze nu diep zijn of niet. Het belangrijkste is dat je geduld hebt. Hoe rustiger je bent, hoe makkelijker het gaat.

Mediteren kan je leren

Deze diepgewortelde overtuigingen verdwijnen door meditatie en waarom meditatie werkt en niet zweverig is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️