Redactie
Redactie Body 25 feb 2020

Moeite met mediteren? Doe alsof je dood bent

Tom Hofland zit achter zijn bureau, maar wil er niet zijn. Met zijn Memento Mori introduceert hij een geheel eigen wijze om aan het kantoor te ontsnappen en voor even te verdwijnen – voor als zelfs een out-of-office-reply niet meer mag baten.

Het liefst zou ik willen dat ik altijd nuchter was. Niet in de dronkenmanszin van het woord, maar mentaal. ‘Stoïcijns’ is een woord dat nu in me opkomt, maar nadat ik de Wikipediapagina van de Stoa heb gelezen, afgeleid ben geraakt en via omzwervingen – langs Kierkegaard, via Lenin – bij een driedelige Youtube-serie over de Romanovs terecht ben gekomen is mijn avond plots voorbij en weet ik nog steeds niet of ik stoïcijn wil zijn.

De kalmte zelf

Ik wil eigenlijk altijd en overal de kalmte zelf zijn. Iemand die niet ‘Hé pipo!’ roept als iemand geen voorrang verleent bij een zebrapad. Ik wil dat niet roepen, ‘Hé pipo.’

Lees ook: 6 mentale hacks om met stress te kunnen omgaan

Ik wil kunnen grinniken om de ‘incidentele misstap van een medemens’ en dan opgewekt de straat oversteken. In plaats daarvan maak ik me er nu, een paar maanden na dato, nog druk om. Niet erg stoïcijns, denk ik.

Iedereen is koekoek

Wat voor mij geldt, geldt natuurlijk al duizenden jaren voor iedereen. Ieder mens schrikt weleens op van een losgeslagen traantje dat zonder aanleiding uit de traanbuis komt rollen. Wie denkt er niet in het donker van de bioscoop: ‘Mijn god, wat als ik nu heel hard “sekslul!” roep?’

Dat iedereen wel eens een beetje koekoek is, betekent niet dat wat rust in de kop niet erg lekker kan zijn. Goed voor jezelf, en voor je omgeving.

Hoe creëer je rust in je kop?

Mijn door mij persoonlijk ontwikkelde methode heet ‘Memento Mori Yoga™’, en iedereen kan het beoefenen – ongeacht leeftijd, geslachtsidentiteit of religieuze overtuiging.

Must read: Innerlijke rust, hoe vind je dat eigenlijk? 5 tips voor een rustige geest

Het kan altijd en overal. Naast de strijkplank; op een beschut plekje tijdens het uitlaten van de hond; o-ver-al. En het is heel eenvoudig:

Als je hart wat vaker steekt dan normaal en je met een knalrode kop zoekt naar houvast omdat het gewicht van al je verantwoordelijkheden je lijkt te verpletteren doe je het volgende: je laat je vallen. Als een zoutzak. Als een lijk. Zit je op de bank? Ontspan dan al je spieren en glijd in een comfortabele maar dramatische positie op of naast je sofa. Je bent nu dood.

Zodra ze je goddelijke lichaam vinden zal iedereen, zelfs de belastingdienst, je alles vergeven

Alsof je er niet meer bent

De mond een beetje open, de ogen gesloten. Je leven is voorbij. Straks, hopelijk binnen een week, vindt iemand je esthetische lijk – je bent op miraculeuze wijze een schoonheid gebleven – maar jij bent er niet meer.

Vind je vast ook interessant: Hoe je door meditatie geweldige seks kan hebben

Al je problemen worden nu door anderen opgelost. Zodra ze je goddelijke lichaam vinden zal iedereen, zelfs de belastingdienst, je alles vergeven wat je ooit hebt gedaan en zul je bejubeld worden. Op je uitvaart is het één en al lof. En je hoeft er niets meer voor te doen. Het is klaar.

Jij doet niets

Blijf liggen waar je ligt, en luister nu alleen nog maar: het getik van de radiator. De kwetterende vogeltjes bij het raam. Voel het tapijt onder je verdraaide ledematen.

Ruik de koffie die je buurmeisje zet. Maar oordeel nergens over: jij bent overal al lang klaar mee. Alles gaat door en jij doet niets. Heerlijk. Nu lijkt ‘Memento Mori Yoga™’ misschien een pleidooi voor collectieve zelfmoord, maar niets is minder waar.

De rust die je ervaart na 10 minuten schijndood te zijn geweest kun je alleen maar ervaren als je leeft. Dat is het mooie van deze pauze-knop voor het leven: na 10 minuten sta je in de traditie van Jezus Christus en Jon Snow weer op, klopt het stof van je kleren en gaat verfrist, opgetogen en met een vanitassymbool voor ogen door met je belastingaangifte.

Dit artikel verscheen al eerder op De Gids.

Meer over mediteren?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Moeite met mediteren? Doe alsof je dood bent
Sluiten