Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psychologie 9 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Fan van horrorfilms? Dit is wat enge films ons kunnen leren over angst

Of je nu een fervente filmkijker bent of niet, iedereen is het er vast wel over eens dat films emoties in je losmaken. Dat geldt voor romantische komedies, thrillers of drama’s, maar misschien nog wel het allermeest bij horrorfilms. Denk maar aan hoe je nu waarschijnlijk spontaan huivert bij het zien van enge clowns of poppen. You see? Maar wat gebeurt er tijdens zo’n film eigenlijk in onze hersenen? Een recente studie onderzocht dit fenomeen.

Horrorfilms: de ene gruwelt bij de gedachte en de ander houdt ervan. Hoe dat te verklaren is? Dit onderzoek geeft je meer inzicht in het effect van horrorfilms op het brein.

Onderzoek naar horrorfilms

Om het effect van horrorfilms op het brein te onderzoeken, maakten onderzoekers van de Universiteit van Turku (Finland) een selectie van de beste en meest enge horrorfilms van de afgelopen 100 jaar. Vervolgens kregen 51 deelnemers de opdracht om naar een selectie van de films te kijken. Ondertussen werd hun hersenactiviteit gescand.

Lees ook: Hoe je hersenen veranderen als je iets nieuws leert (en waarom je dat wilt)

De resultaten toonden aan dat het brein op dezelfde manier reageert op horrorfilms als dat het zou reageren op gelijkaardige gevaarlijke situaties in het echte leven. Het maakt dus niet uit of de gevaarlijke situatie zich voordoet in een horrorfilm of in het echte leven: het brein zal hier op dezelfde manier op reageren, namelijk door een verhoogde angstrespons.

Grappig eigenlijk, terwijl ons brein goed genoeg wéét dat het om een film gaat en niet om het echte leven.

Twee types angst

De onderzoekers konden daarnaast twee types angst identificeren. Enerzijds is er een soort van sluipende angst die je voelt opkomen bij situaties waarvan je aanvoelt dat er iets mis is. Anderzijds is er een meer directe vorm van angst op een onmiddellijke bedreiging, zoals een monster dat plots op het scherm verschijnt.

Dit vind je vast ook interessant: Voel je je angstig en gestrest? Dit voedsel kan helpen

Wat opviel bij de onderzoeksresultaten was dat mensen zich veel angstiger voelen wanneer een bedreiging niet zichtbaar is. Bij horrorfilms is het dus vooral de sluipende angst voor het onbekende (of het gevoel dat er iets mis is en dat er een bedreiging gaat komen) die maakt dat horrorfilms zo’n grote impact hebben op onze stressniveaus.

Dit verklaart waarschijnlijk waarom we zoveel mensen houden van films. Sommige films doen namelijk net zoveel met ons brein als situaties in het werkelijk leven. Boeiend, toch? Meer onderzoek naar de hersenen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Fan van horrorfilms? Dit is wat enge films ons kunnen leren over angst
Sluiten