Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Beweging 7 nov 2020
Leestijd: 6 minuten

Een perfecte yoga sequence voor de donkere dagen

De overgang van zomer naar herfst gaat voor mij nooit zonder slag of stoot. Zeker dit jaar niet. De zomer is voorbij gevlogen en plotseling was het alweer handschoenenweer. Natuurlijk heeft dit seizoen ook mooie kanten en is het een periode waar (meer) aandacht is voor naar binnen keren, loslaten en verstillen. Wat mij daar enorm bij helpt is yoga en daarom deel ik graag deze yoga sequence met jullie.

Herfst is een transitiefase. We gaan van heel yang (zomer) naar heel yin (winter). En net als de bladeren aan de bomen, die langzaam verkleuren en vervolgens loslaten, is het belangrijk dat wij ons ook aanpassen aan het nieuwe seizoen.

Afstemmen op de natuur

Hoewel het logisch is dat je je activiteiten en je kleding aanpast als het kouder wordt, lijken we soms te vergeten dat we ook onze mindset moeten afstemmen. Ook deze innerlijke verschuiving is essentieel bij de wisseling van de seizoenen. Zoals de bekende filosoof Rumi ooit zei: “Be like a tree and let the dead leaves drop”.

Die dode bladeren geven weer broodnodige voedingstoffen aan de grond en zo moeten wij onszelf ook voeden. Door de koelere yin-energie te versterken en de warmere yang-energie los te laten, kunnen we onszelf weer in evenwicht brengen. Ga er niet tegen vechten, maar heb vertrouwen dat er na een rustperiode weer nieuwe dingen zullen verschijnen.

De cyclus van het loslaten omarmen

Tijdens een yogales heb je de docent vast al eens horen zeggen dat je moet ‘loslaten wat jou niet langer dient’. En vooral in de herfst is dit erg toepasselijk. Dit is namelijk hét moment om even een pauze te nemen, meer aandacht te besteden aan jezelf en te aarden.

Lees ook: Aanrader: geen gewoon yogaretreat, maar op eco-friendly Rootreat in Spanje

Ook is dit een mooie tijd om iemand te vergeven, eventuele wrok los te laten en niet meer te klagen, maar juist de kern van het probleem aan te pakken. Bedenk welke dingen goed voor je zijn (zoals yoga, meditatie, tijd doorbrengen met familie) en welke dingen niet goed voor je zijn (elke avond drinken, te laat naar bed gaan, stress).

Ruimte om te verstillen

Yoga is een krachtige manier om balans te brengen in je fysieke en energetische lichaam. Zo verwijder je afvalstoffen uit je systeem en zorg je ervoor dat blokkades worden opgeheven, zodat energie weer vrij kan stromen. Vooral door Yin yoga te doen, creëer je ruimte om te verstillen en los te laten wat jou niet meer dient.

Net als in de natuur waar alles nu steeds stiller en minder uitbundig wordt, kun je bij Yin yoga goed luisteren naar je behoeftes, je lichaam voelen, je gedachtes observeren. Zonder verwachting of oordeel. Deze Yin yoga sequence is speciaal gericht op de long- en dikke darmmeridiaan, die je helpen bij de thema’s ‘loslaten’ en ‘verstillen’.

1. Easy Pose

Kom in een comfortabele zittende houding. Zorg dat je rug actief maar ook ontspannen is en adem 3 keer diep in door de neus en uit de mond. Controleer even je houding; als je merkt dat er lichaamsdelen gespannen zijn, zoals je kaakspieren, schouders of buik, probeer die dan bewust te ontspannen.

Richt je dan op je ademhaling. Volg de beweging van de inademing en uitademing, zonder hier iets aan te veranderen. Voel hoe je bij iedere inademing nieuwe energie inademt en bij iedere uitademing ontspant.

Ga bij jezelf na wat je op dit moment nodig hebt, wat je tot je wilt nemen, en wat je op dit moment los wilt laten. Koppel dit dan nu aan je ademhaling: op een inademing adem je dat in wat jou op dit moment helpt, en op een uitademing adem je uit wat je los wilt laten.

Blijf met deze focus ook de andere houdingen doen.

2. Butterfly

Ga zitten en breng de voetzolen tegen elkaar. Open de voeten iets, alsof je een boekje opent, de duimen komen aan de binnenkant van de voeten. Strek langzaam je torso op en buig vanaf de heupen naar voren. Je ellebogen wijzen naar buiten. In deze houding wordt de longmeridiaan gestimuleerd via de achterkant van de ruggenwervel.

Adem rustig door en blijf 3 á 5 minuten in de houding. Kom vervolgens weer rustig omhoog.

Ook interessant: Hoe yoga volgens de wetenschap een unieke kracht heeft waardoor je je leven kunt beteren

3. Thread the needle

Kom op handen en knieën en zorg dat je heupen boven je knieën blijven. Draai nu je linkerarm onder je rechterarm, waardoor je op de buitenkant van schouders en armen ligt en dit gebied wordt gestrekt (hier loopt de dikke darmmeridiaan).

Wissel na +/- 3 á 5 minuten van kant. En neem daarna een pauze van 1 minuut in Savasana.

4. Melting Heart

Kom opnieuw op handen en knieën en kom weer op je ellebogen, waarbij de heupen boven de knieën blijven. Breng je armen nu steeds verder naar voren en laat je borst- en hartgebied zakken naar de mat. Breng je armen wat uit elkaar als de strekking te intens is voor je schouders, of buig een arm en steun je voorhoofd op de onderarm van je gebogen arm.

In deze houding open je de longmeridiaan, die loopt vanaf het sleutelbeen over de binnenkant van de arm richting de duim.

Adem rustig door en blijf 3 á 5 minuten in de houding. Kom vervolgens weer rustig omhoog.

5. Childs Pose

Kom vanuit Melting Heart naar een Childs Pose en breng je armen langs je lichaam zodat je armen en schouders helemaal kunnen ontspannen. Keer met je aandacht naar binnen, voel de geborgenheid van deze houding en adem rustig in en uit.

Adem rustig door en blijf 3 á 5 minuten in de houding.

Leestip: 34 niet-yogi gedachten die tijdens yoga stiekem door je hoofd schieten

6. Reclined twists

Ga liggen op je rug en strek je armen op schouderhoogte uit. Trek je knieën naar je borst en laat ze langzaam naar links vallen. Tegelijkertijd draai je je hoofd naar rechts. Plaats eventueel je linkerhand aan de buitenkant van je rechterknie, om nog iets dieper in de houding te komen. Plaats eventueel een kussen onder je knieën of schouder, als deze niet helemaal op de grond blijven.

Blijf 3 á 5 minuten in de houding en wissel van kant.

7. Savasana

Ga op je rug liggen en leg je armen langs je lichaam met je handpalmen omhoog. Plaats je voeten wat wijder dan heupbreedte, zodat je voeten naar buiten vallen. Draai je schouderbladen goed op de mat en doe alles wat je moet doen om volledig te ontspannen.

Eindig je yoga-sessie áltijd met een Savasana van minimaal 3 minuten, om je lichaam weer te neutraliseren.

Zorg dat je helemaal naar binnen kunt keren tijdens je yoga-sessie, dus zet je telefoon op flight mode en kies een plek waar je niet gestoord kan worden. Probeer tijdens de houdingen elk oordeel los te laten en herinner jezelf eraan dat dit een gelegenheid is om na te observeren en ruimte te creëren voor transitie en groei. Dan vlieg je zo die donkere dagen door!

Meer yoga-oefeningen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️