Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Beweging 20 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoe yoga volgens de wetenschap een unieke kracht heeft waardoor je je leven kunt beteren

Yoga is booming. Eerder schreven we op Bedrock dat niet alleen vrouwen, maar ook mannen massaal aan yoga doen. En dat is een mooie ontwikkeling, want het beoefenen van yoga is ontzettend goed voor lichaam en geest. We leggen uit waarom yoga volgens de wetenschap een unieke kracht heeft.

Doe je zelf niet aan yoga, dan is de kans groot dat je wel iemand anders kent die zich regelmatig in de ‘staande tang’ vouwt. Grappig wel als je op Google zoekt naar yogaposes. Ooit van ‘de sprinkhaan zonder ledematen’ of ‘de halve god van de vissen’ gehoord? Klinkt niet heel comfortabel. Maar goed, het punt: yoga is wereldwijd enorm populair. Volgens de Amerikaanse enquête van Yoga Journal, zijn er in 2016 meer dan 36 miljoen yoga beoefenaars in Amerika. En dat is een stijging van 20 miljoen ten opzichte van 2012. Wow.

Yoga vs. depressie en angst

Het mag duidelijk zijn dat yoga niet langer vreemd of spiritueel is, maar door jan en alleman wordt omarmd. En vanwege de enorme groei, wordt er ook steeds meer onderzoek naar gedaan. Over de voordelen van yoga is al veel bekend.

Zo blijkt dat yoga kan helpen bij de behandeling van depressie en angst, en dat het een positieve invloed heeft op de omgang met stress. Een studie gepubliceerd in de Journal of Physical Activity & Health toont aan dat het beoefenen van Yoga helpt om beter te kunnen concentreren.

Hoe yoga precies werkt, is moeilijk vast te stellen. Dit komt doordat iedereen meteen denkt aan fysieke inspanningen bij yoga. Maar, yoga is meer dan dat. Het vergt ook een psychologische inspanning, net als bij meditatie. En daar ligt dus het probleem: het is moeilijk om toegang te krijgen tot de psyche van anderen.

Ademhaling is key

Onderzoekers, onder andere van de Universiteit van Harvard vonden dat Tibetaanse monniken in staat zijn om hun lichaamstemperatuur te verhogen tot wel 100 graden Fahrenheit. Waarom zij dat wel kunnen en de meesten van ons niet?

Ook interessant: Yoga on the road (het kan zelfs in je vliegtuigstoel)

Nou, wat dacht je van yoga. Volgens Dr. Timothy McCall – auteur van het boek Yoga As Medicine – richt yoga zich (in tegenstelling tot conventionele Westerse oefeningen) op ademhaling. En dat blijkt de deur naar het autonome zenuwstelsel te zijn. Je kunt geen toegang krijgen tot je spijsvertering of hartslag, maar je kunt wel interacteren met je adem, stelt hij.

Door rustig en diep adem te halen leer je jezelf om niet te overreageren op stress. Hierdoor kan een moeilijke yogapose ook makkelijker worden, vooral als je de pose vaker herhaalt.

Kracht van yoga

Mensen die lange tijd aan yoga doen veranderen hun dieet en hun gedrag, omdat ze voor het eerst in hun leven meer voelen, stelt Sat Bir Singh Khalsa – assistent professor aan de Harvard Medical School.

Must read: Waarom yoga levensverbeterende krachten heeft (volgens de wetenschap)

“Als je dag in dag uit dezelfde poses doet, creëer je een bewustzijn over waar je lichaam is in een ruimte. Je merkt op hoe de lucht voelt op je huid, hoe je botten voelen, je pezen en je weefsel. Door middel van training ben je in staat deze sensaties van het lichaam eerder op te merken.”$

Unitieve ervaring

Het meest mysterieuze stukje van yoga is wat Khalse een ‘unitieve ervaring’ noemt. Het zijn veranderingen in het bewustzijn die komen na jarenlange oefening.

McCall weet wel wat hij hiermee bedoelt: “Je hebt ervaringen waarvan je ze niet zou geloven als iemand ze je zou vertellen”, stelt hij. Als voorbeeld noemt hij een stortvloed aan tranen, die gepaard gaat met een openbaring. “Naast het loslaten van je emoties, is er ook een soort van realisatie”, zegt hij. “Ik weet niet zeker wat het mechanisme is, maar het kan zijn dat er zoiets als lichamelijke herinnering bestaat.

Je kunt het brein niet wegsnijden van het lichaam; het zijn twee aspecten, verenigd in één persoon. Met yoga ben je met beide bezig, en dat is vrij uniek.”

Meer over yoga?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe yoga volgens de wetenschap een unieke kracht heeft waardoor je je leven kunt beteren
Sluiten