Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 25 okt 2020
Leestijd: 9 minuten

Aanrader: geen gewoon yogaretreat, maar op eco-friendly Rootreat in Spanje

Een ecologisch retreat in de bergen, niet ver van de Spaanse kust, met plantaardige maaltijden, yoga, hikes, hondjes en waar je kan leren over Ayurveda, astrologie én readings kan doen? Dat klonk me als muziek in de oren. Nooit eerder ging ik op een retreat dus dit leek me een perfecte eerste keer: op bezoek bij het Rootreat op Finca Les Coves net buiten Alicante. 

Omdat we allemaal wel wat beter voor onszelf mogen zorgen en dat er veel te vaak bij inschiet (hallo druk stads leven en overvolle agenda, ja óók tijdens corona), reisde ik af naar Spanje. Niet voor een ‘gewoon’ yogaretreat, maar een Rootreat.

Ik kon me er nog weinig van voorstellen en besloot er met een open mind in te gaan.

Een yogaretreat maar dan nét even anders

De naam Rootreat in plaats van het welbekende fenomeen yogaretreat riep in eerste instantie vragen op, maar al snel begreep ik het de woordkeuze. Deze week bestond uit veel meer dan yoga.

Het retreat wordt gehouden op het land van Finca Les Coves in een klein dorpje genaamd Jijona, op steenworp afstand van de Spaanse kuststad Alicante. Normaliter is Finca Les Coves een eco-glamping die bijna 3 jaar geleden werd opgericht door de Rotterdamse Anna, Cees en Sander.

Ook interessant: Hoe yoga volgens de wetenschap een unieke kracht heeft waardoor je je leven kunt beteren

De 3 ondernemers – met een achtergrond in de horeca – verruilde het stadse en drukke leven voor een bestaan in de bergen dat zou draaien om rust, het community-gevoel én het vieren van het leven. En daar zorgt het drietal hoogstpersoonlijk voor.

Naast een eco-glamping met een dagelijks aanbod van yogaklassen en heerlijk bereid eten, bleek het niet veel later óók de perfecte plek voor een retreat.

Rootreat

Het Rootreat is een wholesome aanbod van yoga, spiritualiteit, gezondheid, rust, een flinke portie natuur en connectie.

Een holistisch yogaretreat kan je het dus wel noemen. En een perfecte plek om te reconnecten met jezelf en de natuur en even uit te zoomen van het drukke leven thuis.

Hoe ziet dat er ongeveer uit?

Yoga

Wat is een een holistisch yogaretreat zonder yoga? Het retreat duurt precies een week waarbij de basis ligt bij yoga. Weinig snelle vinyasa of intensieve ashtanga flows, maar rustige yin en gentle flows die laagdrempelig zijn.

Ben je geen vergevorderde yogi? Dan kan je de yogaklas die elke dag om 09.00u begint op het buitendek (!) meer dan prima aan. Ter afwisseling is er ook een vinyasa flow om je hart sneller te laten kloppen en je lekker te laten zweten. Allemaal gegeven door de Spaanse yoga teacher Paula.

Sommige avonden wordt de dag afgesloten met een yogaklas, maar andere avonden duik je na een heerlijk avondprogramma zo je bed in. Oh, en de hondjes komen graag even mee doen!

Rootreat 2020
Bron: Rowin van Bavel

Meditatie

Geen yogaretreat zonder meditatie. Extra leuk: local yogalerares Paula kende de buurt op haar duimpje en bracht ons na een stiltewandeling naar één van haar favoriete plekken in de bergen: een plek waar het water door de bergen stroomde en we met het intieme gezelschap plaatsnamen.

Ze nam ons mee in een prachtige geleide meditatie met een focus op ademhaling en leven in het moment; de geluiden, de natuur en de stille energie.

Op een van de laatste dagen stond er zelfs een meditatie op het strand gepland. Dat zijn van die momenten dat er door m’n hoofd schiet: kan het leven nóg beter?

Natuur

Wie de drukte achter zich laat en zich begeeft in natuur, kan het beamen: het leven in de natuur brengt een bepaalde rust met zich mee. Zonder behoefte aan snelheid, efficiëntie en volgepropte agenda’s.

Maar mét aandacht, connectie en bewustzijn. Finca Les Coves ligt in de prachtige bergen van Jijona waarbij je – als je doorloopt tot de bovenste accommodatie – uitkijkt op de kustlijn.

Must read: Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

Tijdens het yogaretreat werden een paar adembenemende hikes en wandelingen georganiseerd. De roedel hondjes die op de Finca (een Spaans huisje) woont, wandelden met liefde mee.

Zin om zelf een stukje te lopen in je vrije tijd? Oprichter Sander is naast (vegan) chef ook handig en kluste zelf bordjes en bruggetjes in elkaar zodat er een aantal heuse hikes ontstonden op eigen terrein.

Dierenparadijs

Je las het goed: bij het landgoed horen ook honden. Inmiddels telt Finca Les Coves 7 honden, maar het ligt er maar net aan of er eentje bij is gekomen (er worden veel straathondjes gered) of dat er anderen langskomen die ook een hondje hebben.

Verder zijn er twee grote zwijnen, een soort combinatie tussen een wild zwijn en varken, die verderop de restjes van de etentjes opeten en af en toe lekker door de modder rollen.

Wie goed kijkt, vindt ook twee lieve poesjes die zich – in tegenstelling tot de speelse honden – liever op de achtergrond houden. Ben je gek op dieren? Alleen dan al zou je hier eens langs willen gaan.

Vegan maaltijden

Eén van de eigenaren is inderdaad Sander die tijdens het retreat 3 keer per dag maaltijden bereidt om je vingers bij af te liggen. Plantaardig én glutenvrij (i.v.m. mijn allergie).

Must read: Veganistisch eten? Met deze 5 tips kun je meteen beginnen

Rode bietenrisotto, chili sin carne, felgekleurde salades en miso-soepen kwamen voorbij. Oh, en de lunch was doorgaans warm en ‘s avonds aten we wat lichter. Dat is heel fijn omdat je dan niet met een volle maag naar bed gaat. Zouden we in Nederland ook veel vaker moeten doen!

Het ontbijtbuffet was rijkelijk belegd met homemade bananenboord, verse smoothies, chiapuddings, hummus, kiemgroenten, plantaardige yoghurts, fruit, zaadjes etc. Je begrijpt: het ontbijt – dat volgde na de yogales – werd mijn favoriete maaltijd van de dag.

Persoonlijke sessies

Het programma was zo ingedeeld dat er voor iedereen twee persoonlijke sessies waren. Zo gaf Marije, van de holistische thepariepraktijk van Harte, twee bijzondere energetische sessies aan elke deelnemer.

Geheel persoonlijk waarin flink de diepte in werd gegaan. De sessies zijn expres verdeeld over de week zodat er genoeg tijd is om de nieuwe inzichten te kunnen laten bezinken. En wat is een betere plek om je inzichten beter te laten bezinken dan een rustige plek in de natuur?

Met een heel persoonlijk boekwerk aan informatie over jouw sessies en jouw pad naar aanleiding van jouw coaching sessie (zo kan je het wel noemen) ga je einde van de week naar huis.

Astrologie

Bij aankomst ontvingen we een prachtig en uitgebreid boekwerk over onze astrologische geboortekaart. Astroloog Kiri beschreef in een ander persoonlijk boekwerkje precies hoe de sterren en planeten stonden toen wij werden geboren.

Zo leerden we alles over ons sterrenbeeld, maar ook over de invloed van de ascendant en het maanteken. Stap voor stap werd uitgelegd welke invloed de sterren hebben op jouw persoonlijkheid, emoties en ‘masker’.

Ook lezen: Volle maan versus nieuwe maan: wat is het verschil?

Ook de volle maan en de invloed ervan op jóú kwamen uitgebreid aan bod. Met een bijpassend kristal konden we volle maan-cirkel des te beter meemaken.

 

Eco-friendly

Dan over de duurzaamheid! Bij de eco-glamping hoort een zwembed met natuurwater dat gezuiverd wordt zónder chloor. Heerlijk om bij af te koelen tijdens warme dagen.

Verder vind je op het terrein allerlei vrolijke duurzaam-gebouwde huisjes met meer dan voldoende afstand van elkaar waardoor er veel ruimte en privacy voor iedereen is. Zo vind je er de A-frames, twee tiny houses boven op het erf met uitzicht over het stadje in de zee.

Ook interessant: Een Tiny House bouwen, waar begin je? Tim bouwt er zelf één en legt het uit

Meer de vallei in, vind je twee gigantische safaritenten met uitzicht op het dal mét eigen keuken en veranda.

Er wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen en zonneboilers. Daarmee is het 100 procent zelfvoorzienend in energie. Voor toiletbezoek wordt er gebruik gemaakt van bio sceptic tanks.

En oja hadden we al verteld dat de huisjes er allemaal uitzien om nú naartoe te verhuizen? Vrolijk roze, aardetinten, houten details en overal heerlijke zitjes. Score!

Geen te vol programma

Al met al lijkt het een propvol programma, maar het fijne is: dat valt reuze mee. Elke dag bestaat uit een aantal activiteiten zoals yoga, eten, filmavond, wandeling, persoonlijke sessie maar er wordt ook meer dan genoeg vrije tijd ingepland.

Tussen de activiteiten door is er altijd rust, sommige avonden is er lekker géén programma en niets ligt vast en is flexibel.

Al met al: het Rootreat doet dus zeker z’n naam eer aan. Aanrader dus!

Wil jij ook op retreat bij Finca Les Coves? Van 26 t/m 30 November vindt het short and sweet Winter Yoga Retreat plaats. Houd voor overnachtingen of andere retreats de website in de gaten. En oh, vergeet vooral het vrolijke Instagram-account niet te volgen. Word je instant vrolijk van!

More self-care please:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Aanrader: geen gewoon yogaretreat, maar op eco-friendly Rootreat in Spanje
Sluiten