Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 15 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Doelen stellen met een onzekere toekomst? Met deze 4 tips lukt het wél

Het einde van 2020 is in zicht en dat betekent dat we doelen gaan bedenken voor het nieuwe jaar. Het is altijd al lastig om ambitieuze, maar toch realistische doelen op te stellen voor jezelf. Laat staan als er sprake is van een pandemie en je geen idee hebt hoe het jaar er precies uit gaat zien. Toch kunnen we je verzekeren dat je ook met een onzekere toekomst nog steeds doelen voor jezelf kunt opstellen én behalen.

Met deze 4 tips moet het jou ook lukken.

Doelen behalen in 2021

In tegenstelling tot december 2019, weten we nu dat het jaar waarschijnlijk niet gaat lopen zoals je van tevoren plant. Maar hoe stel je doelen op als je niet weet wat de toekomst gaat brengen?

Vergelijk jezelf niet met anderen

Het mag dan een onzekere tijd zijn, als je anderen op het internet mag geloven, is het altijd wel om te buigen naar iets positiefs. Terwijl jij je moe en futloos door de pandemie voelt, lijken anderen er in quarantaine side hustles uit te persen alsof het niets is. Er is niets mis met ambitieuze doelen hebben, maar het is wel belangrijk dat je ze realistisch en haalbaar houdt.

Lees ook: Bescherm je mentale gezondheid extra tijdens corona (met deze tips)

Kijk dan ook wat haalbaar is voor jou en vergelijk jezelf niet met anderen. Of met een vroegere jij, zegt psycholoog Carla Mandy tegen Hello Giggles. “Wees lief voor jezelf.” Het is een gekke tijd, dus is het raar om dezelfde verwachtingen van jezelf te hebben als je anders zou doen.

Heb een plan B en C

We weten nou eenmaal niet wat 2021 ons gaat brengen. Misschien kunnen we halverwege het jaar weer het leven oppakken zoals we vroeger deden, of misschien hebben we in december 2021 nog steeds met beperkende maatregelen te maken. Daarom is het belangrijk bij het opstellen en nastreven van je doelen dat je niet al je energie, tijd en moeite steekt in het perfecte plan.

Bedenk in de pandemie een plan A, B en C. Plan A voer je door als alles gaat zoals gepland. Plan B zet je in werking als je jouw doel iets moet aanpassen (bijvoorbeeld een online evenement in plaats van één in real-life). Kan het echt niet doorgaan of lukt het echt niet? Dan komt plan C om de hoek kijken.

Lees ook: Waarom het goed is om doelen te stellen (en hoe je die haalt)

Dit is overigens een les die we ook kunnen meenemen naar de periode ná de coronacrisis. Want wanneer gaat nou echt iets helemaal volgens plan? Elke keer dat je doelen opstelt is het goed om over verschillende scenario’s en uitkomsten na te denken. Je zal zien dat het dan veel makkelijker is om je doel te halen. Als het dan even tegenzit, is er namelijk geen man overboord.

Houd rekening met teleurstellingen

Zelfs als je een plan B en C hebt bedacht, zal je te maken krijgen met teleurstellingen. Het is dan ook helemaal oké om daar even in te zwelgen. Zet je favoriete film op, bestel je lievelingsmaaltijd en vind jezelf even heel zielig. Als je jezelf vervolgens maar weer weet op te pakken. Geef aan jezelf toe dat je teleurgesteld bent, leer ervan en stel meer realistische en haalbare doelen voor jezelf op.

Evalueer je relaties

Je kan nog zo perfect bezig zijn met een vijf-jaren-plan, als de situatie thuis niet goed is, is de kans groot dat jij jouw doelen niet gaat behalen. Beperk je doelen dus niet alleen tot persoonlijke groei en je carrière, maar denk ook aan de relatie met je partner, vrienden en familie.”Als je thuis gelukkig bent, voelt al het andere in de wereld meer doable“, zegt Manly. Geef het creëeren van een comfortabel en fijn leven de prioriteit. Dan voel je vanzelf dat er ruimte is om te groeien.

En gelukkig zijn doelen die je aan je relaties koppelt (zoals beter communiceren en grenzen aangeven), ook in een pandemie heel goed te behalen.

Meer tips? Plannen maken voor de toekomst was nog nooit zo moeilijk als nu

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️