Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Psyche 14 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Denk je dat je overprikkeld bent? Dit zijn de symptomen

Heb je het idee dat je (snel) overprikkeld bent? In een wereld waarin we overspoeld worden met informatie is dat helemaal niet zo gek. Wanneer je regelmatig het gevoel hebt dat dingen te veel zijn en er (te) veel tegelijk gebeurt, zou je zomaar overprikkeld kunnen zijn. Dit zijn de belangrijkste symptomen van overprikkeling.

Overprikkeld zijn is geen pretje en het kan grote gevolgen hebben. Zo is er een kans dat overprikkeling uiteindelijk leidt tot een burn-out. Om dit te voorkomen, is het zaak om overprikkeling snel te herkennen en er meteen iets aan te kunnen doen.

Hoe raak je overprikkeld?

Als je overprikkeld bent, komt dat eigenlijk doordat je brein meer informatie binnenkrijgt dan het op dat moment kan verwerken. Hoe beter je brein om kan gaan met deze informatie, hoe minder snel je overprikkeld raakt.

Hoe goed je brein al deze informatie kan verwerken wisselt van dag tot dag. Wanneer je goed hebt geslapen en beter in je vel zit, kan je brein de informatie een stuk beter aan, waardoor de kans op overprikkeling kleiner wordt.

Lees ook: HSP op je werk? Met deze tips zorg je ervoor dat je minder overprikkeld raakt

Maar wanneer je mínder goed in je vel zit, raak je sneller overprikkeld, waardoor je minder goed in je vel gaat zitten, waardoor je sneller overprikkeld raakt. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Daarom is het belangrijk om overprikkeling snel te herkennen, zodat je er meteen iets aan kunt doen.

Symptomen van overprikkeling

Overprikkeling kun je herkennen wanneer je het idee krijgt dat het allemaal even te veel wordt. Alle indrukken lijken als een grote chaos op je af te komen en het lijkt onmogelijk om de indrukken te ordenen. Ook worden prikkels waar je normaal niet op zou letten ineens volledig vergroot, een voorbijrijdende auto kan bijvoorbeeld gaan klinken als een rondvliegende straaljager.

Must read: Voel je je overprikkeld? Dit zijn 5 fijne oefeningen die je helpen te kalmeren

Als dit je bekend voorkomt, zou je weleens last kunnen hebben van overprikkeling. Toch is dit niet het enige waar je overprikkeling aan kunt herkennen. Zo zijn er ook een aantal lichamelijke én geestelijke klachten die te herleiden zijn naar overprikkeling.

Lichamelijke klachten van overprikkeling:

Geestelijke klachten van overprikkeling:

Lees ook: Zo leer je naar je gevoel te luisteren

Het is belangrijk om overprikkeling snel aan te pakken. Wanneer overprikkeling langere tijd aanhoudt kan het nog grotere gevolgen hebben.

Klachten bij langdurige overprikkeling

Must read: Een checklist: zo weet je of je hoogsensitief bent

Wat je kunt doen als je overprikkeld bent

Als je overprikkeld bent, heeft je brein even te veel moeten verwerken. Het is dan belangrijk om die over-stimulatie te verminderen. Probeer misschien een van deze dingen:

Must read: Hoe een kleurboek meditatief kan werken (ook als je denkt dat het niks voor jou is)

Wanneer je langdurig overprikkeld bent, is het belangrijk om dagelijks genoeg rust te nemen. Zorg dat prikkels zoveel mogelijk vermijdt, op tijd rust neemt, zorg voor voldoende ontspanning en probeer overprikkeling te accepteren in plaats van je er tegen te verzetten.

Overprikkeling kan een hoop vervelende klachten veroorzaken. Het is daarom belangrijk om onze lichaam en geest goed in de gaten te houden en goed voor onszelf te zorgen. Let goed op jezelf en trek op tijd aan bel.

Meer leren over onszelf:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️