Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 25 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Weleens een piep in je oren? Deze therapie is de eerste (!) die helpt tegen de bekende oorsuizen

Van de bekende piep in de oren heb je vast weleens gehoord. Wanneer je te vaak bent blootgesteld aan hard geluid (lees: te veel gefeest zonder oordoppen in), kun je last krijgen van oorsuizen. Het vervelende is, is dat je er tot nu toe weinig aan kon doen. Tot deze nieuwe gedragstherapie werd ontwikkeld. 

De officiële benaming voor de aandoening is tinnitus. Het wordt omschreven als het ruisen van de zee tot overvliegende straaljagers. Geen pretje, believe me. Jarenlang werd er gezocht naar een oplossing, maar die bleef al die tijd uit. Onlangs kwam de Universiteit van Maastricht met een ontwikkelde therapie die als enige (!) behandeling zou werken tegen de irritante piep.

Een piep in je oren: hoe zit dat?

Grote kans dat als je nog nooit een piep in je oren hebt gehad, je je er maar weinig van kan voorstellen. Heel vroeger had ik weleens last van, na het zwemmen. Heel eventjes maar. Jaren later, na een wilde studententijd, moet ik er helaas ook ik aan geloven. Steeds regelmatiger heb ik last van een piep in m’n oren. Vaak denk ik nog: ‘hé, waar kom die piep nou vandaan?’ om me kort erna te realiseren dat de piep zich afspeelt in m’n eigen hoofd.

Dit vind je vast ook interessant: Een wilde festivalzomer gehad? Dit is waarom je je niet schuldig hoeft te voelen

Lang duren de piepen gelukkig niet. Wel komen ze op de meest onhandige moment, is het nogal irritant en leidt het af. Nu heb ik nog geluk, want er zijn ook mensen waarbij de piep helemaal niet weggaat. De constante piep kan namelijk voor een depressie zorgen. De oorzaak van de piep? Gehoorbeschadiging. Het zijn de kosten die ik moet betalen voor mijn uit de hand gelopen festival hobby, maar eigenlijk voor vooral mijn eigenwijsheid door geen oordoppen te dragen. Eigen dikke, vette schuld.

Therapie tegen gehoorbeschadiging

Gelukkig is daar dus sinds kort iets aan te doen. Het gaat om een cognitieve gedragstherapie die psychologische onderdelen en elementen uit de audiologie combineert. De therapie is te volgen in 2 zorgcentra in Nederland (in Hoensbroek en in Eindhoven). Extra goed nieuws: het valt ook nog eens binnen de basisverzekering. UM-onderzoeker dr. Rilana Cima, ontwikkelde de therapie samen met de klinische experts van Adelante Audiologie & Communicatie, het MUMC+ en professor Johan Vlaeyen. Omdat de oorzaak van de oorsuizen vaak lastig te achterhalen is, wordt er met de behandeling gefocust op met de klachten te leren omgaan, zoals bij het verhelpen van een spinnenfobie. Het gaat dan vooral om het verminderen van negatieve angstreacties met een zogenaamde exposure (blootstellings)techniek.

Niet alleen fervente festivalgangers krijgen trouwens last van oorsuizen, 1 op de 5 mensen kunnen de piep waarnemen. Maar, in de meeste gevallen went het brein eraan en merkt iemand de piep in het oor niet eens op. Vergelijk het met mensen die vlakbij een snelweg, markt, trambaan of vliegveld wonen. Je went eraan. Als dat mechanisme niet meer goed werkt, dan veranderen de oorsuizen tot heuse tinnitusklachten. Onderzoeker Cima zegt dat je deze klachten het beste kan vergelijken met chronische pijnklachten.

Klaar voor het festivalseizoen? Draag oordoppen, je kunt ze al vanaf €20,- kopen bij een hoorwinkel. Een nóg betere optie is om ze op maat te laten maken. Het is een investering, maar wel een duurzame die het zeker waard is.

Mindful feesten?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️