Alrik de Jong
Alrik de Jong Psyche 11 apr 2018
Leestijd: 5 minuten

In gesprek met Jochem van Hessen, die Nederland met Daybreaker inspireert energieker te leven

Daybreaker, amsterdam, jochem (1)Jochem van Hessen inspireert Nederland samen met zijn zus al bijna weer twee jaar om energieker te leven. Jochem is een stuiterbal voor wie stilzitten niet is weggelegd. Na zijn Master Supply Chain Management is hij werkzaam geweest bij Accenture, opgeleid tot chef en richtte hij samen met anderen het vitaliteitsbedrijf Energy Up op. Maar we spreken hem over Daybreaker Amsterdam. Dat zijn feesten in de ochtend, voor het werk. “Ja het bestaat. En geloof me, er is ook nog eens mega veel belangstelling voor deze feesten. Naast de maandelijkse publieke feesten, willen ook steeds meer bedrijven hun werknemers dansend hun werkdag laten beginnen.”

Leg eens uit, wat is Daybreaker precies?

Daybreaker is een concept vanuit Amerika, waarbij honderden mensen worden opgetrommeld om met zijn allen te dansen. Het concept is vergelijkbaar met elk ander feest. Op twee cruciale aspecten na. Ten eerste vindt Daybreaker plaats in de vroege ochtend. De danceparty gaat namelijk al om 6:30 uur van start, waarbij we gezamenlijk twee uren lang de zon tegemoet dansen. En als je denkt dat hier heel wat drank en drugs aan te pas moet komen, dan zit je er finaal naast. Het tweede onderscheidende aspect is namelijk dat er tijdens zo’n feest geen alcoholische drank geserveerd wordt. Dit is ingewisseld voor gezonde groente- en fruitsapjes. Is het feest voorbij? Dan kan je vol energie door naar het kantoor of de schoolbanken in.

Waarom heb je Daybreaker naar Nederland gehaald?

Van jongs af aan heb ik altijd een passie gehad voor sport, voeding en het trainen van je mind. Nu, jaren later, heb ik deze elementen samengevoegd en heb ik hier mijn beroep van gemaakt. Na de oprichting van Energy Up in 2017 zijn er heel wat projecten gevolgd. Vanuit de kernwaardes van Energy Up om werknemers fitter en vitaler te maken is het idee ontstaan om samen met Floris van der Linden (oud-hockeyinternational) een samenwerking aan te gaan met Daybreaker. Door middel van Daybreaker krijg ik de kans om de markt vanuit een ander perspectief te bespelen. Het laat mensen bewust gezond leven op een totaal nieuwe manier.

Daybreaker, amsterdam, jochem

Klinkt te gek. Maar hoe krijg jij het voor elkaar dat mensen voor hun werk willen gaan dansen?

Ik denk dat hier twee redenen voor zijn. Aan de ene kant zie je dat steeds meer mensen bezig zijn met hun gezondheid, zowel op mentaal als fysiek vlak. Aan de andere kant houden mensen gewoon echt van een goed feestje. Daybreaker past perfect in dit plaatje. Zo’n ochtendfeest kan worden gezien als morning workout waarbij een lekker gezond ontbijtje niet mag ontbreken. Overal is aan gedacht om de Daybreaker ervaring zoveel mogelijk health proof te maken. Het omarmt een nieuwe manier van leven waarbij geluk en gezondheid centraal staan. Mensen komen hiervoor maar al te graag hun bed uit.

Leg eens uit, wat gebeurt er allemaal op zo’n ochtendfeest?

Bij elke Daybreaker proberen wij de vorige editie weer te overtreffen. Het is een groots dansfestijn waarbij het vanaf de start van het feest al direct losgaat. Voor de echte liefhebbers begint het al om 05.30 uur in de ochtend met een yogasessie van een klein uur. Vanaf 06.30 uur arriveert de rest van de community om lekker los te gaan op de beats van de DJ. Typerend voor onze Daybreaker feesten is ook dat de bezoekers bij binnenkomst gelijk overgoten worden door de liefde van de knuffeltrein. Ondanks dat ze net hun bed uit komen begint iedereen gelijk te stralen, dit is zo mooi om te zien. Het feest is compleet met verschillende optredens en verrassingsacts, een geweldige DJ en een energieke crowd. Overal op de dansvloer zie je de bezoekers met een sapje in hun handen ultiem genieten van het muziekspektakel en de overweldigende liefde om hen heen. Het mooie is dat je op de dansvloer mensen treft van alle leeftijden en met verschillende achtergronden. Je ziet hier studenten, internationale bezoekers en zelfs hele teams van kantoorafdelingen die dit doen als teambonding.

Wauw, zelfs bedrijven dus? Hoe komt het dat zij hiervoor openstaan?

Bij bedrijven komt steeds meer focus te liggen op het geluk op de werkvloer, waarbij de fitheid van de werknemers een belangrijke rol speelt. Het wordt uitdagender voor bedrijven om goed personeel aan te trekken en te behouden. Hier kan op in worden gespeeld door te investeren in het geluk van het personeel en dat zien organisaties nu ook eindelijk in. Door middel van uitstapjes, zoals bijvoorbeeld Daybreaker, zorg je dat de werknemers met plezier naar het werk gaan, wat ook de loyaliteit onder het personeel verhoogt. De interesse van bedrijven in wat wij doen neemt toe, want ook zij krijgen door dat wanneer je de dag begint met een danssessie, je de rest van de dag veel energieker bent en blijft stralen van geluk. Het vetste is nog dat wij sinds kort ook complete Daybreaker evenementen op het kantoor organiseren. Heineken, Randstad, Effectory en Johnson & Johnson zijn al bekend met de Daybreakerfeesten.

Wat is het meest opmerkelijke dat je hebt meegemaakt op zo’n feest?

Het meest opmerkelijke dat ik heb meegemaakt is dat er drie generaties van een familie aanwezig waren op hetzelfde Daybreaker feest. Moeder, dochter en oma waren alle drie samen aan het dansen in de ochtend. Dit bewijst voor mij dat Daybreaker toegankelijk is voor verschillende generaties.

Hoe zie jij de toekomst van Daybreaker?

Daybreaker wordt alleen maar een groter en sterker concept. Ik merk dat de vraag naar ochtendfeesten blijft groeien en daarnaast neemt onze community sterk toe. Dat is ook niet zo vreemd want mensen zijn steeds meer op zoek naar alternatieve manieren om hun geluk te vergroten. Ze willen graag nieuwe dingen ervaren en zichzelf blijven ontwikkelen. Daybreaker kan voor veel mensen één van die manieren zijn. Dezelfde trend zie ik ook terugkomen bij bedrijven. Doordat zij meer willen investeren in het geluk op de werkvloer zie ik ook een opkomst in Daybreaker evenementen op het werk. Een morning party bij bedrijven als Google en Airbnb staan zeker op mijn lijstje.

Volgende week woensdag 18 april is weer de eerste mogelijkheid dat jij bij Daybreaker kunt zijn. Hier vind je de laatste kaarten. En er gaan geruchten over een Daybreaker eind juni op het dak van de Adam Toren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
In gesprek met Jochem van Hessen, die Nederland met Daybreaker inspireert energieker te leven
Sluiten