Joanne Wienen
Joanne Wienen Welzijn 24 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Een wilde festivalzomer gehad? Dit is waarom je je niet schuldig hoeft te voelen

Gehoorbeschadiging, alcohol, drugs, patat, pizza, hamburgers… festivals staan niet bepaald bekend als een gezonde omgeving. Terecht misschien, maar voor je je schuldig gaat voelen over je feestgedrag: die festivalbezoekjes zijn ook ergens goed voor. En dat heeft alles te maken met muziek en dans.
De gangbare gedachte lijkt: festivals en een gezond leven gaan niet samen. Want al die biertjes, cocktails en porties fast food kunnen toch niet goed voor je zijn? Helaas, we hebben geen obscuur wetenschappelijk onderzoek gevonden die bewijst dat dat wél zo is. Maar wie doorgaans gezond en gevarieerd eet en drinkt, kan het zich heus weleens veroorloven uit de band te springen. Gezond wordt ‘t er niet van, wel gewoon oké.

Maar even los van alles wat we in ons lichaam stoppen op zo’n festival, kleven er nog andere voordelen aan zo’n festijn. Ten eerste is het een enorme geluksbooster om je een volledige dag te omringen met vrienden. Maar nog belangrijker voor je gezondheid dan de aanwezigheid van dierbaren, is wat de muziek met ons doet.

Minder stress door muziek

Als iets een grote invloed op ons heeft, is het namelijk wel muziek. Niet voor niks kunnen mensen die sporten op muziek het 15 procent langer uithouden dan mensen die in stilte bewegen. Bovendien is uit lichamelijk onderzoek gebleken dat onze hartslag verlaagt tijdens het luisteren naar muziek. Daarnaast daalt de bloeddruk, ontspannen spieren zich en neemt de productie van stresshormonen als adrenaline en cortisol af. Oh, en het kan zelfs pijn verlichten en het immuunsysteem een boost geven.

Hoe kan het dat muziek zo goed is voor ons brein? Dat heeft ermee te maken dat het niet één plekje in de hersens is die actief wordt bij het beluisteren van muziek, maar dat juist de verbinding tussen verschillende hersendelen gestimuleerd worden. Neuroloog Erik Scherder legt in Psychologie Magazine uit dat het beluisteren van muziek juist daarom zo goed voor ons is.

Aardiger, stabieler en positiever

Hoe meer stimulatie ons brein ontvangt, hoe beter het in conditie blijft. Want muziek luisteren (muziek spelen in nog grotere mate trouwens) houdt ons breinnetwerk niet alleen actief, maar versterkt het ook. Kinderen die pianoles krijgen, blijken bijvoorbeeld betere verbindingen te ontwikkelen tussen gebieden in de voor- en achterkant van hun brein. Dat kan weer een bijdrage leveren aan hun vermogen tot empathie. En volgens Scherder wordt bij ouderen die muziek luisteren of spelen de prefrontale cortex sterker. “Daardoor is hij beter in staat een rem te zetten op de amygdala, die de motor achter negatieve prikkels en angstsignalen in het brein is. Veel muziek luisteren of spelen maakt je dus tot een aardiger, stabieler, positiever mens.”

Danstherapie

Tot zover de voordelen van de muziek op het brein. Want zodra een lekkere beat de oren bereikt, is er nog iets dat gestimuleerd wordt: het bewegingscentrum wordt geprikkeld. Hoe beter de muziek, hoe moeilijker het is om stil te blijven staan. Een festival is bij uitstek een plek waar gedanst wordt, en ook dat beïnvloedt ons brein in hoge mate. Dansen is een van de meest effectieve manieren om je snel beter te voelen. Stresshormonen worden namelijk verjaagd en je testosteron-niveau krijgt een boost. Wie blijer, minder gestrest en productiever door het leven wil, doet er dus goed aan die heupen regelmatig los te schudden. En waar kan dat nou beter dan op een festival?

Meer lezen over festivals?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Een wilde festivalzomer gehad? Dit is waarom je je niet schuldig hoeft te voelen
Sluiten