Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 6 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de coolste zero-waste festivals van Nederland

Bij Bedrock zijn we naast een bewust leven ook bezig met een gelukkig leven. En daar hoort volgens ons ook genieten van lekker eten, drinken en samenzijn bij. Daarom delen we regelmatig de fijnste hotspots of what-to-do’s, met een Bedrock-randje. Daarom op de valreep: de coolste zero-waste festivals! Het festivalseizoen is volle bak begonnen, dus is het leuk én leerzaam om te weten welke festivals er eigenlijk allemaal rekening houden met het afval dat ze produceren. Daarnaast danst het – met een groen hart – net wat fijner als je weet dat het festival zijn best doen om zero waste te zijn.

Green Deal voor festivals

Nederland is één van de voorlopers in festivalland en trekt jaarlijks 21 miljoen bezoekers wereldwijd. Gemiddeld maakt elk persoon dan zo’n 2,33 kilo afval achter. Dat kan anders!

Daarom is er een zogeheten ‘Green Deal‘ gesloten met een aantal festivals. Alle deelnemers moedigen hun bezoekers aan om bewust bezig te zijn met afval. Het doel is om 25 procent minder afval te produceren, minder afval in de omgeving en het afval moet gescheiden worden.

Inmiddels is er al negentig procent (!) minder afval op drie festivals geweest door plastic wegwerpbekertjes te verbannen en te kiezen voor een statiegeldsysteem.

Deze festivals zijn zero-waste

Honderd procent zero-waste zijn is mooi streven, maar ook iet wat onrealistisch. Dit zijn de festivals die – waar mogelijk – zero waste zijn:

Surfana Festival

Leave nothing but sandcastles‘ is de slogan van het Nederlandse surffestival Surfana. Afgelopen juni waren er workshops te doen (van zero waste-clinics tot surflessen), bekende bands en dj’s te zien én heel veel vrolijkheid in de duinen van Bloemendaal. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Surfana.

Dit doet het onder andere door zo min mogelijk afval te creëren en zoveel mogelijk te recyclen. Er is op het hele terrein geen plastic te vinden dat eenmalig wordt gebruikt; ook de decoratie van het festival wordt hergebruikt. De borden zijn van afbreekbaar materiaal en je bekers kan je inleveren aan de bar.

Surfana festival

DGTL festival

DGTL is een Nederlands (en inmiddels ook internationaal) festival op de NDSM-werf, waar je kan dansen op deephouse, techno en andere elektronische muziek. Duurzaam dansen, om precies te zijn. En dat maakt ons natuurlijk extra enthousiast. DGTL loopt voorop als het op duurzaamheid aankomt. Het festival heeft de afgelopen jaren al grote sprongen gemaakt om hun missie – het eerste zero waste, circulaire festival te worden in 2020 – te volbrengen.

Hoe ze dat doen? Met een vegetarische catering, het verbannen van wegwerpbekers en zelfs het recyclen van urine. En afgelopen editie ging de organisatie nóg een stukje verder met een volledige circulaire foodcourt. Binnen 24 uur werd het overgebleven biologisch afval, de biologisch afbreekbare wegwerpbordjes en bestek omgezet in compost. Dit wordt vervolgens verdeeld onder deelnemende stadsboeren ten behoeve van de teelt van ingrediënten voor DGTL 2019. Lekker bezig!

DGTL Festival dj

Zo geef je niets op als je kiest voor duurzamer leven

De Zomertuin van Bret

Aankomend weekend wordt voor de eerste keer ooit ‘De Zomertuin van Bret‘ georganiseerd. Pal naast station Sloterdijk in Amsterdam vind je Bret, waar twee weekenden achter elkaar bewust wordt gedanst, gedronken en gedroomd. Er is onder andere elektronische muziek (en niet zo’n beetje ook) van Dekmantel Soundsystem en zangeres Eefje de Visser.

Bret werkt samen met lokale groene ondernemers, want: “Energie- en materiaal verspilling is niet meer van deze tijd”. Hoe De Zomertuin met duurzaamheid omgaat?

  • Enkel Nederlandse artiesten, dat scheelt een hoop heen-en-weer-gevlieg en dus héél veel CO2-uistoot.
  • Het podium is gemaakt van gerecyclede materialen en werkt op een energiezuinig audio- en lichtsysteem op lokale groene stroom.
  • Geen ingewikkelde (en dure) plastic munten, maar gewoon pinnen aan de gerecyclede bar.
  • Statiegeld op de plastic beker én zelf omspoelen.
  • Biologisch en vegetarische eetkraampje van El Jefe.
  • Recyclebare borden en bestek: een mini-circulaire economie dus!

Ook deze festivals doen mee aan de Green Deal

Daarnaast zijn ook andere festivals in Nederland hard bezig om afvalvrij te worden, zoals: Extrema Outdoor/Solar Weekend, Mysteryland/Welcome To The Future, Into The Great Wide Open, Zwarte Cross en Amsterdam Open Air. Daar mogen we best trots op zijn!

Ps. volgende week doet onze editor Lisanne (live) verslag van de Vegan-opties op Lowlands tijdens haar vegan challenge. We presenteerden vorige week dan ook de Vegan Food line-up van Lowlands.

Meer lezen over duurzaamheid?

Blijf je graag op de hoogte van de beste content, nieuws en updates van Bedrock? Meld je aan voor Bedrock-Weekly!

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Dit zijn de coolste zero-waste festivals van Nederland
Sluiten