Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 4 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

Hoe blijf je dankbaar als zowat alles misgaat? Zo lukt het je toch

Eén van de grootste duurzame geluksmethoden is dankbaarheid. Door tevreden te zijn met wat er is en échte dankbaarheid te ervaren, heb je immers weinig anders meer nodig. Maar dankbaar zijn is op sommige momenten best lastig. Deze simpele, bewezen methodes helpen je om tóch positief te blijven. 

Hoe dankbaar je soms ook probeert te zijn, realiteit is dat soms alles even helemaal tegenzit. Bij het verlies van je baan, huis of een dierbare bijvoorbeeld. Tel daar een pandemie bij op en zowat niks lijkt meer goed te gaan. Waar kan je dán nog dankbaar voor zijn?

Toch is het cruciaal om de positieve aspecten van je leven te waarderen om je mentale welzijn gezond te houden en een boost te geven, vertelt psychotherapeut en CEO van Working Well Daily, Farah Harris, aan Huffpost.

“Door de positieve dingen in je leven te waarderen, wordt je gevoel van geluk vergroot en vermindert juist de perceptie van pijn, net zoals de symptomen van een depressie en angsten.”

Zo blijf je dankbaar in moeilijke tijden

Dat gezegd hebbende, blijft het lastig om in moeilijke tijden de positieve kanten te zien. Laat staan er dankbaar voor te zijn! Daarom een aantal tips om (op een realistische manier) dankbaarheid te beoefenen als alles misgaat.

Zoek uit wat werkt voor jou

Het beoefenen van dankbaarheid gaat en werkt bij iedereen op een andere manier. Het begint in elk geval bij jezelf, waarbij je jezelf de tijd gunt even stil te staan en te reflecteren op wat er nu eigenlijk goed gaat.

Ook lezen: Leren van de Indonesiërs: 3 wijze lessen over dankbaarheid

Je kan het bij jezelf nagaan, je kan het opschrijven (in het welbekende dankboekje of misschien gewoon in je telefoon) of bijvoorbeeld uitspreken naar jezelf of anderen. Whatever works for you. 

Neem de tijd, al is het maar eventjes

Oefening baart kunst, is niet voor niets een bekende gezegde. Elke dag tijd nemen om stil te staan bij de positieve dingen in je leven, zal je uiteindelijk helpen om de positieve dingen makkelijker te herkennen.

Tip: zet je telefoon uit of zet ‘m op vliegtuigmodus wanneer je stilstaat bij de mooie en positieve dingen. Zo heb je geen afleiding of ruis.

Herhaal

De kracht van dankbaarheid zit ‘m in de herhaling. Het brein is namelijk zo geprogrammeerd dat het vooral focust op de negatieve uitkomst van een situatie. Daarom is het zo belangrijk om regelmatig – het liefst dagelijks – dankbaarheid te beoefenen.

Daarmee train je als het ware je brein om de positieve situaties vaker te zien. De video’s, briefjes of boekjes met dingen waarvoor je dankbaar bent, zijn ook meteen een goede hulp voor wanneer je op sommige dagen even écht niks kan bedenken.

Denk aan de kleine dingen

Wie denkt aan dankbaarheid denkt waarschijnlijk aan de grootse dingen in het leven. Familie, vrienden, gezondheid, veiligheid. Stuk voor stuk dingen om ontzettend dankbaar voor je te zijn, maar dankbaarheid zit ‘m ook (of juist) in de kleine dingen van het leven.

Luister ook: Geleide meditatie: stilstaan bij de dingen waar je dankbaar voor bent

Een lekker kopje koffie in de ochtend, een zonnestraal op je gezicht, een good hairday, een heerlijke yogaflow of een gezonde en heerlijke maaltijd. Je kan het zo klein niet bedenken. Denk er vooral niet te veel over na en wees trots op waar je dankbaar voor bent!

Een body scan

Volgens Harris is dit een hele interessante manier van dankbaarheid beoefenen: het waarderen van je fysieke lichaam. We vinden het immers doodnormaal dat ons lichaam ons dagelijks van hot naar her sleept, tegen griep vecht, heelt van wonden en blauwen plekken en alles wat je eet, netjes verwerkt en scheidt. Maar daar mag bést eens vaker bij stil worden gestaan.

Neem een paar keer diep adem en ga je lichaam langs; van je hoofd tot je voeten. Je benen die je overal heen brengen, je armen die je eten maken en je hoofd dat je helpt te zien en eten.

Wees niet verbaasd als je de eerste keren even moet wennen aan deze manieren om dankbaarheid te beoefenen. Het vraagt wat tijd en geduld. Maar hey, dat is een positieve mindset meer dan waard!

Be grateful:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️