Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 4 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Zo richt je je woonkamer in volgens feng shui-principes

Je hebt ongetwijfeld weleens van feng shui gehoord, de Chinese leer die gaat over de invloeden van de omgeving op het welzijn en geluk van de mens. Feng shui is gericht op de harmonie tussen natuurlijke en gecreëerde vormen, iets waar je ook in de inrichting van je huis rekening mee moet houden.

Feng shui wordt weliswaar als pseudowetenschap beschouwd (dus niet bewijsbaar), maar er zijn heel veel mensen die er heilig in geloven. Of je daar nou wel of niet bij hoort, je kunt het in ieder geval proberen! Marianne Gordon, een gecertificeerd feng shui-consulent, geeft tips op MindBodyGreen voor je woonkamer.

Feng shui gaat heel erg om samenleven met waar je van houdt, benadrukt Gordon. Ziet er dan wel leuk uit, die hippe poster met vlinders aan je muur, maar als je helemaal niets met dieren hebt, is dat misschien een minder goed idee. Dit zijn dingen die over het algemeen wél een positieve invloed hebben op je woonkamer:

Magazines en boeken die je al hebt gelezen of nog wilt lezen

Ziet er wel interessant uit, al die fancy boeken over hippe Instagram-strategieën waar je je totaal niet mee bezighoudt, of interessante boeken over psychologie. Maar als je in plaats daarvan boeken in de kamer hebt die je daadwerkelijk leuk vindt, zal dat veel beter dingen doen voor je energie. Uiteindelijk ben jij toch degene die er elke dag tegenaan moet kijken.

Must read: Feng Shui essentials voor in huis (zo creëer je harmonie)

Positieve kunst

Kunst is één van de dingen die veel invloed kunnen hebben op hoe je je omgeving ervaart. Kunst die mooi doch verdrietig is lijkt misschien een goed idee, maar uiteindelijk is het toch beter om voor kunst te kiezen die je blij maakt.

Een instrument

Natuurlijk werkt een instrument vooral als je zelf muziek maakt, maar ook als één van je huisgenoten dat doet kan het invloed op jou hebben. Mijn moeder zegt bijvoorbeeld nog regelmatig dat ze zo blij is met de piano in de woonkamer (waar ik vroeger op speelde).

Heel veel opbergruimte

Oké, opbergruimte is niet per se mooi in je woonkamer. Maar hoe meer ruimte je hebt, hoe minder troep er door de kamer slingert (als het goed is). En over het algemeen maakt rommel ons niet gelukkig, schreven we al vaker.

Gedimde lichten

Dit is er één die je zelf waarschijnlijk ook wel kunt bedenken: tl-buizen zijn niet zo heel goed voor de sfeer in de kamer, laat staan onze energie. Lampen die je kunt dimmen zijn daarom beter dan felle lampen – maar natuurlijk licht is uiteraard het beste.

Veel kaarsen

Er komen steeds meer natuurlijke kaarsen op de markt, zoals bijvoorbeeld van sojawax. Je kunt ook gaan voor essentiële oliën of geurstokjes, uiteraard met een geur die lange tijd aangenaam blijft.

Planten!

Hoeven we nog uit te leggen waarom je planten nodig hebt in je woonkamer? Denk het niet, hè? (reminder: iets met de lucht reinigen en zo) Plus: planten zien er ook gewoon heel leuk uit. Maar cactussen zijn dan weer niet zo goed voor de energie, aldus Gordon.

Ook lezen: Een guide voor stralende kamerplanten in de lente

Een spiegel

Kleine spiegels zijn niet zo goed voor de feng shui, maar grote spiegels creëren juist ruimte in de kamer.

Veel zachte oppervlakken

Dekens, banken, kussens: alles wat zacht is, creëert een knusse sfeer. En is ook gewoon heel comfortabel, trouwens.

Een dagboek

Last but not least: als je een dagboek bijhoudt en dat op een prominente plek in de woonkamer legt (als je degenen met wie je woont vertrouwt, natuurlijk), word je gestimuleerd om regelmatig te reflecteren en doelen te stellen.

Meer tips voor een zenwoning?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️