Kim van den Oord
Kim van den Oord Planeet 10 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Een guide voor stralende kamerplanten in de lente

Het is lente! We ontwaken langzaam uit onze winterslaap, meten onszelf een nieuw kapsel aan en showen onze blote benen. Maar niet alleen wij zijn gevoelig voor deze fijne spring vibes. Ook onze kamerplanten ontwaken weer na een periode van rust en kunnen jouw hulp goed gebruiken om weer volop in bloei te komen.

In de natuur werken planten en seizoenen samen om zichzelf klaar te maken voor de overgang van het ene seizoen naar het andere, maar kamerplanten hebben hierbij wat extra hulp nodig.

Lentezon

Langere dagen, meer licht en hogere temperaturen: dit is het moment waarop onze kamerplanten weer wakker worden uit hun winterslaap. Een frisse dosis lentezon geeft het startsein voor een nieuwe periode vol groei en bloei.

Om deze periode volop te kunnen benutten delen wij hieronder wat tips van Bloomscape om jouw kamerplanten (weer) te laten stralen:

1. Maak je planten schoon

Stof je planten eens af met een vochtige doek of geef ze een douche! In de winter heeft stof de neiging om zich op te hopen op kamerplanten en vormt daarmee de perfecte schuilplaats voor insecten en plagen.

Door je planten regelmatig af te stoffen verdwijnen deze broedplaatsen voor ongedierte en zien je planten er weer stralend uit. Daarnaast kan jij je planten een douche geven door ze te besprenkelen met (lauw) water waardoor planten beter zuurstof en zonlicht op kunnen nemen.

2. Geef je plant een trimbeurt

Door dode of ongezonde bladeren uit je kamerplant weg te halen, help jij je plant ook al goed op weg. Zo kan alle nieuwe lente-energie direct doorgestuurd worden naar de gezonde bladeren van de plant en gaat er niks verloren aan afgestorven delen. Met een schone, scherpe schaar kan je een plant gemakkelijk trimmen en gele of bruine bladeren verwijderen.

3. Verpot je planten

De beste tijd om kamerplanten te verpotten is in het voorjaar. Dankzij de warme temperaturen en meer licht krijgen planten in deze tijd meer energie. Hierdoor groeien ze sneller nieuwe wortels en ontgroeien ze hun huidige pot sneller. Oh, en een kamerplant verpotten doe je zo.

4. Geef je plant wat extra voeding

Het eerste, koude drankje in de zon op het terras: iets waar we na een lange, donkere winter allemaal naar snakken. Dit geldt ook voor onze planten! De droge lucht van de winter kan maakt onze planten dorstig en daarom is het hoog tijd om je planten extra water te geven.

Tip: Roomed’s plantenguide: hoe vaak moet ik mijn kamerplanten water geven?

Naast het geven van water is het ook belangrijk om je planten af en toe te bemesten. Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding in flesjes, maar je kan ook zelf aan de slag gaan en plantenvoeding maken met natuurlijke middelen die jouw planten een extra shot vitamine geven.

Ga jij bovenstaande tips gebruiken voor jouw kamerplanten?

Meer lezen over planten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️