Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 1 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Wil je gelukkig en succesvol zijn? Wees dankbaar

Bij dankbaarheid denken we algauw aan het waarderen van iemand die een gunst heeft verleend of in het algemeen aardig tegen je is. Maar je kunt ook dankbaar zijn voor het leven. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar dat hoeft het echt niet te zijn.

Hoevaak realiseer jij je eigenlijk dat je niets extra’s nodig hebt, omdat je alles al hebt wat je nodig hebt? Precies. Dankbaarheid is niets meer dan dat. Maar we vergeten het vaak in deze samenleving van ‘altijd meer en altijd beter’. Dankbaar zijn helpt je gelukkiger en succesvoller te worden, maar dat is lang niet het enige voordeel.

Voordelen van dankbaarheid

Volgens onderzoek zijn de psychologische voordelen van dankbaarheid eindeloos. Het kan depressies verlichten, je helpen te slapen, je eetpatroon verbeteren en het zorgt er waarschijnlijk voor dat je meer sport. Hartpatiënten herstellen sneller wanneer ze een dankbaarheidsdagboek bijhouden. En recent onderzoek toont aan dat dankbaarheid ervoor zorgt dat mensen guller en vriendelijker zijn voor vreemden.

Ander onderzoek wees uit dat dankbaarheid het meeste zorgt voor welzijn en goede relaties. Nog meer dan hoop, liefde en creativiteit. Maar daar houdt het nog niet eens mee op. Dankbaar zijn verhoogt je zelfvertrouwen. Als je dankbaar bent voor de dingen en eigenschappen die je hebt, stop je met jezelf constant vergelijken met anderen.

We streven niet alleen naar beter, maar staan stil bij wat we al hebben bereikt. Monnik en schrijver David Steindl-Rast zei dan ook in zijn TED Talk: “Geluk leidt niet tot dankbaarheid. Dankbaarheid leidt tot geluk.”

Oefenen met dankbaarheid

Als we niet bewust dankbaar zijn, vergeten we het vaak. We wennen aan wat we al hebben. Hoe zorg je ervoor dat je vaker stilstaat bij de spullen, mensen en eigenschappen die je wél hebt?

Beschouw niets als vanzelfsprekend

Jij gaat er waarschijnlijk vanuit dat de mensen in je leven weten dat je van ze houdt. Dat is ook wel zo, maar dat betekent niet dat je het nooit hoeft te benadrukken. Als “Ik hou van je” zeggen een beetje overdreven voelt, kun je ze ook gewoon vaker bedanken of complimenten geven. Ben je dankbaar? Zeg het dan!

https://www.bedrock.nl/indonesiers-wijze-lessen-dankbaarheid/

Opschrijven waar je dankbaar voor bent

Door elke dag op te schrijven waar je dankbaar voor bent, zal je gedurende de dag ook een positievere mindset hebben. Je kunt dit elke avond doen en dan opschrijven waar je deze dag dankbaar voor was. Maar je kunt het ook ‘s ochtends doen, waardoor je waarschijnlijk de hele dag een beter humeur hebt.

Je kan alles hebben wat je hartje je begeert, en nog steeds niet gelukkig zijn. Dus in plaats van constant te proberen om alles in het leven te hebben en aan te kunnen, kun je beter dankbaar zijn voor de dingen die je wel hebt. Daar is volgens de eerder genoemde monnik een heel simpele methode voor: “Het is zo simpel dat we het als kinderen al leerden, toen we voor het eerst de straat over moesten steken. Stop. Kijk. En ga dan verder. Dat is alles.”

Oefenen met dankbaarheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️