Laura Maaskant
Laura Maaskant Psyche 28 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Hoe het uitspreken van dankbaarheid relaties kan veranderen

Op de vooravond van mijn vertrek – ik verblijf zes maanden in het buitenland – begon ik er een gewoonte van te maken om allerlei mensen om mij heen te bedanken. Voortkomend vanuit een gevoel om een periode rond te maken, zodat er nieuwe deuren zouden openen, begon in mijn dankbaarheid te delen.

Yogadocenten ontvingen complimenten over hun waanzinnige muziek die ze gebruikten tijdens hun lessen, de bakker kreeg eindelijk te horen dat ik altijd twee blokken omfiets om zijn brood op te halen, de glazenwasser vertelde ik hoe blij ik was met de schone ramen en mijn werkgever bedankte ik voor haar manier van werken.

Uitspreken van dankbaarheid

En zo viel het mij op dat ik, elke keer wanneer ik momenten van dankbaarheid uitsprak naar een ander, elke keer weer in een prachtig gesprek belandde. Het uitspreken van de talenten van die ander, maakte dat die ander gezien werd. De hele dag vloeide, na zulke momenten, voort uit dankbaarheid. Alsof ik meer bewust was van de positieve impact die andere mensen op mij hebben en mogen hebben. Het stukje feedback dat het uitspreken van dankbaarheid geeft, gaf zoveel dankbaarheid en waardevolle ontmoetingen terug.

Meer zelfliefde of dankbaarheid ervaren? Dit is waarom je gedachten veranderen zo moeilijk is

Toch nemen we vaak niet de tijd voor het uitspreken van dankbaarheid. Het is makkelijker gezegd wat je stoort aan een ander. Irritaties komen soms in vlagen van seconden, worden vervolgens uitgesproken in het moment (om vervolgens – onbewust – lang te blijven hangen).

Terwijl dankbaarheid een onderliggend gevoel is, waaraan minder makkelijk woorden te geven zijn en daarmee minder vanuit de heat of the moment wordt uitgesproken. Het is dan soms ook een hele uitdaging momenten te creëren waardoor dankbaarheid kan opkomen in gesprekken, maar het is worth trying.

Mooie momenten

Toen ik na de yogales wat ongemakkelijk naar voren schuifelde, was dat zeker niet het spontaanste moment uit mijn leven. Maar nadat ik bij de yogadocent mijn dankbaarheid uitsprak, vertelde hij dat hij op het punt stond zijn yogamuziek te veranderen. Hij had het gevoel dat het niet goed resoneerde. Na ons gesprek veranderde zijn kijk daarop. De dankbaarheid voor zijn muziek was op die manier ook waardevolle feedback. En bracht mij op de vraag waarom ik niet vaker dit soort mooie momenten creëer.

Grote kans dat je op de verkeerde manier dankbaarheid beoefent

Wellicht is de stap nog te groot semi-vreemde mensen – zoals je bakker – aan te spreken en hen te complimenten en daarmee jouw dankbaarheid te benoemen. Je kunt wellicht ook starten met het opschrijven van één moment dat jou dankbaar maakte op die dag. Schrijf het op een post-it en plak het op een lege muur. Op die manier heb je na een maand al een muur vol dankbaarheid, die je elke dag tegemoet schijnt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Hoe het uitspreken van dankbaarheid relaties kan veranderen
Sluiten