Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Featured 1 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Waarom dankbaarheid je leven leuker maakt (en hoe je het dan toepast)

We denken pas gelukkig te zijn als we alles hebben wat we willen: een groot huis, een flitsende auto voor de deur en een schoenencollectie waar je u tegen zegt. Maar hebben we dat eenmaal bereikt, dan willen we alsnog meer. Het geeft ons niet het gevoel van voldoening waar we op gehoopt hadden. Écht gelukkig zijn kan pas als je dankbaar bent voor de dingen die je wel hebt. We delen 6 voordelen van het tonen van dankbaarheid.

Dit is waarom dankbaarheid je leven leuker maakt

1. Je bent beter in staat om in het nu te leven

We dromen vaak over dingen die we niet hebben en streven ernaar om deze dingen in de toekomst te krijgen. Maar ga eens na bij jezelf: wat heb je op dit moment om dankbaar voor te zijn? Door hierover na te denken, besef je dat je al veel waardevols bezit, zoals een fijn huis of een lieve partner.

2. Het verhoogt je zelfvertrouwen

Dankbaar zijn voor de dingen die je hebt, kan een boost geven aan je zelfvertrouwen. Accepteer jezelf, en het leven zoals het is, en stop met het maken van een constante vergelijking met anderen. Het geeft een goed gevoel om blij te zijn met de dingen die je hebt.

Dankbaarheid als sleutel tot geluk: waarom het ons gezonder, gelukkiger én socialer maakt

3. Je hebt minder zorgen

Het besef dat je de essentiële dingen in het leven al bezit, zorgt voor rust en ontspanning in je hoofd. Leer je bezittingen te waarderen en stop met het aanschaffen van spullen die niets toevoegen aan je leven, maar wel veel energie kosten.

4. Je slaapt beter

Een tevreden mens slaapt beter dan iemand die niet tevreden is. Als iets je  ervan weerhoudt om in slaap te vallen, probeer dan eens je zegeningen te tellen. Dit zorgt voor innerlijke rust en helpt je om eerder in slaap te vallen.

5. Positief effect op je relaties

Door dankbaarheid aan anderen te tonen, creëer je diepere connecties. Ga na wie voor jou belangrijk zijn en laat zien hoeveel je om ze geeft.

6. Het leidt tot vrijgevigheid

Als je dankbaar bent en lekker in je vel zit, ben je eerder bereid om anderen iets te geven. En dat voelt goed. Het hoeven geen materiële dingen te zijn zoals cadeaus; veel waardevoller is om je tijd beschikbaar te stellen (bijvoorbeeld voor een goed gesprek) of iemand een helpende hand te bieden.

Dit is de positieve werking van dankbaarheid

Back to basics

Het is niet alleen zo dat dankbaarheid je leven leuker maakt; dankbaar zijn voor de essentiële dingen in het leven maakt het leven ook minder complex. We moeten leren waarderen wat we al hebben, in plaats van te kijken naar wat we missen. Start iedere dag met te bedenken waarvoor je dankbaar bent.

Er is altijd wel iets. Het kunnen heel simpele dingen zijn, zoals een fijne ontmoeting die je hebt gehad of een lekkere maaltijd die je hebt gegeten. Je zult merken dat het een verrijking van je leven is.

https://www.bedrock.nl/indonesiers-wijze-lessen-dankbaarheid/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️