Redactie
Redactie Spiritualiteit 2 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

Dit is de positieve werking van dankbaarheid

Dankbaarheid… het lijkt zo eenvoudig. Een bedankje voor een cadeautje dat je hebt gekregen, een etentje van je baas om je te bedanken voor je inzet van het afgelopen jaar; het zijn vormen van dankbaarheid die we allemaal kennen. Iemand die zijn of haar dankbaarheid toont, laat op die manier merken dat er iets is waar ze positieve energie uithalen. Maar er zijn meerdere vormen van dankbaarheid die je kunnen helpen naar een gelukkiger leven. 

Heb je er weleens aan gedacht dat je die positieve energie ook aan jezelf kunt geven? Om je dankbaar te voelen heb je niet per se iets nodig van een ander. Dit gevoel kun je zelf creëren door simpelweg blij te zijn met wat er is.

Dat klinkt misschien makkelijker dan het is, want voor iemand die heel veel in zijn hoofd zit, is dat niet zo eenvoudig.  Te veel in je hoofd zitten betekent namelijk dat je de verbinding met je gevoel mist, ten dele of in het ergste geval, in zijn geheel.

Waarom zou je dankbaar zijn?

Dankbaarheid voelen en tonen heeft een bijzonder positieve werking. Roep maar eens een herinnering op aan een moment dat je je heel dankbaar voelde. Dat kan die keer zijn dat je een geweldig cadeau kreeg waar je al tijden van droomde, maar ook die keer dat je op een bankje in het bos zat, en je gelukkig voelde in het moment.

Op die momenten voelde je je blij met wat er was, je gedachten werden positief en je gevoel was heel prettig. Je zo te voelen, is gezond voor je.

Lees ook: Leren van de Indonesiërs: 3 wijze lessen over dankbaarheid

Werken aan je gedachten

Zoals je misschien weet, kunnen gedachten je mentale, emotionele, energetische en zelfs je fysieke gezondheid beïnvloeden en daarmee behoorlijk in de weg staan. Door dankbaar te zijn, kan je daarmee aan de slag gaan!

Vrijwel iedereen heeft zichzelf in zijn of haar ontwikkeling bepaalde patronen en overtuigingen aangeleerd. Deze ontstaan door gebeurtenissen en invloeden van buitenaf. Als je daar gevoelig voor bent en (nog) geen manier hebt gevonden om daar op een gezonde manier mee om te gaan, dan kunnen die overtuigingen gaan bepalen hoe jij jezelf ‘presenteert’.

Ook interessant: We zoeken ons geluk bij een ander (en daar gaat het mis volgens Jan Geurtz)

Als je er door allerlei omstandigheden van overtuigd bent dat je niet mooi bent, dan is de kans groot dat je dit uitstraalt. Je komt onzeker over, je zet jezelf op de achtergrond, je durft je niet uit te spreken, etc.

Oorsprong van gedachten

Om deze overtuigingen te doorbreken, is zelfonderzoek nodig. Het leren loslaten van overtuigingen en het doorbreken van patronen helpt je om van jezelf te houden zoals je bent. Zoals je vanuit je oorsprong bent.

Probeer bij jezelf na te gaan waaróm je de overtuiging hebt die jou weerhoudt van blij zijn met wat er is. Waar komt deze vandaan? Voel wat het met je doet en ga na of je dit gevoel wel of niet wilt. Is het antwoord nee, dan kun je het gaan loslaten.

Diepgewortelde overtuigingen loslaten is natuurlijk niet iets wat je even snel doet. Begeleiding of coaching kan daarbij van pas komen.

Er is altijd iets om blij van te worden

Door overtuigingen en patronen te doorbreken, creëer je ruimte voor nieuwe dingen. Ruimte voor waardering van wat er nu is bijvoorbeeld! Heb je een minder goeie dag, draai dan de gedachte die je er bij hebt om en bedenk wat er wél goed aan is.

Heb je je geërgerd aan het gedrag van je collega? Wees dan blij dat je weer lekker thuis bent, in je eigen energie. Of dankbaar voor het feit dat jij die ergernis kunt loslaten. Kijk om je heen en waardeer de schoonheid van de vlinders en bloemen in de tuin.

Er is altijd iets om dankbaar voor te zijn. Waardering, dankbaarheid en vooral blij zijn met wat er nu is, geeft je positieve energie. En dat is een waardevolle toevoeging aan jouw uitstraling!

Dit artikel is geschreven door gastschrijver Marjolein Berendsen, oprichter van ZoMa Opleidingen. Het is ontstaan vanuit het idee dat ieder mens vanuit de essentie liefdevol, heel en compleet is. 

Meer persoonlijke groei?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️