Alissa van der Voort
Alissa van der Voort Psyche 4 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Leren van de Indonesiërs: 3 wijze lessen over dankbaarheid

Indonesië heeft met een positie van 81 in het World Happiness Report niet de meest veelbelovende gelukstatistieken. Tijdens onze wereldreis moesten we echter toegeven dat de bevolking allesbehalve ongelukkig oogt. En dit zijn ze ook beslist niet werd al snel duidelijk toen we met locals in gesprek gingen. Het geheim van hun geluk? Dankbaarheid.

In onze zoektocht naar geluk, waarbij we wereldwijd 17 landen bezochten, is Indonesië misschien nog wel één van de meest inspirerende landen waarvan we mochten leren. Indonesiërs zien dankbaarheid als de basis voor een gelukkig leven. Dagelijks stilstaan bij wat het leven allemaal brengt en waarderen wat anderen voor hen doen. En beseffen dat niet alles zo vanzelfsprekend is als wij soms denken.

Dankbaarheid is drieledig

Dankbaarheid ervaren is volgens de locals drieledig. Je kunt dankbaar zijn voor het verleden, het heden en de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan positieve herinneringen ophalen (verleden), door stil te staan bij al het moois dat nú gebeurt (heden) en vooruitkijken naar hetgeen je hebt gepland (toekomst). Dagelijkse momenten van dankbaarheid zijn op deze manier met het alledaagse bestaan verweven.

Kleine moeite, groot plezier

Wij weten als geen ander hoe lastig het is om dankbaar te zijn als je jezelf op de vroege morgen in een overvolle trein moet wurmen. Of wanneer je vriend voor de zoveelste keer de verkeerde yoghurt mee heeft genomen uit de supermarkt (hóé dan?). Toch hoeft dankbaarheid ervaren helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je hoeft zelfs geen tempel aan huis te bouwen of iets te offeren.

Waarom dankbaarheid je leven leuker maakt (en hoe je het dan toepast)

Als er één belangrijke les is die we van de Indonesiërs hebben geleerd, dan is het juist dat dankbaarheid iets kleins kan zijn. Met iets groots tot gevolg. Bedank bijvoorbeeld iemand die jou ergens mee heeft geholpen (of poging tot ;-)). En neem de bomvolle trein als reden om extra te genieten van de frisse lucht zodra je weer uitstapt. Zo makkelijk kan dankbaarheid ervaren zijn: het is maar net hoe je elke situatie bekijkt

Dankbaarheid creëert geluk

Als Nederlandse stresskippen ervaren we als geen ander dat ons brein de neiging heeft gefocust te zijn op angst, op zorgen, en op bedreigingen en negatieve aspecten van het leven. Dankbaarheid ervaren helpt ons om niet meteen toe te geven aan deze neiging van het brein. Het creëert breder denken en meer positieve emoties die op termijn een sterkere invloed uitoefenen dan negatieve emoties.

Ook wetenschappelijk onderzoek bevestigt dit. Mensen die dit voor langere tijd doen, zijn tevredener met hun leven dan deelnemers die zich niet richten op positieve ervaringen. En dit effect kun je al ervaren wanneer je dagelijks 3 dingen opnoemt waar je dankbaar voor bent. Al is het maar dat je vriend überhaupt de moeite had genomen om naar de plaatselijke supermarkt te gaan om yoghurt voor je te halen. Doe dit voor 6 weken, en onderzoek toont aan dat je geluksniveau verhoogt.

Meer lezen? In het boek Gelukkigst (€22,95, o.a. verkrijgbaar bij uitgeverij Thema) nemen we je mee op onze reis en delen we de lessen van de inwoners van de meest, én van de minst gelukkige landen ter wereld. Van het Finse Sisu tot de Costa Ricaanse pura vida-lifestyle. De kleurrijke beschrijvingen van de landen en de bijzondere ontmoetingen zijn doorweven met wat wetenschappelijk onderzoek ons vertelt over het menselijk geluk. Ingrediënten uit de wereldkeuken om jouw persoonlijke versie van geluk te definiëren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Leren van de Indonesiërs: 3 wijze lessen over dankbaarheid
Sluiten