Loulou Machine
Loulou Machine Welzijn 31 jan 2019
Leestijd: 5 minuten

Ayurveda versus Westerse geneeskunde: de 3 belangrijkste verschillen

Eind 2018 bereikte mij het nieuws dat één van de grootste zorgverzekeraars van Nederland CZ wil stoppen met het vergoeden van een aantal complementaire geneeswijzen zoals Ayurveda. Klanten klaagden na een uitzending van Zondag met Lubach omdat ze het belachelijk vinden dat ze aan behandelingen moeten meebetalen zoals reïncarnatie therapie en cranio-sacrale therapie. CZ concludeerde uit deze kritiek dat er niet voldoende draagvlak is voor sommige behandelingen binnen de complementaire geneeswijzen. Het tegendeel werd echter bewezen toen er een petitie werd gestart tegen het bannen van Ayurveda uit het aanvullende verzekeringspakket en er meer dan 25.000 handtekeningen werden verzameld. Draagvlak is er dus zeker! Ayurveda practioner Loulou Machine vertelt hoe het zit met Ayurvedische geneeswijze versus de Westerse geneeswijze.

Ayurveda wordt veelal gezien als een alternatieve geneeswijze oorspronkelijk afkomstig uit India waarbij gebruik wordt gemaakt van reinigingskuren, massages en yoga om de gezondheid en welzijn te verbeteren. Ja, dat zijn inderdaad onderdelen van de geneeswijze maar als Ayurveda practitioner in opleiding aan de Delight Academy licht ik graag toe waarom deze eeuwenoude en holistische geneeswijze meer dan dat is. Ayurveda hoeft Westerse geneeskunde niet te vervangen maar kan het wel heel goed complementeren omdat het veel te bieden heeft als leefstijlgeneeskunde, waarbij voeding en leefstijl een grote rol spelen.

‘Natuurlijke genezing’ versus ‘symptoombestrijding’

Ayurveda is een natuurlijke geneeswijze ofwel gezondheidssysteem, waarbij het zelfgenezend vermogen van het lichaam centraal wordt gesteld. In boeken over Ayurveda lees je dan ook dat dokters zelf niet in staat zijn om een zieke te genezen. Dokters helpen het lichaam een handje om het genezingsproces in werking te stellen maar de uiterst intelligente natuur en het lichaam doen al het nodige werk. Ayurveda biedt ondersteuning op het gebied van voeding, leefstijl, behandelingen en natuurlijke medicatie.

Voorbeeld: Als je je pols breekt, dan geeft de arts je een mooi gipsje om je arm en stelt hiermee het lichaam in staat om zichzelf binnen een aantal weken te genezen door het bot te helen. Vanuit dit principe worden met behulp van de Ayurvedische leer vele uiteenlopende klachten en ziektes behandeld.

Waarom een dagelijkse routine zo belangrijk is volgens Ayurveda

Westerse geneeskunde bestrijdt vaak symptomen met onnatuurlijke medicatie wat op de korte termijn voor verlichting kan zorgen en in een aantal gevallen ook nodig is. Echter lost dit níet de oorzaak van het probleem op. Vaak worden de symptomen tijdelijk onderdrukt en manifesteert de ziekte zich in een later stadium op andere manieren die in vele gevallen ernstiger of agressiever zijn.

‘Elk individu is uniek’ versus ‘one size fits all’

Ziekte wordt in Ayurveda gezien als een verstoring van het natuurlijke evenwicht (bio-dynamiek) en de ophoping van afvalstoffen in het lichaam, vaak als gevolg van voeding en leefstijl die niet past bij het individu. Als de oorzaak van de ziekte gevonden en begrepen wordt, kan er een op maat gemaakte behandeling ontwikkeld worden die lichaam en geest weer in balans brengt. De behandelingen en geneeswijzen in Ayurveda richten zich niet op het bestrijden van de symptomen voor iedereen op dezelfde wijze, zoals in de Westerse geneeskunde, maar op het creëren van omstandigheden waarbij het lichaam zichzelf volledig kan herstellen. Voor deze behandelingen wordt er uitgegaan van het individu en gekeken naar ieders unieke behoeften en doelstellingen. Wat voor de één effectief is, is wellicht verstorend voor iemand anders. De ‘one size fits all‘ gedachte vormt hier geen uitgangspunt.

In de Westerse geneeskunde wordt er nauwelijks rekening gehouden met individuele verschillen en neemt men aan dat iedereen op dezelfde wijze functioneert. Behandelplannen sluiten aan op deze gedachte.

Voorbeeld: De Westerse geneeskunde geeft aan dat elk persoon 2000 calorieën op een dag kan eten en gaat er daarbij vanuit dat ieder lichaam hetzelfde metabolisme heeft. Echter, Ayurveda erkent 3 verschillende lichaamstypen (Vata, Pitta en Kapha) die elk van nature anders hun eten kunnen verteren en dus ook andere voedingsbehoeften hebben. Ayurveda houdt hier rekening mee bij de behandeling.

Ayurveda: welke invloed hebben de seizoenen op de 3 types (dosha’s)?

‘Body, mind én spirit’ versus ‘body’

Bij Ayurvedische behandelingen wordt er gebruik gemaakt van simpele en natuurlijke remedies zoals voeding, leefstijl, geneeskrachtige kruiden en ademhalingsoefeningen, maar ook meditatie en yoga zijn hier onderdeel van. Ayurveda gaat er vanuit dat de gezondheid van de geest de gezondheid van het lichaam beïnvloedt en andersom. Bij leverklachten, zal een Ayurveda practitioner ook in overweging nemen of er onopgeloste woede is bij de cliënt en houdt daar rekening mee bij het kiezen van de remedies. Als een cliënt overgewicht heeft, zal er in Ayurveda gekeken worden of er bijvoorbeeld emoties worden vastgehouden die mogelijk resulteren in het vasthouden van gewicht. Als een cliënt slaapproblemen heeft kunnen meditatie en wandelingen in de natuur mogelijk eerst aangeraden worden.

Een Ayurveda practitioner zal niet zomaar remedies voorschrijven zonder je emotionele gesteldheid, voedingspatroon, leefstijl, dagelijkse routine en zelfs dromen in overweging te nemen. Dit gebeurt omdat je gezondheid altijd door meerdere factoren wordt beïnvloedt en daarom dus ook belangrijk zijn in de overweging van het behandelplan. In de Westerse geneeskunde is dit veel minder het geval.

Ayurveda is niet alleen voor hen die ziek of ongezond zijn, het preventieve gezondheidssysteem is voor iedereen die zich vitaal wil voelen en zijn/haar gezondheid wil optimaliseren. Educatie en richtlijnen zijn essentieel om ieder individu in staat te stellen zijn/haar gezondheid in eigen handen te nemen. We zijn vaak op zoek naar een magisch medicijn dat alles voor ons oplost, maar je gezondheid vraagt werk, discipline, toewijding en een pro-actieve benadering. Ayurveda biedt vele tools om je gezondheid duurzaam terug te winnen, te behouden en/of te optimaliseren. Raadpleeg hiervoor een Ayurvedische arts of Ayurveda practitioner.

Als je acuut ziek wordt of als klachten aanhouden, raadpleeg dan zeker je huisarts!

Meer lezen over Ayurveda?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️