Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psychologie 3 dec 2020
Leestijd: 5 minuten

Je likeability verhogen? Laat deze 10 slechte gewoontes los

Als er over ons gepraat wordt willen we dat mensen zeggen ‘goh, dat is nou echt een leuke vrouw’ (of man). We willen dat anderen ons aardig vinden, en een graag gezien persoon zijn. Hoe kunnen we nou onze likeability verhogen?

Eigenlijk is het een simpele optelsom. De kunst is om gedrag dat je likeability verhoogt te vermenigvuldigen en gedrag dat je likeability vermindert te vermijden. Maar dan moet je wel weten wat dit gedrag is natuurlijk. Travis Bradberry – co-auteur van het boek Emotional Intelligence 2.0 – schiet ons te hulp en legt aan The Huffington Post uit welke gedragingen mensen ervan weerhouden om geliefd te worden.

Voor de duidelijkheid: dit moet je dus volgens hem niet doen (of in ieder geval minder).

Name-dropping

Ken je ze, van die mensen die bij ieder gesprek (vooral wanneer het werkgerelateerd is) met bekende namen gaan strooien? Belangrijk zijn ze dan opeens. Of nou ja, dat zijn ze niet, maar dat willen ze graag zijn. Ieders eigen keus natuurlijk, maar slim is het niet.

Volgens Bradberry is het pretentieus en dom om elke conversatie te gebruiken als een mogelijkheid om namen te laten vallen. In plaats van dat het je interessanter doet lijken krijgen mensen het gevoel dat je overdreven bezig bent met ‘leuk gevonden worden’. En dat werkt dus averechts.

Emotionele uitspattingen

Niemand vindt het leuk om afgeblaft te worden of een schoen naar zijn hoofd te krijgen. Als je geliefd wil zijn bij anderen dan kun je er dus maar beter voor zorgen dat je je emoties onder controle hebt. Zodra je tekenen van instabiliteit vertoont zullen mensen zich afvragen of je wel betrouwbaar bent en is de kans groot dat je wordt gelabeld als onbenaderbaar of intimiderend. En da’s niet bepaald likeable.

Ook interessant: Op afstand van je vrienden of partner? Zo onderhou je tóch je sociale leven

Opscheppen

Uitspraken over dat je de beste, slimste, leukste of mooiste bent zullen bij veel mensen in het verkeerde keelgat schieten. Het is duidelijk dat je aan het opscheppen bent. Maar wat sommige mensen ook doen, is opscheppen op een meer bescheiden manier. Ze doen dit achter een masker van zelfspot.

Iemand die zegt zichzelf een streng dieet aan te meten (en 5 keer per week sport) wil gewoon laten blijken hoe fit hij of zij is, stelt Bradberry. Het is dan wel een mildere vorm van opscheppen, maar het maakt iemand alsnog minder likeable.

Ook interessant: Zeg waar het op staat (maar doe het wel op de juiste manier)

Te veel aandacht geven aan je telefoon

Als je middenin een gesprek met vrienden of collega’s op je telefoon kijkt om een appje te lezen getuigt dat van weinig respect, en het zal je dan ook niet geliefd maken bij de anderen. Focus je liever op het gesprek, of excuseer je even en loop naar buiten als het dringend is.

Een fixed mindset hebben

Weinig mensen zullen het leuk vinden om een gesprek te voeren met iemand die een fixed mindset heeft. Wat heeft het ook voor zin als je je mening al gevormd hebt en niet de moeite wil doen om te luisteren? Om vooroordelen weg te nemen moet je de wereld zien door de ogen van andere mensen.

Lees ook: We luisteren niet meer naar elkaar – 10 regels om weer goede gesprekken te voeren

Probeer daarom open-minded te zijn en open te staan voor andere visies en ideeën. Volgens Bradberry maakt dit je benaderbaar en interessant voor anderen.

Weinig vragen stellen

Eén van de grootste fouten die mensen maken tijdens een gesprek is dat ze te veel gefocust zijn op wat ze nog willen gaan zeggen. Hierdoor falen ze om te horen wat er gezegd wordt. De woorden komen wel luid en duidelijk door, zo stelt Bradberry, maar de betekenis ervan is verloren gegaan.

De oplossing? Meer vragen stellen. Mensen willen graag het idee krijgen dat je écht luistert, en dat je geeft om wat ze zeggen.

Alles en iedereen te serieus nemen

Voor een gezellig theekransje met collega’s heb je tijdens het werk geen tijd. Er moeten deadlines gehaald worden en dat vergt de nodige concentratie. Toch moet je ervoor waken dat je niet alleen maar serieus bezig bent. Volgens Bradberry komen gepassioneerde mensen vaak ernstig of ongeïnteresseerd over, omdat ze de neiging hebben om geabsorbeerd te worden door hun werk. Het maakt ze een stuk minder likeable.

Roddelen

Iets wat je zeker niet geliefd zal maken bij anderen is roddelen. Het zorgt ervoor dat je negatief en hatelijk overkomt. En dat niet alleen, het kan andere mensen ook kwetsen als de roddel die je hebt verspreid weer bij ze terecht komt. Niet doen dus.

Je hele hebben en houden op straat gooien

Om iemand anders te leren kennen is het een vereiste om het een en ander te delen over jezelf. Maar er is wel een grens. Wees voorzichtig met het te snel delen van persoonlijke problemen of het opbiechten van bepaalde zaken.

Volgens Bradberry vinden de meeste mensen het niet prettig als je in het beginstadium teveel deelt. Het kan overkomen alsof je geobsedeerd bent met jezelf en niet gevoelig bent naar de ander toe. Likeable mensen wachten tot het de juiste tijd is, en stellen zich dan open.

Te veel delen op social media

Eerder schreef ik op Bedrock een artikel over waarom ik mijn relatie en social media gescheiden houd. Het blijkt een positieve zet. Volgens Bradberry hebben studies laten zien dat mensen die teveel delen op social media dat doen omdat ze verlangen naar acceptatie.

Maar, zo stelt hij, het Pew Research Center heeft onthuld dat oversharing tegen ze werkt. Als het om likeability gaat kan het delen van elke zucht en scheet meer kwaad doen dan goed. Toch maar een keertje overslaan dus, die foto van je sushi bowl?

Meer weten over likeability?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️