Redactie
Redactie Psyche 18 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek toont aan: sport 4 uur na het studeren voor een beter geheugen

Wetenschappers leggen steeds vaker een verband tussen lichamelijke beweging en beter kunnen leren, maar maakt het ook uit wanneer je sport? Volgens onderzoekers uit Nijmegen en Schotland wel: bij voorkeur 4 uur na je geestelijke inspanning.

Als je studeert, dan onthoud je meer wanneer je de stof herhaalt. Onderzoekers van onder meer het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit en de University of Edinburgh schrijven dat recente studies laten zien dat ook lichaamsbeweging het geheugen mogelijk versterkt.

De wetenschappers publiceerden een onderzoek in het tijdschrift Current Biology naar het effect van verschillende trainingstijdstippen op het menselijk geheugen. Ze beschikten over 72 proefpersonen om hun hypothese te testen en deelden hen op in 3 groepen.

Sporten na studeren

Alle proefpersonen ondergingen eerst een test van 40 minuten waarbij ze foto’s en locaties met elkaar moesten combineren en onthouden. Daarna lieten ze groep nummer één meteen sporten. De tweede lichting mocht 4 uur later trainen en de derde club mensen hoefde helemaal niet te sporten.

Must read: Waarom sporten en bewegen zo goed is voor je hersenen

De eerste groep voerde een intervaltraining uit op een ergometer op tachtig procent van hun maximale hartslag. Daarna werden ze naar een rustige ruimte begeleid waar ze drie uur naar natuurdocumentaires keken. De tweede groep deed dezelfde work-out, maar 4 uur na de test, ook gevolgd door de films.

Na 48 uur werden alle deelnemers teruggeroepen om dezelfde geestelijke test te herhalen, maar dit keer in een MRI-scanner. Op deze manier zouden de onderzoekers het mogelijke effect van directe training, verlate training of geen training op het geheugen beter kunnen analyseren.

Geheugentest

Ze merkten op dat de groep die 4 uur na de geestelijke test sportte twee dagen later beter presteerde op de geheugentest dan de groep die helemaal niet had getraind. Direct bewegen na een geestelijke inspanning bleek dan weer geen effect te hebben op het geheugen.

Hoe het kan dat de deelnemers aan de studie die een paar uur na de test sportten beter presteerden blijft vooralsnog gissen. Er is nog veel onbekend over de achterliggende processen van geheugenverbetering. Mogelijk ligt de verklaring in het positieve effect van stoffen en hormonen die vrijkomen als we bewegen.

Meer onderzoek is dan ook nodig, concluderen de wetenschappers: ‘Wel wekken onze resultaten de suggestie dat goed getimede fysieke inspanning het langetermijngeheugen kan verbeteren en laten ze zien dat beweging potentie heeft als interventie in scholing of binnen een klinische omgeving.’

Meer Bedrock?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️