Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Watch 14 nov 2020

3 documentaires over hoe we de wereld kunnen redden

Iedereen wil een beter milieu, maar slechts een kwart van Nederland weet hoe we dat moeten creëren. Gelukkig zijn er onlangs een paar super mooie én leerzame documentaires uitgekomen, die eigenlijk iedereen zou moeten kijken. Hiervan leren we dat er nog hoop is voor de wereld en dat een oplossing binnen handbereik is. We delen onze top 3 en geven gelijk wat tips over hoe jij zelf een steentje kunt bijdragen.

Stel je eens voor dat er alleen maar mussen op aarde zouden zijn en geen andere vogels. Of alleen maar gras en geen zand, of slechts één soort bloemen. Variatie is essentieel voor het evenwicht in de natuur; alleen met verschillende soorten blijft de natuur in balans.

Zo’n gezonde leefomgeving noemen we biodiversiteit en we komen er steeds meer achter dat hier de kern van het klimaatprobleem ligt.

1. Kiss the Ground

In Kiss the Ground komen wetenschappers, activisten, boeren en politici aan het woord, en vormen ze samen ideeën over regeneratieve agricultuur, een manier om de natuur weer in balans te brengen. Het is een bijzonder positieve en hoopvolle film, die aan elkaar gepraat wordt door Woody Harrelson en te zien is op Netflix.

De film is grof gebaseerd op het gelijknamige boek met de ondertitel “How the Food You Eat Can Reverse Climate Change, Heal Your Body & Ultimately Save Our World” van John Tickell. Tickell is ook de regisseur en producent van de verfilming van zijn eigen boek, samen met zijn vrouw Rebecca.

Overigens is de boodschap van Kiss the Ground niet heel veel anders dan die van Green Gold, een documentaire uit 2012. Ecologist en filmmaker John D. Liu (die trouwens ook voorbij komt in Kiss the Ground) wist toen al te vertellen dat de grond onder ons cruciaal is voor het herstel van het klimaat – en hoe dat de bereiken.

Bekijk de trailer hier:

2. A Life on Our Planet

Deze Netflix-documentaire zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan: A Life on Our Planet van David Attenborough. We schreven al een artikel over de 4 lessen die we nú moeten doorvoeren na het zien van deze film. Mocht je hem gemist hebben, bekijk hieronder de trailer.

Lees ook: Onderzoek: de biodiversiteit gaat rap achteruit. Wat kunnen we eraan doen?

In A Life on Our Planet benadrukt David Attenburough wat voor zootje de mens heeft gemaakt van onze planeet. “Continenten staan in brand, gletsjers smelten, koraalriffen sterven af, vissen verdwijnen uit onze oceanen, en de lijst gaat maar door”, zegt Attenborough. Gelukkig geeft hij ook mee hoe we onze aarde nog kunnen redden. Kortom: A Life on Our Planet is een must-watch voor iedereen die begaan is met de toestand van onze aarde.

En als je enigszins interesse hebt in de klimaatcrisis, dan volg je David Attenborough ook op Instagram. Hij was de snelste ooit met een miljoen volgers (ruim 4 uur) en heeft er inmiddels ruim 6 miljoen op zijn Instagram-account.

Bekijk ook: 7 Netflix-documentaires over bewust leven en het klimaat

3. The Hope

De ‘senior natuurbeschermers’ doen het goed, want ook de 86-jarige dr. Jane Goodall kwam onlangs met een nieuwe, indrukwekkende film: ‘The hope’. Jane werd bekend door haar inzet voor de bedreigde chimpansees in Tanzania. Nu zet ze zich in voor het milieu en laat ze zien dat een oplossing binnen handbereik is.

De documentaire van National Geographic is een mix van nieuw materiaal en nooit eerder vertoonde archiefbeelden. Ze laat zien dat ze meer is dan alleen een ‘chimpansee-beschermer’. Ze geeft richting aan de mensheid om de natuur te beschermen. Jane is een activist, conservator en natuurkrijger, die ondanks haar hoge leeftijd nog dag en nacht in de weer is om de natuur op de kaart te zetten.

Haar hoop is gevestigd op jonge mensen, vandaar dat haar wereldwijde programma Roots & Shoots op jongeren is gericht. Ook als ze er straks niet meer is. The Hope is te zien op het kanaal van Disney en Disney Plus.

Bekijk hier de trailer:

Tips om biodiversiteit zelf een handje te helpen

De biodiversiteit beschermen is makkelijker dan je zou denken. Ook hoef je er zelf geen grote tuin voor te hebben, want als je klein begint met aanpassingen op een balkon, maak je al een start. Natuurlijk kun je het ook groter aanpakken door in de straat of buurt aan de slag te gaan of samen met bedrijven, scholen en gemeenten een bijdrage te leveren.

  1. Hang een nestkastje voor vleermuizen en vogels op, of een insectenhotel voor bijen en andere insecten.
  2. Kies bij voorkeur voor inheemse planten en bloemen voor je eigen balkon, tuin of plant deze in gazons of perkjes bij je in de straat of buurt.
  3. Maak van je tuinafval een composthoop, egels vinden dit een fijne plek om te wonen.
  4. Gebruik geen onkruidverdelger in je tuin. Kies bijvoorbeeld voor biologische bestrijders.
  5. Stel voor aan bedrijven om groene daken aan te leggen en vraag je gemeente om openbare ruimtes meer biodivers maken.

Wil je meer weten over biodiversiteit en weten wat je kunt doen om het te beschermen? Check dan de campagne Maak Grijs Groener van Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Hiermee willen ze alle inwoners van Nederland inspireren en activeren om een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit.

Leer meer over klimaatverandering:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
3 documentaires over hoe we de wereld kunnen redden
Sluiten