Krijg je snel blauwe plekken? Dat betekent niet dat je een kluns bent

Lisanne de Vaan 11 nov 2017 Body

Iedereen heeft wel eens een blauwe plek. Doordat je zo onhandig bent geweest om tegen een kastje aan te lopen (again), of een enorme smakkerd met je fiets hebt gemaakt. Maar, er hoeft niet altijd een valpartij aan vooraf te gaan. Sommige mensen krijgen bij het minste of geringste al een blauwe plek, vaak niet wetend hoe ze eraan komen.

Alle kleuren van de regenboog

Een blauwe plek ontstaat als gevolg van een beschadiging aan een bloedvat. De haarvaten (kleine bloedvaatjes onder de huid) breken of scheuren bij het stoten van een lichaamsdeel. Hierdoor lekt er bloed uit het bloedvat, wat de plek een blauwe kleur geeft. De dagen, en zelfs de weken erna, kan de plek van kleur veranderen.

Immuuncellen die macrofagen heten verteren de rode bloedcellen die hebben gelekt in het weefsel, zegt dermatoloog J. Scotte Kasteler. Dit zorgt ervoor dat de plek van kleur verandert, van zwart, naar blauw, naar groen, naar geel en naar bruin. Sommige mensen kennen dit proces maar al te goed (blauwe plekken zijn bij mij eerder regel dan uitzondering), maar er zijn ook mensen die er amper last van hebben. Waar dat aan ligt? De volgende factoren kunnen van invloed zijn.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Zonbeschadiging

Blootstelling aan de zon verzwakt de huid. De zonnestraling zorgt ervoor dat bloedvaten sneller kunnen afbreken, en dat geeft blauwe plekken. Goed blijven smeren dus!

Lichaamsvet

Heb je veel lichaamsvet, dan is de kans groot dat je makkelijk blauwe plekken krijgt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er een verband is tussen lichaamsvet en het verkrijgen van blauwe plekken. Dit kan ook verklaren waarom vrouwen meer vatbaar zijn voor blauwe plekken dan mannen.

Leeftijd

Oude mensen krijgen gemakkelijk blauwe plekken als gevolg van veroudering van de haarvaten, een dunnere huid en schade door de zon, zegt Kasteler. De veerkracht van de huid neemt af, waardoor een lichte stoot al snel voor een blauwe plek zorgt.

tegen een stootje kunnen

Bloedverdunners

Niet alleen valpartijen kunnen kneuzingen veroorzaken, maar ook wat je wel of niet in je lichaam stopt. Bloed verdunnende medicijnen (zoals aspirine), voedingssupplementen (visolie en ginko), of een gebrek aan vitamine B12, C, K en foliumzuur staan in verband met blauwe plekken. Volgens Kasteler krijg je niet sneller blauwe plekken, maar maken bloedverdunners ze groter en ernstiger.

Trainingsniveau

Sporters die zich houden aan een heftig trainingsschema (zoals beroepsatleten en gewichtheffers), lopen meer kans op blauwe plekken. En dat is niet omdat ze vaker vallen of iets dergelijks. De zichtbare blauwe plekken zijn kleine scheurtjes in de bloedvaten van de spieren, als gevolg van de activiteit zelf.

Alcoholconsumptie

Ben je wel eens wakker geworden met een blauwe plek op je been, zonder te weten hoe je eraan bent gekomen? Grote kans dat er alcohol in het spel was. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je in je dronken bui ergens tegenaan bent gelopen. Het kan ook komen door een lichte stoot, die je amper gevoeld hebt. Studies laten zien dat alcohol kan fungeren als een bloedverdunner, waardoor je veel sneller blauwe plekken oploopt. Ook is aangetoond dat alcohol het level van vitamine C kan verlagen, welke essentieel is voor de huid en bloedvaten om de impact van een kneuzing op te vangen.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

De ernst van de situatie

Heb je een blauwe plek op je lichaam gespot, raak niet meteen in paniek. Waarschijnlijk is er niets ernstigs aan de hand. Natuurlijk, er is altijd de mogelijkheid dat het op een gezondheidsprobleem wijst, zoals een bloedziekte, lupus of een leveraandoening. Duren de blauwe plekken langer dan 4 weken, doen ze erg pijn, en gaan ze gepaard met bloedingen (zoals een bloedneus), ga dan even bij de dokter langs. Meestal gaat een blauwe plek vanzelf weg, en hoef je er niet veel aandacht aan te schenken. Heb je pijn, of wil je de plekken in het vervolg gewoon voorkomen? Dit is wat je kunt doen.

Afkoelen, dan opwarmen

Heb je de blauwe plek in de afgelopen 24 uur opgelopen, dan is het volgens Kasteler verstandig om er ijs op te doen, om te bloedtoevoer te stoppen. Zodra de zwelling afneemt leg je er een warm kompres op, om het genezingsproces te versnellen.

Pijnstillers

Doet de plek op je lichaam pijn, probeer dan paracetamol om de zwelling te verminderen. Neem geen aspirine of ibuprofen. Dit zijn bloedverdunners, en maken de situatie dus alleen maar erger.

Eet voldoende groenten

Zorg dat je voldoende vitamine K (ook wel het stollingsvitamine) binnenkrijgt. Je vindt het in bladgroenten zoals sla, maar ook in broccoli, spruitjes en kool.

Ruim op

In het kader van ‘voorkomen is beter dan genezen’, is het verstandig om de rommel in je huis op te ruimen. Maak de loopgangen vrij en werk snoeren weg waarover je makkelijk kunt struikelen. Loop je nog steeds overal tegenaan? Dan is een nieuwe bril misschien ook geen slecht idee.

Meer lezen?

5 natuurlijke manieren om van je hoofdpijn af te komen (geen pilletje voor nodig).

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Krijg je snel blauwe plekken? Dat betekent niet dat je een kluns bent
Sluiten