Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 22 nov 2020
Leestijd: 5 minuten

Hoe overleef je als introvert in een extraverte wereld?

Brutale mensen hebben de halve wereld. Maar hoe zit het met de rest van de bevolking? Hebben die de andere helft? Nee, helaas niet. De mensen die liever op de achtergrond blijven, die graag alleen zijn en niet houden van aan koetjes en kalfjes, hebben soms moeite om te overleven in deze drukke, extraverte wereld. Hoe kun je als introvert persoon dan toch uitblinken?  

Dat is knap lastig. Want laten we eerlijk zijn, in onze westerse maatschappij hangt veel af van hoe snel we vrienden maken en hoe goed we met anderen communiceren. Daarom geven we hierbij een paar tips. 

Het een is niet beter dan het andere

Hoe extraverter en charismatischer, hoe groter je sociale leven en hoe beter je baan vaak is. Daardoor hebben introverte mensen soms het gevoel dat ze iets aan zichzelf moeten veranderen, zodat ze beter gedijen in groepsverband. Terwijl ze vaak een dag moeten bijtanken als ze intensief met mensen hebben opgetrokken. 

Lees ook: Herken je deze eigenschappen? Dan ben je misschien een extraverte introvert

Introverten kunnen worden gezien als verlegen, arrogant of ongeïnteresseerd in hun omgeving. Maar in feite zijn alleen hun hersenen anders geprogrammeerd. Introverte mensen voelen zich het best en meest energiek als ze alleen zijn, terwijl extraverte mensen hun energie juist uit externe bronnen halen.

Dat is net zo iets als blond haar of blauwe ogen; je wordt ermee geboren, of niet. Maar het een is niet beter dan het andere.

Tips om te overleven als introvert

Ben je mondeling wat minder ad rem? Ga je beter op één-op-één contact? En vind je het prettig om regelmatig alleen te zijn? Check dan deze tips:

1. Maak genoeg tijd voor jezelf

Als je introvert bent, weet je vast wel dat je vrij snel uitgeput kunt raken in grote groepen of andere sociale situaties. Zorg er daarom voor dat je de tijd neemt om weer op te laden. Als je een baan hebt die veel sociale interactie vereist, maak dan van je huis een oase van stilte en rust. Een plek waar je het gevoel hebt dat je na een lange dag thuis kunt komen en helemaal kunt ontspannen.

Neem een zoutbad, steek wat kaarsen aan, mediteer, doe yoga of iets anders waardoor je na een stressvolle dag in een relaxte toestand komt. Self-care is essentieel, vooral in deze hectische, chaotische tijden, dus voel je niet egoïstisch als je die tijd voor jezelf vrijmaakt.

Ook lezen: Good morning! Met deze 6 self-care routines begin jij je dag stressvrij

2. Zorg voor een creatieve uitlaatklep

Introverte mensen hebben vaak een plek nodig waar ze hun emoties kwijt kunnen en voelen meestal een creatieve en artistieke drang om zichzelf te uiten. Nooit geprobeerd? Koop wat aquarellen en verf, een dagboek, een mooie camera om fotografie te oefenen, of iets anders wat je kunt gebruiken als tool om met jezelf te verbinden.

Must read: Herkenbaar? 6 hobby’s van introverte mensen

Introverte mensen houden ervan om dingen te doen die niet zoveel sociale inspanning vereisen, en ze vinden troost in rustige activiteiten waarin ze met hun gedachtes kunnen afdwalen.

3. Omarm jezelf zoals je bent

Stop met denken dat jij je moet aanpassen aan de rest van de samenleving. De wereld zal er echt geen baat bij hebben als jij niet authentiek bent. En je zult al helemáál niet gelukkig worden met jezelf, als je probeert om je voor te doen als een extravert.

Accepteer je karakter en maak je geen zorgen over wat anderen denken. De grootst mogelijke liefde komt namelijk van binnenuit. En als je eenmaal je ware aard volledig omarmt, zul je ook anderen ontmoeten die van jou houden, precies zoals je bent.

4. Kies werk dat past bij jou

Veel introverte mensen voelen zich niet op hun gemak bij jobs waarvoor ze een leidinggevende of managementfunctie moeten innemen, aangezien dit veel interactie met mensen vereist.

Introverte mensen kunnen beter alleen werken, dus kies een baan die past bij je interesses en persoonlijkheid. En je hoeft je ook niet schuldig te voelen als je niet geniet van je huidige werk en ervoor kiest om je carrière om te gooien. Alleen jij kan je leven creëren op basis van wat het beste voelt voor jou.

5. Wees gewoon eerlijk

Als je geen zin hebt om met mensen af te spreken, zeg dat dan eerlijk. En als je mentaal bent uitgeput na een date met iemand, spreek dat dan uit. Misschien moet je meer tijd voor jezelf nemen of andere vrienden zoeken, die je niet uitputten.

Hoewel introverte en extraverte mensen zeker een gemeenschappelijke basis kunnen hebben en prima vrienden kunnen zijn, moeten introverte mensen wel duidelijk kun grenzen kunnen aangeven.

Zo kun je bijvoorbeeld prima een feestje eerder verlaten, of mensen vragen om je wat meer ruimte te geven. Echte vrienden zullen je hoe dan ook begrijpen en van je houden, zelfs als je wat eerder naar huis gaat of ze een tijdje niet ziet.

Onthoud dat dit leven te kort is om te doen alsof je iemand bent die je niet bent. Dus voor alle introverte mensen: wees trots op wie je bent! Je hebt ontzettend belangrijke talenten te bieden en zonder jou zou deze wereld lang niet zo geweldig zijn.

Meer over introvert zijn?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️