Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 28 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Wanneer ben je introvert? Dit zijn de behoeften van introverte mensen

Ben je een introvert? Dan is het misschien wel nóg belangrijker om te weten waar je grenzen liggen, wanneer je tijd nodig hebt voor je zelf (om op te laden) en in welke omgevingen jij het best gedijt. De wereld waarin we leven is namelijk vooral ingericht op extraverten. Prikkels zijn er óveral. 

Als extravert heb je het misschien niet zo in de gaten, maar voor introverten kan het leven soms best overweldigend zijn.

De meeste introverten – er bestaan overigens verschillende soorten intro- én extraverten – verwerken prikkels en informatie anders dan anderen. Waar extraverten makkelijk informatie verwerken en dit vooral aan de oppervlakte laten, komt dit bij een introvert veel meer binnen.

Dat een introvert per se verlegen is, is dus een mythe. Iedereen is anders, zo ook elke introvert en daarom is het goed om te weten waar je als introvert behoefte aan hebt, zodat je beter naar jezelf leert luisteren.

Behoeften van een introvert

Als je weet waar je als introvert nu eenmaal meer behoefte aan hebt, dan kan je je dag en omgeving zo fijn mogelijk inrichten en hoef je einde van de dag niet helemaal uitgeput thuis te komen.

Hier hebben introverten over het algemeen behoefte aan:

Rustige omgeving

Geen drukke studentenhuizen, rommelige woonkamers of ruimtes waar veel anderen en prikkels zijn. Een introvert voelt de behoefte om een fijn en rustig plekje voor zichzelf te hebben. Of dat zou een fijne slaapkamer is, een hoekje in de woonkamer of een heel huisje voor zichzelf: voor een introvert is een eigen kalme ruimte belangrijk.

Een introvert heeft die plek nodig om weer helemaal te kunnen opladen.

Stilte

Een introvert vindt weinig dingen zo vervelend als constant geluid. Een akwkard silence hoeft voor een introvert helemaal niet zo awkward te zijn. Sterker nog: een introvert geniet juist van stilte.

En zeg nou zelf: een vriendschap of romantische afspraak is toch júíst vertrouwd als het ook stil kan zijn? Pas dan voel je je echt veilig bij iemand.

Must read: Er zijn 4 typen introverte mensen (dus weg met iedereen over een kam scheren)

Opladen

Net als een rustige omgeving en ruimte is het voor een introvert ook fijn om na een (drukke) dag weer te kunnen opladen. In plaats van na een werkdag direct aan tafel bij vrienden te springen, neemt een introvert liever de tijd om bij te komen.

Zo kan je als introvert de prikkels en gebeurtenissen van de dag verwerken om weer ‘clean‘ verder te kunnen.

Geen groepen

Waar een extravert het heerlijk vindt om zich te begeven in een groep, heeft een introvert daar een stuk meer moeite mee. Zoveel mensen, energieën, geluiden en misschien ook emoties.

Ook lezen: Een introvert is niet per se het tegenovergestelde van een extravert

Een introvert vindt het veel fijner om met één vriend(in) af te spreken en écht oog voor elkaar te hebben. Een introvert is dan ook niet zo van de smalltalk, maar gaat liever de diepte in. Een introvert houdt ontzettend van quality time dus!

De introvert heeft daarom liever een paar goede vrienden dan een enorme vriendengroep.

De tijd

Voor een introvert hoeft alles niet knap-snap-klaar. Zéker niet als het gaat om het voeren van gesprekken of discussies. Een introvert kan informatie beter nog even verwerken voor ‘ie met een gedegen antwoord komt (en kijkt dus liever eerst de kat uit de boom).

Het kan als introvert daarom soms best uitdagend zijn op de werkvloer. Maar maak je geen zorgen: ben jij een introvert? Dan ben je onmisbaar op de werkvloer!

Schrijven

Een introvert schrijft liever dan dat ‘ie praat. Gevoelens, inzichten, dromen en emoties kun je zo neerpennen, maar erover in gesprek gaan, is een stuk lastiger.

En da’s gelukkig helemaal geen probleem want, schrijven maakt je hoofd rustig.

Een omgeving die je begrijpt

Als introvert heb je dus meer en vaker behoefte aan rust en aan momenten met jezelf om weer te kunnen opladen. Dat betekent niet dat je je vrienden minder leuk vindt, maar enkel dat je weer moet opladen om weer van het gezelschap te kunnen genieten.

Introverten kunnen heus wel sociaal zijn en behoefte hebben om los te gaan, maar misschien níét altijd. Het is dus belangrijk dat de omgeving – zoals vrienden en een werkgever – de introvert begrijpen.

Meer leren over introverten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️