Redactie
Redactie Psyche 29 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Ben jij een introvert? Dan ben je onmisbaar op de werkvloer

Spontaan, teamplayer, enthousiast en een snelle werker… Het is een greep uit de kwaliteiten die gevraagd worden wanneer je ergens gaat solliciteren. Allemaal leuk en aardig, maar niet voor de introvert. Het leven van introverte werknemers gaat niet altijd over rozen, want soms wordt het onmogelijke van hen gevraagd.

Het lijkt fijn dat alle werknemers dolenthousiast door al het werk razen, maar met alleen dat kom je toch het een en ander tekort in je bedrijf. Binnen een bedrijf is een balans van extravert en introvert heel belangrijk.

Introverte werknemers wordt telkens weer verteld dat ze zichzelf meer moeten laten zien. Maar ze voegen juist meer toe aan het team door zichzelf op de achtergrond op te stellen en dingen te bekijken van een ander perspectief.

Introverte werknemers op de werkvloer

Dat je door je karakter de vrijdagmiddagborrel mist en nogal ongemakkelijk bent tijdens small talk, is helemaal niet belangrijk. Dit is een pleidooi voor de introverte werknemers, want de eigenschappen die jij wél te bieden hebt zijn onmisbaar.

Andere kwaliteiten

Geloof het als we zeggen dat introverte werknemers andere waardevolle kwaliteiten bezitten. Zo zorgen introverte mensen altijd dat ze goed voorbereid zijn om onverwachte gebeurtenissen te voorkomen. Ze denken vaak langer na en hebben daardoor een goede onderbouwde mening over een situatie.

Deze werknemers werken stil, maar hard door aan hun taken. Vaak hebben ze een lange concentratieboog en daarnaast denken ze goed over beslissingen na.
Ook interessant: Ben jij introvert of extravert? (en maakt dat eigenlijk iets uit?)
Extraverten kunnen daarentegen beter omgaan met prikkels en kunnen sneller tussen verschillende werkzaamheden schakelen. Toch verliezen zij sneller hun interesse en zijn vaak minder secuur in hun taken.

Meer rust

Niet iedere werkplek is ingericht op de introvert. Een kantoortuin werkt bijvoorbeeld niet fijn voor een introvert en kan veel waardevolle energie kosten.

De werknemer heeft juist een fijne rustige plek nodig waar ze in stilte kunnen werken. Het is niet erg als iemand af en toe iets komt vragen, maar introverten werken het beste als ze in hun eigen zone zitten.

Waardevolle connecties

Je bent als introvert misschien niet de meest sociale werknemer in het bedrijf, maar je maakt wel waardevolle connecties met je collega’s. De hechte connecties die jij hebt met je collega’s kunnen je veel opleveren in je carrière.

Echt waar: ook die extraverte werknemers kunnen het niet goed vinden met iedereen. Zij zijn er gewoon beter in om te doen alsof ze iedereen aardig vinden.

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje NSMBL.

Meer over introvert zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! ūü§ć

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Ben jij een introvert? Dan ben je onmisbaar op de werkvloer
Sluiten