Redactie
Redactie Psyche 31 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom schrijven je hoofd rustig maakt (met oefening)

We mediteren wat af, zitten netjes iedere week op een yogamat en reflecteren tot we erbij neervallen. Alles om de chaos in ons brein een beetje op orde te krijgen. Maar er zijn natuurlijk veel meer manieren die bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling en overzicht in je hoofd. Schrijven, bijvoorbeeld.

Schrijven zorgt heus niet alleen voor voldoening wanneer je een ‘vlotte pen’ hebt of als je als zweverig type alles wilt opschrijven. Dagelijks je gedachten, ervaringen en gevoelens op papier zetten, heeft heel wat positieve effecten. Marjet Wesselink van de schrijversacademie Editio legt uit hoe dat zit, én geeft meteen een oefening om zelf mee aan de slag te gaan.

Verwerken van ervaringen

Mensen die schrijven over traumatische ervaringen, chronische ziekte, pijn, maar ook over levensvragen waarmee ze worstelen, gaan zich vaak beter voelen. Hoe kan dat? Hun bloeddruk en hartslag daalt, ze ervaren minder pijn en stress. Het schrijven helpt je de ervaringen van het leven te verwerken. Door het benoemen van emoties en ordenen van ervaringen worden hersenfuncties geactiveerd die een stabiliserende werking hebben op je geest. 

Dus net als iets van je ‘af praten’, kan je ook emoties verwerken door ze van je af te schrijven.

Wat voor persoon ben jij? Hoe je op verwachtingen reageert, zegt heel veel over je

Gedachten ordenen

Gedachten op papier zetten is een goede manier om structuur en overzicht te krijgen. Je geeft je hersenspinsels de ruimte om er te zijn, en omdat ze op papier staan zijn ze er ook ‘echt’. Het is dan ook bewezen dat wanneer je een gedachte (of to do) opschrijft, je hersenen tot rust komen omdat ze het niet onbewust steeds proberen te onthouden.

Veel mensen hebben hier baat bij, bijvoorbeeld wanneer ze doelen willen stellen of om ideeën helder te formuleren. Denk maar aan je lijst met goede voornemens of een brainstormsessie op een groot vel papier.

Tijd voor jezelf

Door een paar keer per week met pen en papier te gaan zitten en gedurende 10 minuten op te schrijven over wat je raakt en bezighoudt, maak je én tijd voor jezelf, je staat letterlijk even stil en gaat het gesprek aan met jezelf. Zo leer je jezelf en wat je fijn belangrijk, inspirerend en moeilijk vindt steeds beter kennen.

Nu je weet waaróm schrijven goed voor je is, is het tijd om er mee aan de slag te gaan.

Opdracht: oefening voor jezelf

Stel je hebt een gevoel van onvrede, en je wilt dat er iets verandert. Doe dan dit: 

Hoe gaat het met me?

  •   Vul elk van de volgende zinnen aan tot 10 regels. Schrijf door tot de regels zijn gevuld.

Tip: lees de opdracht en denk niet na. Ga meteen schrijven. Liefst iets sneller dan normaal. Dat helpt je in een schrijf flow te komen. Als je blokkeert, herhaal het laatste woord, er komen dan altijd weer nieuwe woorden. Spelfouten maken niet uit. Ga niet jezelf corrigeren. Wees eerlijk en censureer jezelf niet, niemand leest het. Schrijf als het kan met de hand dat stimuleert je creativiteit. Neem een fijne pen en papier. Lees na afloop wat je geschreven hebt hardop aan jezelf voor. Zo geef je niet alleen woorden aan wat er in je omgaat, maar je geeft je woorden ook een stem. Dat is een krachtige volgende stap: soms confronterend en emotioneel, maar zeker ook bevrijdend. Je kunt deze teksten ook voorlezen aan een ander om te delen wat je denkt, voelt en wilt.

Deze zinnen kan je gebruiken:

  •    Op dit moment voel ik me…
  •    Ik ben blij met…
  •    Ik ben niet blij met …
  •    Ik heb nu vooral behoefte aan …
  •    Ik kan genieten van …
  •    Ik zou meer tijd willen besteden aan …

Pen er lekker op los!

Meer tips om tot rust te komen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️