Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Psyche 28 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Voel je een confrontatie of conflict aankomen? Doe aan ‘fogging’

Of je nou conflictmijdend bent of haar op je tanden hebt: van confrontaties en conflicten wordt (bijna) niemand blij. Wil je de situatie sussen voordat het uit de hand loopt, maar ook niet over je heen laten lopen? Pas dan fogging toe. Het is een manier om confrontaties te verzachten en ondertussen jouw standpunt én je waardigheid te behouden. Win-win dus.

Leer alles over fogging, een Amerikaanse communicatietechniek, waarbij je een ster wordt in conflictsituaties. Omdat de meesten daar wel wat van kunnen leren (inclusief wij zelf, ahum ahum) delen we deze trucs graag met je.

We creëren makkelijk een onnodige conflictsituatie

We willen niet generaliseren, maar vrouwen zijn er behoorlijk goed in: van het ene op het andere moment een conflictsituatie creëren. Met een scherpe tong een opmerking maken die helemaal niet zo leuk aankomt (en behoorlijk onnodig is, maar dat terzijde).

Opmerkingen als: “Goh, at jij gisteren niet ook al een stuk taart?” of “Heb je nou alwéér nieuwe schoenen?”. Je weet wel: van die opmerkingen die heel onschuldig lijken, maar waar het venijn stiekem van afdruipt. Let een beetje op hoe je dingen zegt, soms heb je namelijk niet eens in de gaten dat je nogal vurig naar de ander bent. We mogen elkaar iets meer supporten hoor ladies, #girlssupportgirls.

Wat is fogging?

In een video van The Hollywood Reporter (interessante rondetafel interviews met Hollywood-actrices die verrassend genoeg écht ergens over gaan) hoorden we actrice Molly Shannon (Will & Grace, Serendipity) vertellen over een nieuwe techniek die zij toepast in conflictsituaties. Die techniek wordt in Amerika ook wel fogging genoemd.

Fogging kan je toepassen om conflicten te vermijden of om de angel uit een confronterende situatie te halen. Het doel daarvan is natuurlijk om in rust en vrede verder te gaan met je leven. Want hoe verleidelijk het soms is om iemand op z’n nummer te willen zetten; in the end willen we allemaal peace, love & happiness. En een leuk leven.

https://www.bedrock.nl/lastig-om-iemand-te-confronteren-zo-voer-je-een-zeikgesprek/

Niet toehappen, maar gelijk geven

Molly gaf als voorbeeld een situatie waarbij ze onderweg was naar een festival en iemand haar aansprak en zei: “Jeetje, wat heb jij veel bagage bij je!”. Niet bepaald een goede introductie en ook niet echt iets aardigs om te zeggen. Het was iets waar Molly al een beetje onzeker over was en door zo’n opmerking en de manier waarop ‘ie wordt gebracht, kan je boos worden.

Wat je met fogging doet, is vooral niet toehappen: of je dat nou doet door je te verontschuldigen voor jezelf of juist pinnig te reageren. In plaats daarvan geef je de persoon voor een klein deel gelijk, maar dan dus zonder je te verontschuldigen. Dat werkt, omdat mensen die je op een agressieve manier benaderen, eigenlijk verwachten dat je ze op een agressieve manier tegemoet komt. Het is een natuurlijke respons, schrijft website New Line Ideas.

Kill them with kindness

Molly paste fogging toe door te antwoorden: “Ja, je hebt gelijk, ik neem graag genoeg kofferruimte mee, zodat ik dingen mee naar huis kan nemen.” Je kan het ook toepassen als iemand tegen je zegt: “Ik vond dat je je laatst stom gedroeg” door te antwoorden met: “Ja, ik kan begrijpen dat je vindt dat ik me stom gedroeg.” Et voilà: de lucht is geklaard. Jij behoudt jouw standpunt én je waardigheid, en je voorkomt dat een situatie verder escaleert. Daarbij is het vooral belangrijk dat je het woordje ‘ja’ als eerste noemt. Daarmee verras je de ander, die eigenlijk (onbewust) rekende op een agressief antwoord. En daarmee haal je dus de angel uit een conflictstuatie.

Nog iets wat we mooi vinden aan fogging: door zelf vriendelijk te reageren op zo’n confrontatie en door de ander zelfs een heel klein beetje gelijk te geven, laat je zien dat je erboven staat. Kill them with kindness in optima forma.

Meer lezen over conflicten en confrontaties:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

New Line Ideas

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️