Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 29 aug 2018
Leestijd: 5 minuten

Zo kom je intelligent(er) over (volgens de wetenschap)

We kennen allemaal de stereotype nerd: de jongen met bril, bretels en ietwat contactgestoord gedrag die je regelmatig in films tegenkomt. Hoewel dat stereotype (net als de meeste andere) zelden voorkomt, zijn er blijkbaar echt dingen die je in een gesprek over doen komen als een slim persoon. En ja, daar is nog onderzoek naar gedaan ook. Slim zíjn is natuurlijk altijd beter, maar doen alsof is een goede tweede optie.

Draag een bril

Oké oké, één gedeelte van het stereotype heeft wel daadwerkelijk effect. Als je een bril draagt, vinden andere mensen je er echt slimmer uit zien. Dat bevestigen meerdere onderzoeken, bijvoorbeeld deze uit 1994, 2008 en 2013. De onderzoeken verschillen wel van mening over de vraag of een bril je ook minder aantrekkelijk maakt. De meeste zeggen van wel, maar dat is natuurlijk allemaal een kwestie van smaak.

Gebruik simpele woorden

We hebben allemaal de neiging om wat moeilijkere woorden te gebruiken als we slim willen overkomen. ‘Desalniettemin is dat een correcte conclusie’ klinkt nou eenmaal een stuk chiquer dan ‘dat is waar’. Maar Amerikaans onderzoek wijst uit dat je juist slimmer overkomt als je die woorden weglaat en je verhaal in plaats daarvan helder en duidelijk vertelt.

Dat geldt in ieder geval voor geschreven teksten, maar het zou ons niet verbazen als het ook voor gesprekken opgaat. Het is een vaardigheid op zich om iets heel moeilijks in Jip-en-Janneketaal uit te leggen – denk maar aan die keer toen je oma vroeg wat je nou precies met een smartphone kon.

Stel vragen

Je denkt misschien dat slimme mensen geen vragen hoeven te stellen omdat ze alles al weten, maar niets is minder waar. Sterker nog, als je vragen stelt, lijk je zelfs slimmer, zeggen onderzoekers van de Harvard Business School.

Dat komt onder andere doordat mensen zich gevleid en slim voelen als er iets aan hen gevraagd wordt, maar ook omdat jij laat zien dat je openstaat voor nieuwe kennis en graag dingen leert. Zorg wel dat je de goede vragen stelt, want elke dag vragen waar het toilet is, draagt natuurlijk niet zoveel bij.

Praat energiek

In zijn boek ‘Subliminal: How your unconscious mind rules your behaviour’ schrijft wetenschapper Leonard Mlodinow dat je niet alleen geloofwaardiger, maar ook intelligenter overkomt als je geanimeerd praat en niet te veel pauzes inlast.

4 eigenschappen die je écht aantrekkelijker maken

Mensen met een vlakke stem worden eerder dom gevonden, denkt hij. Ik ken wel wat docenten die deze memo niet helemaal doorgekregen hebben, maar het is het proberen waard. Als je niet als intelligent wordt gezien, dan altijd nog als enthousiast.

Maak grapjes

In lijstjes van dingen die vrouwen aantrekkelijk vinden aan mannen (en andersom trouwens ook), vind je naast ‘intelligentie’ ook altijd ‘humor’ terug. Misschien is dat geen toeval. Mannen die grapjes maken, vinden we niet alleen aantrekkelijker en socialer, maar ook intelligenter, aldus Frans onderzoek.

Niet zo wonderlijk ook: iedereen die ooit zijn best heeft gedaan om spontaan goede woordgrapjes te bedenken, weet vast dat je die niet zomaar uit je mouw schudt.

Maak oogcontact

In een onderzoek getiteld ‘Appearing smart’ schrijft Nora A. Murphy dat oogcontact key is als het om intelligentie draait. Zo bleek niet alleen dat mensen met een hoger IQ meer oogcontact maakten, maar ook dat die mensen daar intelligenter door werden gevonden.

Oogcontact maakt bovendien dat je geïnteresseerder lijkt, waardoor je ook slimmer overkomt. Toch is dat best moeilijk, omdat we onbewust vaak omhoog of opzij kijken als we nadenken.

Drink geen (of weinig) alcohol

Naast dat je je waarschijnlijk inderdaad dommer gaat gedragen als je écht veel gedronken heb, is het ook al onvoordelig om je drankje alleen vast te houden. Het glas roept associaties met het domme gedrag op en lokt daarom verwachtingen van cognitieve verslechtering op, menen onderzoekers in het Journal of Consumer Psychology. Toch maar een glaasje minder de volgende keer.

Gedraag je zelfverzekerd

In het onderzoek van Murphy dat we net al aanhaalden, schreef de onderzoekster ook dat je slimmer overkomt als je zelfverzekerd lijkt. Een typisch geval van fake it till you make it: als je zelf geen vertrouwen hebt in je eigen intelligentie, zullen anderen dat natuurlijk al helemaal niet hebben.

Slaap genoeg

Naast dat je je brein ook daadwerkelijk ‘traint’ als je genoeg slaapt, heeft het ook direct effect op hoe slim je lijkt. Slaap beïnvloedt namelijk je gezichtsuitdrukking, schrijft The Independent. Mensen die niet genoeg slapen, fronsen meer en hebben ietwat hangende oogleden.

Ook hangen hun mondhoeken een beetje naar beneden. Je kunt je gezicht dan wel niet veranderen, maar deze kleine dingen kunnen al een groot effect hebben. Uitgeslapen zijn heeft sowieso een stuk meer voordelen!

Neem een leiderschapsrol aan

Ook als je een haantje-de-voorste bent, of je in ieder geval zo voordoet, kom je intelligent over. Amerikaans onderzoek wees uit dat er een verband is tussen waargenomen intelligentie en leiderschap, terwijl de daadwerkelijke intelligentie daar helemaal niet zo veel mee te maken had.

Best bijzonder, als je bedenkt dat (heel) slimme mensen vaker introvert zijn – en dus niet zo snel een leiderschapsrol op zich zullen nemen.

Draag geen piercings

We zijn wel de laatsten die je willen voorschrijven hoe je eruit moet zien, want je bent nog altijd het gelukkigst als je dat zelf bepaalt. Maar als je nou écht heel graag slim wilt lijken, denk dan een keer extra na voor je een gezichtspiercing neemt.

Onderzoek uit 2012 laat namelijk zien dat mensen met piercings niet alleen als minder aantrekkelijk, maar ook als minder intelligent worden beschouwd. Wel een geluk bij een ongeluk: vrouwen met piercings worden nog altijd beter beoordeeld dan mannen met piercings.

Draag formele kleding

Ook de kleding die je draagt beïnvloedt de manier waarop mensen je zien. Zo blijkt dat mensen met formele kleding als intelligenter worden beschouwd dan mensen in casual kleding, maar tegelijkertijd dat vrouwen die zich mannelijker kleden, eerder worden aangenomen voor managementfuncties. Eh, haal dat pak maar uit de kast?

Meer lezen over intelligentie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️