Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 2 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom intelligentie sexy is, maar mannen er stiekem niet op zitten te wachten

Als je een man vraagt wat ze zoeken in een potentiele vriendin dan wordt er vaak – naast dat ze knap, grappig en gezellig moet zijn – intelligentie genoemd. Niet geheel verrassend omdat, biologisch/evolutionair én kort de bocht gezien, een intelligente vrouw beter voor de kinderen zou kunnen zorgen én intelligente genen aan de volgende generatie meegeeft. Maar nu blijkt uit dit onderzoek gepubliceerd in de Society for Personality and Social Psychology dat de meeste mannen liever niet met een vrouw die intelligenter is willen daten. Hoe ze dit onderzoek hebben verricht? Ze vroegen 105 mannen om eerst een verhaal te lezen over vrouwen die een examen hadden gedaan en hoger of lager dan de mannen hadden gescoord. Met dit in hun achterhoofd moesten ze de vrouwen op ‘gradatie van aantrekkelijkheid’ indelen. Hiernaast werd de mannen gevraagd om een vragenlijst in te vullen om zo te meten hoeveel ze zich associeerden met verschillende mannelijke stereotypen.

Uit dit onderzoek bleek dat 86 procent van de mannen aangaf dat ze het niet erg zouden vinden om met een vrouw te daten die slimmer was dan zichzelf. Hier bovenop kwam dat de meeste mannen meer interesse toonden in vrouwen die zogenaamd hoger hadden gescoord op de test dan zijzelf. En geen enkele man bleek zich minder mannelijk te voelen door slimmere vrouwen.

Toch liever niet

Ok, tot zover het eerste deel van het onderzoek. In het tweede deel van het onderzoek creëerden ze scenario’s waar vrouwen daadwerkelijk aanwezig waren, en dus niet alleen een abstract verhaal op papier. Zo’n 150 mannen moesten eerst een intelligentietest maken, en daarna vrouwen ontmoeten die dezelfde test hadden afgelegd en hoger of lager hadden gescoord.

Hierna moesten ze aangeven hoe aantrekkelijk ze de vrouwen vonden. Nu bleken de mannen de vrouwen die intelligenter waren opeens een stuk minder aantrekkelijk te vinden en aan te geven dat ze niet met ze op date wilden. Opvallend…

4 eigenschappen die je écht aantrekkelijker maken

In het 3de deel van het onderzoek werden de mannen en vrouwen per twee ingedeeld en moesten ze de intelligentietest samen afleggen in één ruimte. Toen ze klaar waren, werden hun scores hardop gelezen en werd de mannen gevraagd hun stoel dichterbij die van de vrouwen te zetten.

Nu bleek dat mannen die met vrouwen waren gepaard die hoger hadden gescoord hun stoel automatisch minder dichtbij zetten, dan die waar de vrouwen lager of hetzelfde hadden gescoord. Kort hierna werd gevraagd hoe mannen zich voelden bij mannelijke stereotypen en nu bleek dat ze zich een stuk minder mannelijk voelden dan daarvoor.

Geïntimideerd

Wat concluderen de onderzoekers hieruit? Dat mannen in theorie van intelligente vrouwen houden, maar dat ze in reality geïntimideerd raken door slimme(re) vrouwen. Ze zeggen dus wel dat ze een intelligente vrouw willen, maar als het puntje bij paaltje komt willen ze dit stiekem liever niet.

Hoe het komt dat we onbereikbare mensen zo aantrekkelijk vinden

Uiteraard betekent dit niet dat álle mannen geïntimideerd zijn door slimme vrouwen, maar het is wel food for thought voor alle hoogopgeleide intelligente single dames. Zou het dan daaraan liggen?

Bron: MedicalDaily

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️