Ernst-Jan Pfauth
Ernst-Jan Pfauth Psyche 14 sep 2018
Leestijd: 5 minuten

Voor in je agenda: ‘Rust nemen’ (en met deze tips gaat het je lukken)

In media en in reclames worden we telkens aangemoedigd om nóg succesvoller, rijker, populairder en mooier te worden. Maar dat zijn allemaal doelen waar we nooit genoeg van hebben, en dus nooit gelukkig van worden. Daarom deel ik deze week op Bedrock de belangrijkste lessen die ik leerde over hoe we wél kunnen streven naar voldoening. In onze maatschappij is ‘druk zijn’ een statussymbool. Hoe drukker je bent, hoe belangrijker je lijkt. Eigenlijk is dat gek, want als we te druk zijn, hebben we onze prioriteiten gewoon niet op orde. Daardoor ervaren we stress en hebben we niet genoeg tijd om uit te rusten. Het grootste cadeau dat je je zelf kunt doen, is je aan die rat race te onttrekken.

Tijd winnen voor rust

Jarenlang heb ik boeken en blogs verslonden over efficiënter werken. Getting Things Done, Zen Habits, Lifehacking, 43Folders – you name it.

Het goede nieuws: de tips en strategieën helpen echt. Ik krijg tegenwoordig in veel minder tijd veel meer voor elkaar. Vooral omdat ik me minder laat afleiden, flow-momenten creëer en e-mail systematisch archiveer.

Het slechte nieuws: de tijd die vrijkwam door dat efficiëntere werken, besteedde ik tot voor kort aan méér werk.

Must read: Vroeg opstaan? Ik stond een week lang om 05:00 op voor meer productiviteit

Zo werd ik een soort productiviteitsmachine die heel lekker draaide, tot ‘ie op zou branden. Ik werd steeds vermoeider, norser en zat aan een aspirientjesdieet. Wat is het nut van hard werken als je er geen plezier meer van hebt en er steeds slechter van gaat presteren?

Verstandiger is het om de tijd die je wint met productiviteitshacks te besteden aan rust. Zeker als je bedenkt dat bij meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven over vermoeidheid wordt geklaagd.

Tips om meer rust te nemen

Rust nemen was bij mezelf een proces uit 3 stappen.

Tip 1: When you work, work hard. When you’re done, be done.

Allereerst volgde ik een tip uit het boek Diep Werk op. De schrijver van dat boek, Cal Newport, gelooft – geheel tegen de tijdsgeest van altijd bereikbaar zijn in – in een soort aan/uit-stand.

Newport schrijft: ‘Als je klaar bent met werken, stop dan ook volledig. Check niet meer je mail of telefoon, maar rust goed uit voor de volgende dag. When you work, work hard. When you’re done, be done.’

Dit vind je misschien ook interessant: Vergeet multitasken. Waarom het beter is om één ding tegelijk te doen

Misschien herken je het wel: je checkt ‘s avonds je mail en schiet in de stress van iets wat een collega aankaart. Het is laat, dus je kunt het niet meer oplossen, maar ondertussen zit je wel met de zorgen. Voordat ik Newports tip toepaste, overkwam me dit de hele tijd. Dan zat ik aan het avondeten met werkgedoe in mijn hoofd, en kon ik me niet volledig op mijn gezin richten.

Als je ‘uit’ staat en ontspant, loop je dat gevaar niet. Dus nu zet ik bij thuiskomst mijn telefoon op Niet Storen en leg ik ‘m ver weg.

Dat is stap 1. Daarnaast rooster ik aangename rituelen in.

Stap 2: Rooster aangename rituelen in

Uit sommige dingen put je gegarandeerd plezier. Misschien is het een kop koffie met een goede vriendin. Of een bezoek aan een concert. Of samen hardlopen. Dat zijn helaas ook precies die dingen die snel sneuvelen, door drukte op werk, of de vermoeidheid daarna. Om ervoor te zorgen dat je ze tóch zo veel mogelijk meemaakt, kun je ze het beste inroosteren.

Die tip las ik ooit in het Parool. Filosoof Marli Huijer zei in een interview:

‘Plaats een paar ankerpunten in je week die het leven voor jou waardevol maken, zoals sporten, naar de film gaan met een vriend of lezen. […] Als je het niet plant, komt het er vaak niet van. Vervolgens deel je je verplichtingen daaromheen in.’

Lees ook: Makkelijker en gezonder leven dankzij gewoontes (welk type ‘gewoonte’-persoon ben jij?)

Zo vergroot je de kans dat je momenten van voldoening elke week beleeft en genoeg uitrust. Zo ga ik elke dinsdag met mijn geliefde naar de kroeg, ontbijt ik elke vrijdagmorgen met een vriend en zit ik op zondagavond in de bioscoop. Verplichtingen plan ik zoveel mogelijk om die aangename rituelen heen.

Ik doe dat ook op dagelijks niveau. Zo probeer ik elke middag een korte wandeling te maken, om mijn gedachten te ordenen en wat beweging te krijgen.

Dan nu stap 3, die je terecht al veel voorbij hebt zien komen op Bedrock: mediteren.

Stap 3: Mediteren zorgt voor meer rust

Zoals we elke dag een douche nemen voor onze fysieke hygiëne, zouden we ook dagelijks voor onze mentale hygiëne kunnen zorgen. Dat heeft ten onrechte een zweverig imago, want het nut ervan is door een groot aantal wetenschappers aangetoond. In zijn boek ‘Altruïsme. De kracht van compassie’ vat bioloog en boeddhist Matthieu Ricard de voordelen samen.

Door te mediteren ga je minder piekeren en beter slapen. Je concentratie en gemoedsrust gaan erop vooruit. Daarnaast verlicht het lichamelijke pijn en verouderen je cellen minder snel. Mensen die lange tijd mediteren, kunnen zich niet meer voorstellen dat ze een dag overslaan.

En het is heel laagdrempelig. Met apps als Headspace of Buddhify kun je ook zo’n gezonde gewoonte van 10 minuten per dag creëren.

Kortom: neem rust serieus. Plan het net zo strak in als je verplichtingen.

Meer lezen over rust nemen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️