Omdat iedereen gelukkig moet kunnen werken: er bestaat nu een ‘happy suit’ voor astronauten

Als je als astronaut werkt, is er weinig ruimte om fouten te maken. Voor je het weet is er iets helemaal mis, en moet je dat meteen oplossen. Logisch dus, dat sommige ruimtevaarders niet helemaal happy zijn. Gelukkig is er voor hen nu een nieuw technologisch snufje uitgevonden.

Deze happy suit is ontwikkeld door onderzoekers en studenten van de Florida Polytechnic University. Het doel van het vrolijk makende astronautenpak is om het psychische welzijn te verbeteren, en daarnaast comfort en efficiëntie vergroten.

De happy suit

Deze speciale technologie heet Smart Sensory Skin. Hij maakt gebruik van draadloze sensors om zo fysieke activiteiten te monitoren. De happy suit detecteert dus wat er gebeurt in het lichaam en speelt hierop in, om zo de omgeving van de astronaut te optimaliseren. Hierbij kun je denken aan veranderingen in hun astronautenpak of zelfs in het ruimtevaartschip. Het bijzondere van dit high tech pak is dat het meteen inspeelt op de individuele behoeften van de ruimtevaarders.

Klinkt allemaal heel interessant, maar wat doet het nou écht om de ruimtevaarder te helpen? Allereerst kan het de temperatuur reguleren, zodat die zo comfortabel mogelijk is voor de astronauten. Ook het licht kan aangepast worden – want zoals sommige mensen wel weten, kan licht veel invloed hebben op ons mentale welzijn. Veel meer nog dan wij denken, blijkt uit dit medische artikel. Niet alleen de hoeveelheid licht, maar ook de kleur licht worden aangepast. Zelfs de zuurstof levels kunnen veranderen; zo kan er dus een optimale omgeving worden gecreëerd voor de ruimtevaarders.

Fysieke activiteiten

De uiteindelijke uitkomst van het ontwerp is zelfs nog uitgebreider. Denk aan functies als de bloeddruk monitoren, de hartslag checken en andere fysieke activiteiten in de gaten houden. Deze fysieke functies kunnen nu al heel makkelijk gemonitord worden, maar zijn vaak nog niet erg comfortabel of efficiënt. Zeker niet in een krap ruimtevaartschip. Ook moeten de uitkomsten van deze data worden gecheckt door een arts, voordat er veranderingen kunnen worden aangebracht in de omgeving.

Gelukkig is de Smart Sensory Skin lichter en ook ergonomischer. Hij wordt zo ontworpen dat het als kleding aanvoelt bij de astronauten, zodat het pak fijn zit. Het uiteindelijke doel is dat ze zo hun werkzaamheden veiliger en efficiënter kunnen uitvoeren – want zeg nou zelf, ze hebben best een belangrijke taak.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Omdat iedereen gelukkig moet kunnen werken: er bestaat nu een ‘happy suit’ voor astronauten
Sluiten