Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 04/09/2018

Krijg je veel mails van collega’s binnen? Onthoud deze regel

Er zijn van die dagen dat je mailbox zó uitpuilt dat je even niet meer weet hoe je alles weggewerkt krijgt. De ene collega wilt dit weten, de andere collega dat, en on and on. Moet je nou overal op reageren, of kun je sommige mailtjes gewoon laten?

De kans bestaat dat je soms voor de laatste optie kiest. Logisch. Op het moment dat je het ontzettend druk hebt, is het beantwoorden van mails van collega’s niet waar je op zit te wachten. Maar als we Glenn Leibowitz – LinkedIn Influencer en hoofd communicatie bij McKinsey – moeten geloven, doe je er goed aan om áltijd te reageren op mails van je naaste collega’s. En dan het liefst zo snel mogelijk.

Ja, dat ook nog eens. ‘Maar waarom dan?’, denk je nu misschien. Als iets niet belangrijk is en ook prima een week (of twee) kan wachten, waarom zou je daar dan zo snel mogelijk op antwoorden? Volgens Glenn draait het puur om de relatie met je collega’s. Door te reageren op hun berichten, laat je zien dat je om ze geeft.

‘Ik kom er snel op terug’

Op Reader’s Digest wordt uitgelegd hoe het zit. “Het cultiveren van vertrouwen met de mensen in je leven lijkt misschien niet zo nauw verbonden met e-mail, maar als er te veel tijd voorbij gaat, beginnen mensen zich genegeerd te voelen en krijgen ze sterk het vermoeden dat ze je tijd niet waard zijn of dat het je niet uitmaakt wat ze te zeggen hebben”, schrijft de site. “Je bent dan misschien niet altijd in staat om onmiddellijk te reageren, en dat is oké, maar het instellen van een persoonlijke standaard voor een antwoordtijd en je daaraan houden, kan ervoor zorgen dat je collega’s zich gerespecteerd voelen.”

Altijd blijven la.. ehh reageren dus. Dat hoeft niet uitgebreid te zijn (hé, pfiew), en dus ook helemaal niet veel tijd te kosten. Een simpele ‘Thanks, heb je mail gelezen en kom er later op terug’ is al genoeg, zegt Leibowitz. Kun jij weer door met je werk, en is je collega helemaal tevree.

Meer lezen?

Wil je op de hoogte blijven van onze werkgerelateerde updates? Volg Bedrock @ Work op LinkedIn!

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Krijg je veel mails van collega’s binnen? Onthoud deze regel
Sluiten