Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 22 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

5 simpele manieren om te ‘ontspullen’ voor meer rust in huis

Soms (of eigenlijk bijna altijd) is veel spullen hebben eerder een last dan een luxe. Daarom gooien veel mensen het roer helemaal om, zoals je kan lezen in de ‘Tiny House‘-rubriek. Maar je kan ook meer rust in je huis (en hoofd) creëren door gewoonweg te ontspullen. Dit zijn 5 manieren om te ontspullen voor meer rust in je huis. En nee, je hoeft écht niet alles cold turkey weg te gooien.

Wil je leren meer rust creëren in huis? Dan is ontspullen een goede optie. Er zijn veel spullen en items die je huis onnodig rommelig maken. Daarnaast bewijzen psychologen en minimalisten dat een huis met minder spullen gelukkig maakt.

5 manieren om je huis te ontspullen

Je hebt het misschien niet in de gaten maar er liggen hoogstwaarschijnlijk heel veel onnodige rommeltjes in je huis. Hierna zul je deze dus herkennen niet voorkomen dat ze weer onnodig in je huis belanden! Zo ben je dus ook meteen aan het verduurzamen.

1. Kitscherige souvenirs

Souvenirs herinneren je aan een leuke vakantietijd, het zijn lieve cadeautjes én je steunt de lokale bevolking. Toch is het één van die typische dingen je huis je je niet nodig hebt. Kunst is natuurlijk altijd mooi en waardevol (als in – het zorgt extra karakter in je interieur), maar souvenirs zijn meestal nier per se kunst en laten je huis er snel rommelig uitzien. Tijd om ze weg te doen!

Lees ook: In dit minimalistische huisje ben je even helemaal van de wereld

2. Boeken die je nog moet lezen

Boeken lezen is heel fijn en ze staan leuk in de woonkamer als decoratie, maar hoe lang is geleden dat je daadwerkelijk een boek van de plank hebt gepakt? Het wordt eerder een plank met boeken die je nog ‘moet’ lezen. Ooit. Naast dat het dus eigenlijk rommel wordt, zorgt het ook voor stress, omdat je ze nog ‘moet’ lezen. Wees dus selectief en realistisch met je boekenplank. Weleens aan een e-reader gedacht?

3. Oude (verkleed)kleren

Kleding kopen doe je vrij makkelijk, maar kleding weggooien (of weggeven) eigenlijk niet. Zo verzamel je over de jaren heel veel kleding die je eigenlijk niet meer draagt. En ook niet meer wil dragen.

Dit vind je vast ook leuk: Een Tiny House is niet altijd een goed idee en dit is waarom

Waarom zou je al die kleding dan nog in de kast laten liggen? Ze nemen alleen ruimte in beslag en maken de kledingkeuze elke ochtend alleen maar lastiger. Daarnaast kan je er misschien iemand anders mee blij maken.

4. Verzameling cd’s en dvd’s

Nu we in 2018 leven en dvd’s en cd’s écht tot het vorige tijdperk behoren, is het mooi tijd om de verzameling schijfjes op te ruimen (lees: weg te gooien of weg te geven). Misschien kan je er iemand blij mee maken die het wél gebruikt. Je favoriete muziek en films zijn allemaal online te vinden.

Er zijn altijd speciaalzaakjes waar je de cd’s en dvd’s aan kwijt kan, of ga een dagje op een markt staan met een kraampje. Dit geldt voor je al je oude spullen overigens. Je favoriete cd’s kan je natuurlijk altijd bewaren. Misschien komen ze nog van pas in je auto.

5. Ongebruikte electronica

Bijna iedereen heeft er wel één: een oude bak met electronica die je niet gebruikt. Van oude kabels tot oude telefoon of andere mysterieuze apparaten die liggen weg te stoffen. Stop met denken: die kabel heb ik misschien ooit nog een keer nodig. Het gevolg daarvan is een steeds maar groeiende kabella. Wil je er echt niet vanaf? Begin dan in elk geval met het weggooien van dubbele kabels.

Enjoy!

Bron: Roomed.

Wil je graag meer tips over het ontspullen van je huis?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️