Kiara Louis
Kiara Louis Betere wereld 4 jul 2018
Leestijd: 4 minuten

Hoe we een betere (en meer duurzame) toerist kunnen zijn deze zomer

Steeds meer steden worden overspoeld door toeristen. Zo mag Venetië jaarlijks 28 miljoen toeristen verwelkomen, terwijl ze zelf maar 55.000 inwoners heeft. Inmiddels is die stad een Disney-versie geworden van zichzelf. Wereldwijd maakt de toeristische industrie acht procent uit van de totale klimaatopwarming. We moeten dus verantwoordelijkheid nemen om een betere toerist te zijn. Wij tippen je hoe! Voor elke verdiende dollar in de toeristische sector komt ongeveer één kilo CO2 vrij. Dat is meer uitstoot dan in de industrie of bouw, blijk uit dit artikel van Trouw. Daarbij is er binnen de toeristische industrie nauwelijks ruimte voor verduurzaming. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een retourtje Bali. De uitstoot daarvan staat gelijk aan vier jaar autorijden, schreven we al eerder op Bedrock.

De gevolgen daarvan kan je wel compenseren als bewuste, betere toerist, maar het is de vraag of die klimaatschade wel daadwerkelijk reduceert. De compensatieprogramma’s zijn vaak niet compleet transparant, dus je weet niet of ze wel aan de kwaliteitsstandaard voldoen, volgens het NRC.

De negatieve impact van toerisme en reizen staat dus vast. Een lastig probleem, want reizen is vaak een groot onderdeel van ons leven. We worden er gelukkiger van, doen we nieuwe inzichten op en groeien als persoon. Compleet stoppen met reizen is voor de meesten onder ons dan ook geen leuke optie. Hoe kunnen we groen – of in elk geval zo bewust mogelijk – op reis? We delen vier tips om een betere toerist te zijn.

Wil je meer reizen in 2018? Zo reis je met minder bagage

Denk aan de locals (en aan je medetoeristen)

Uren in de rij staan om de Sagrada Família te bewonderen: je wordt er misschien wat chagrijnig van. Toch is het heel belangrijk om aardig te blijven naar je medetoeristen. En als je ‘s avonds thuiskomt in je appartement, houd dan ook rekening met de buren die naast je wonen.

Eigenlijk kom je op bezoek in hun thuisstad, waarbij je respect moet tonen. Als je bij een vriend thuiskomt, gooi je niet zomaar afval op de grond. Dus dat doe je in een stad die je bezoekt ook niet. Klinkt als common sense, maar veel toeristen snappen dit nog steeds niet helaas.

Knoop in plaats daarvan aan praatje aan met een local, wordt geschreven in het boek How to be a Better Tourist. Reizen draait niet om zoveel mogelijk musea en kerken bezoeken, maar juist om de mensen die je ontmoet, waardoor je een rijker mens wordt.

Airbnb of niet?

Deze manier van reizen komt steeds negatiever in het daglicht te staan. De opkomst van Airbnb’s zou zorgen voor veel overlast, gentrificatie en overschreden regels. Of je wel of niet voor een Airbnb kiest, is aan jouzelf. Kies je ervoor om wel op deze manier te verblijven in een stad, wees dan altijd respectvol naar je omgeving. Toon ook waardering naar je host, door bijvoorbeeld een kaartje achter te laten als je weggaat.

Over souvenirs

Als je een geweldige reis hebt gemaakt, wil je natuurlijk een aandenken hebben daaraan. Op deze manier worden er honderden Eiffeltoren-sleutelhangers verkocht. Maar hey, memories are souvenirs too. Je hoeft echt niks te kopen op reis om een mooi aandenken te hebben. Een paar leuke foto’s doen het ook al heel goed. Wil je toch een materieel aandenken van je reis? Ga dan eens langs een duurzame, lokale winkel. Zo support je tenminste lokale ondernemers van de plek waar je bent en ben je dus een betere toerist.

Skip de alpha cities

Parijs, Berlijn, New York. Eén van die drie staat hoog op menig ‘to-visit’ lijstje. Deze zogeheten alpha cities domineren de toeristisch sector, waardoor ze miljoenen euro’s en dollars verdienen. Maar de steden moeten hier ook iets voor inleveren, vaak in de vorm van overlast, vervuiling en stijgende huurprijzen. Wil je een betere toerist zijn, kies dan voor Marseille in plaats van Parijs, voor Yokohama in plaats van Tokyo en voor Brooklyn in plaats van Manhattan, tipt het eerdergenoemde boek. Kleinere steden of plekken zijn misschien minder populair, maar niet minder leuk.

Een betere toerist zijn, kan gemakkelijk. Door bewust na te denken over jouw impact op de omgeving, ben je in no-time een groenere toerist geworden.

Meer lezen over reizen?

Wil je meer lezen over mind, body en better world? Meld je nu aan voor onze Bedrock-Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Hoe we een betere (en meer duurzame) toerist kunnen zijn deze zomer
Sluiten