Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 25 okt 2018
Leestijd: 5 minuten

Vroeg opstaan? Ik stond een week lang om 05:00 op voor meer productiviteit

‘Wie de ochtend goed benut, heeft de sleutel naar een grotere productiviteit in handen,’ schreef de website Entrepreneur. We zien het inderdaad wel vaker voorbij komen: vroeg opstaan moet ervoor zorgen dat je jouw dag met een productieve kickstart begint. Door elke dag om 05:00 op te staan, word je productiever en zou je succesvoller zijn.

En dus nam ik de challenge aan. Een week lang elke dag vroeg opstaan en meteen productief beginnen met werken, om vervolgens mijn overgebleven tijd nuttig of juist relaxt te besteden. Dat moet geen probleem zijn, toch?

Een goed begin

Ik kan me nog herinneren dat ik ‘godver’ riep toen de wekker maandag ging. Het floepte er gewoon uit. Toch stap ik meteen mijn bed uit en spring onder de douche om wakker te worden. Een kopje koffie erbij, laptop open, en een half uur later ben ik mijn eerste artikel aan het tikken. En ik moet eerlijk zeggen: dat ging best lekker! Ik krijg geen irritante meldingen uit WhatsApp-groepen, mijn e-mail inbox blijft nog heerlijk leeg en zelfs buiten is het nog ontzettend rustig. Dat zorgt ervoor dat ik in de anderhalf uur dat ik thuis werk zonder afleidingen door kan werken.

Ik neem de trein van 07:00 om naar werk te gaan, waar ik om 08:00 klaar ben om aan de slag te gaan. Op een paar vroege vogels na is het nog erg rustig op kantoor. Ook fijn, want als ik normaal rond een uurtje of 09:30 aankom, is het meestal al een kippenhok. Een volle redactievloer met 25 collega’s is gezellig, maar niet altijd even rustig.

Waarom het een goed idee is om vrienden te worden met je collega’s

Rond het middaguur heb ik een kleine inkakker, maar die is snel verholpen met een RedBull. Al is het natuurlijk niet helemaal eerlijk om mezelf vol te gooien met cafeïne deze week, dus ik spreek met mezelf af dat ik verder geen cafeïnehoudende drankjes probeer te drinken (spoiler: dit is niet gelukt). Behalve koffie, want zonder mijn dagelijkse latte ben ik niet compleet.

Op dinsdag ben ik na een werkdag met veel meetings uiteindelijk pas om 17:30 thuis. Ik heb een werkdag van 11 uur achter de rug. Prima voor een keer, maar ik merk wel dat ik er echt op moet letten dat ik op tijd naar huis ga. Ik was vanmorgen immers al om half 6 aan het werk.

Dilemma: pubquiz of op tijd naar bed?

Maar ‘s avonds kom ik voor een echte challenge te staan: ik word uitgenodigd om mee te doen aan een pubquiz. Eigenlijk ben ik al best wel moe en het gaat compleet tegen mijn goede voornemen in om op tijd naar bed te gaan. Maar ik zeg geen ‘nee’ tegen een pubquiz, dus om 20:30 zit ik in de kroeg om er met de hoofdprijs vandoor te gaan. Ik besluit wel om voor Cola Zero te gaan en de alcohol even te laten voor wat het is. De hoofdprijs werd het helaas niet (we werden laatste), maar het was toch een leuke avond. En een late avond, vooral voor een doordeweekse dinsdag als je de volgende ochtend er weer voor dag en dauw uit bent.

De volgende ochtend is logischerwijs een minder groot succes. Ik besluit mijn wekker ‘s morgens één keer te snoozen, en rol daarna zo snel mogelijk onder de douche. Ik ben moe en heb wallen van hier tot Tokyo (9.291,20 kilometer, mocht je het je afvragen), maar ik zet door. Ik merk dat ik me ontzettend lekker kan focussen rond dit tijdstip, iets wat ik niet had verwacht.
Dit vind je misschien ook interessant: Moeite met opstaan? Zo word je een ochtendmens
Op woensdag ga ik wél op tijd naar huis. Het voelt gek om mijn spullen al om 13:30 in te pakken, maar het is ook heerlijk om een vrije middag in het vooruitzicht te hebben. Alleen pak ik thuis toch mijn laptop er even bij om een mail te beantwoorden waar ik op kantoor niet aan toe kwam en vervolgens zit ik weer anderhalf uur werkgerelateerde dingen te doen… En waar ik op donderdag ook om half 6 begin, heb ik ‘s avonds een persevenement van 18:00 tot 20:00. Heel leuk, maar dat resulteert er wel in dat ik de hele dag met werk bezig ben. Met ‘s middags weliswaar een grote pauze, maar toch.

Op vrijdag is mijn lichaam er dan ook helemaal klaar mee. In mijn slaap heb ik mijn wekker uitgezet. Althans, ik ben er in elk geval niet wakker van geworden. Dat deed ik wel van de wekker van mijn vriend, waardoor ik om 08:30 nogal slaperig rechtop in bed zat. Te balen. Want deze challenge ging zo lekker dat ik ‘m heel graag succesvol af had willen maken.

Elke dag vroeg opstaan, zou jij dat ook moeten doen?

Als je een baan hebt waar je zelf je werktijden kan indelen, raad ik het zeker aan om een week vroeg opstaan eens uit te proberen. ‘s Morgens vroeg beginnen met werk zorgt er echt voor dat je full focus aan de slag kunt gaan, heb ik ervaren. Even douchen, een kopje koffie erbij (of twee), en je zult zien dat je niet eens meer merkt dat het nog zo vroeg is. Je wordt niet gestoord door onverwachte telefoontjes en belangrijke mailtjes, wat erg fijn is voor je focus.

Aan de andere kant: het werk stopt niet wanneer jij er een volle werkdag hebt opzitten. Jouw collega’s zitten nog minstens drie uur te zwoegen, terwijl jij fluitend naar buiten loopt. En dat was iets waar ik persoonlijk veel moeite mee had. Ik wilde nog net even dat artikel afschrijven, dat mailtje beantwoorden en naar dat persevenement gaan. Iets wat ik deze week juist minder had moeten doen.

Ga ik het nog een keer doen? Absoluut. Vooral op dagen dat ik thuis werk is het een ideale manier om ‘s middags veel tijd over te hebben voor andere dingen die gedaan moeten worden. Dat ik dan een uurtje eerder naar bed moet, neem ik dan graag voor lief.

Vroeg opstaan, zo doe je dat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️