Josephine Kay
Josephine Kay Better World 15 sep 2016

10 tips om ultiem tot rust te komen op de Waddeneilanden

Het wad is naturel, ongekunsteld en het is belangrijk dat we de natuurlijke schoonheid van de eilanden beschermen. Daarom werden we door Rivella uitgenodigd om first hand de schoonheid te ervaren. Vorige week deelden we de eerste video van onze reis over de eilanden. Vandaag delen we onze top-tips voor Ameland en Schiermonnikoog.

Ameland

1. Wandeling naar het strand

Om de natuur van dichtbij te bewonderen is een wandeling richting het strand de beste manier om te ontspannen. Je loopt langs paden, door weiden en op kleine zandweggetjes om het strand te bereiken. Hoe dichterbij je komt, hoe meer je de zilte lucht proeft.

Er is niets zo rustgevend als omringd zijn door puur natuur als je de drukke stad gewend bent. Je voelt een fijne bries in de zomer, of flinke wind in de winter, en voelt je helemaal opgeladen na de tocht.

2. Suppen

Eenmaal aangekomen op het strand, is de beste manier om in contact te komen met de aarde, je schoenen uit te trekken zodat je het warme zand onder je voeten voelt. Op Ameland heb je Outdoor Beach Ameland, gerund door een enthousiaste jongen en zijn vrienden die je warm welkom heten als je aankomt. Het houten hutje dat op palen staat heeft een ultieme surfers’ vibe en je kunt er, onder andere, sup-gear huren.

Trek je wetsuit aan, loop met je supboard richting de zee en dompel je onder in het verkoelende water. Na wat geklungel (nog nooit op zo’n plank gestaan) is het heerlijk als je eenmaal rechtop over de zee heen glijdt. Af en toe het water invallen hoort er helemaal bij. Na de fysieke inspanning kun je ontspannen in één van de hangmatten bij het strandtentje.

3. Mosterdcursus

In Hollum op Ameland bevindt zich een ambachtelijk mosterdmaker. Eerst krijg je een rondleiding door mosterd- en korenmolen De Verwachting. Daarna ga je onder begeleiding van een echte mosterdmaker je eigen pure mosterd maken.

Wandelen in rust? De 10 ‘geheime’ wandelroutes in Nederland

Met behulp van mosterdzaad en een vijzel stamp je zo je eigen mosterd in elkaar. Smaakt toch echt beter dan mosterd uit een potje van de supermarkt.

4. Bar ‘t Nobeltje

Bij mosterd (en een borrelhap of twee) hoort natuurlijk ook het lokaal gebrouwen drankje. ‘t Nobeltje heeft een rijke geschiedenis op het eiland. Willem Barend opende in 1901 een bar in Ballum. Toen reizigers op bezoek kwamen, op zoek naar een opwarmertje, bleek de drank op. Geen paniek.

Willem Barend dook de keuken in en kwam later terug met een zelf-gebrouwen drankje dat werd omgedoopt tot ‘t Nobeltje. Nu kun je dit bekende likeurtje in elke kroeg op Ameland drinken. Maar het meest bijzondere is naar de oorsprong te gaan en het zoete goed te proeven bij Café ‘t Nobeltje in Ballum.

5. The Sunset

Na het geborrel is het tijd om back to nature te gaan. Maak een bezoek aan strandtent The Sunset. Waarom? Omdat het niet voor niets The Sunset heet.

Op het uiterste westpuntje van Ameland, met een fantastisch uitzicht over strand en zee kun je een adembenemende zonsondergang bekijken. Als de dieporanje bol aan de horizon verdwijnt in de zee, voel je je met recht compleet one met de kracht van de natuur.

6. Kerksuites

Slapen op Ameland doe je in stijl. Kies niet zomaar voor een hotelkamer, maar ga voor een complete kerk. Kerk? Yes! Bij het Nobel Hotel heb je twee bijzondere vertrekken in een oude kerk. De kerk is over de lengte gesplitst in twee verschillende appartementen.

Mocht je met een grotere groep zijn, kun je beide delen samentrekken (scheidingswand openen) zodat de hele kerk all yours is. Echt een bijzondere afsluiting, op dit bijzondere eiland.

7. Jutterskunst

Helaas wordt er vaak afval in de zee gedumpt. Veel van dit afval komt op het strand terecht. Hoewel de eilanden er alles aan doen om de stranden schoon te houden, blijft er nog weleens wat liggen. Daar wil Rivella iets aan doen.

Met elke fles Rivella die je koopt, draag je bij aan 1m² schoon strand. Met jouw hulp en in samenwerking met Stichting De Noordzee zorgt Rivella deze zomer voor een schoon strand op alle 5 de eilanden.

Ook Klasiena Soepboer van Kunstfaam heeft hier iets op bedacht. Ze heeft een hele bijzondere second life voor deze afvalresten gevonden. Ze maakt jutterskunst met dingen die ze op het strand vindt. Draag je steentje bij en volg een van Klasiena’s leuke workshops. Samen ga je het strand op, op zoek naar opgespoelde parels. Vervolgens maak je hier een kunstwerk van dat je mee naar huis mag nemen.

8. Strandtent

Misschien voor de hand liggend, maar een bezoek aan een van de vele klassieke strandtenten op het strand van Schiermonnikoog mag niet ontbreken.

Bedrock ontdekt Nederland: overnachten en hiken met Nivon

Bestel een drankje, geniet van de zon (als ‘ie schijnt) en kijk uit over de zee. Omdat Schiermonnikoog zo dunbevolkt is, zie je voornamelijk kilometers rustige stranden en zeeën.

9. Yoga op het strand

Ben je weer toe aan wat lichaamsbeweging? Je kunt bij Josine Olgers rustgevende yogalesjes volgen. En dan niet zomaar yogalessen. Dit doe je namelijk op het strand.

Trek je schoenen uit, en voel je lichaam in de verschillende poses die ze rustig uitlegt. Echt een bijzondere ervaring. De tree-pose is extra leuk om te doen, omdat je je letterlijk voelt als een boom die heen en weer wordt gewiegd door de zeebries.

10. Mediteren in de duinen

Tot slot, kom je pas écht tot rust als je je ogen sluit en de geluiden om je heen waarneemt. Zonder ergens anders mee bezig te zijn. Kies een rustige plek uit op de duinen, in het zand of tussen het lange gras en neem de tijd om te mediteren.

Je zult merken dat deze ervaring echt totaal anders is dan op je eigen bank thuis. De geur van de frisse natuur, de geluiden van de golven en wind die over het eiland giert, maken deze meditatie-sessie one to never forget.

Over Rivella en Waddenhoppen

Rivella wil deze zomer laten zien hoe ongerept de Wadden zijn en hoe belangrijk het is om dit mooiste stukje Nederland te behouden.

Daarom maakt Rivella samen met Josephine van Bedrock een reis over de 5 eilanden om de meest pure stukjes Wadden in kaart te brengen. Daarnaast werkt Rivella samen met Stichting De Noordzee om het strand van de 5 eilanden schoon te houden.

Hotspot-alert! Bezoek deze 9 nieuwste vegan restaurants in Nederland eens

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
10 tips om ultiem tot rust te komen op de Waddeneilanden
Sluiten