Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psychologie 14 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Wat voor persoon ben jij? Hoe je op verwachtingen reageert, zegt heel veel over je

Als jij met jezelf afspreekt om drie keer per week te gaan sporten, hoe groot is de kans dan dat je het ook daadwerkelijk doet? En hoe zit dat als je diëtist hetzelfde van je vraagt? Sommige mensen hebben er totaal geen moeite mee om aan verwachtingen te voldoen, anderen juist heel veel. Gretchen Rubin, bekend van Het Happiness Project, schreef er een boek over: The Four Tendencies.
Rubin maakt onderscheid tussen verwachtingen van buiten en verwachtingen van binnen. In het eerste geval gaat het bijvoorbeeld om deadlines die je opgelegd krijgt, in het tweede geval om goede voornemens waar je zélf discipline voor nodig hebt, zoals gezond eten of aardiger doen. Maar of ze nou van jezelf of van een ander zijn: hoe je op verwachtingen reageert, zegt in beide gevallen veel over je.

4 typen mensen

De auteur hield enquêtes onder haar lezers en ontdekte een patroon in hoe mensen omgingen met zulke verwachtingen. Ze herkende 4 typen mensen. De eerste categorie, die ze ‘upholders’ noemt, bestaat uit mensen die makkelijk aan alle verwachtingen voldoen. Zelfs als ze veel van zichzelf vragen én anderen veel van hen vragen, kunnen ze daar goed mee omgaan. Natuurlijk: als het te veel wordt, zullen ze dat zeggen, maar dat ligt zeker niet aan een gebrek aan discipline.

Lees ook: Dit zijn de 4 fasen van het leven (volgens Carl Jung)

Het tegenovergestelde zijn de ‘rebels’: zij voldoen het liefst gewoon helemaal niet aan verwachtingen. Ze missen vaak deadlines, maar houden zich ook niet aan hun eigen planning – als ze die al maken. Rebellen doen gewoon lekker waar ze zin in hebben. Soms kan dat heel goed uitpakken, maar er zijn waarschijnlijk ook veel situaties waarin ze wensen dat ze tot een andere categorie behoren.

Ertussenin

Natuurlijk zijn er niet alleen maar extremen: je hebt ook nog de ‘questioners’ en de ‘obligers’. Mensen uit de eerste categorie voldoen vooral aan verwachtingen waarvan ze zelf in het nut geloven. Dat zijn vooral dingen die ze zichzelf opleggen; verwachtingen van buiten nemen ze meestal minder goed op. Mensen in de laatste categorie daarentegen, hebben meer moeite met hun discipline. Als hen iets gevraagd wordt, zullen ze het meteen doen, maar tijd voor zichzelf nemen ze minder snel.

Ook interessant: Welk type ben jij? Dit zijn de 8 persoonlijkheidstypen volgens psycholoog Carl Jung

Heb je je altijd al afgevraagd waarom het zo moeilijk is om samen te werken met die ene collega? Dan heb je vast iets aan dit inzicht. Maar dat je jezelf waarschijnlijk ook herkent in een bepaalde categorie, betekent niet dat je helemaal geen moeite meer hoeft te doen om te veranderen.

Het is nou eenmaal niet altijd handig om de verwachtingen van andere mensen te negeren, en je eigen idealen zomaar aan de kant zetten is ook niet altijd even eh, ideaal. Zeker weten hoe het met je gesteld is? Dan kun je de test doen die Gretchen Rubin ontwikkeld heeft.

Meer lezen over type persoonlijkheden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️