Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 26 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Introvert en eenzaam? Zo voel jij je minder alleen

Als introvert heb je je me-time hard nodig om op te laden en houd je ervan om alleen te zijn. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, betekent dit niet dat je asociaal bent. Ook jij hebt behoefte aan menselijk contact, diepgaande gesprekken en avondjes uit. Het klinkt extraverte mensen vaak gek in de oren, maar ook als je introvert bent kun je dus eenzaam zijn.

Hoe vind je de juiste balans tussen gezellige avonden met anderen en die benodigde tijd alleen om weer even op adem te komen?

Accepteer jezelf

Ook een introvert kan last krijgen van een flinke portie FOMO. Oké, op zich kan jij je prima vermaken met een goed boek, met je schetsboek of een fijne film. Maar als je vervolgens op Instagram Stories ziet dat vriend 1 uiteten is, vriendin 2 dansjes aan het doen is en vriendin 3 met vriendin 4 wijn aan het drinken is, kan dat gevoel van eenzaamheid toch inslaan.

Zeker als je veel extraverte vrienden hebt, kan de druk om toch dingen te doen die energie slurpen hoog zijn. Omdat we als introvert opgroeien in een wereld waar extraversie de norm is, kan het zijn dat je nog niet volledig hebt geaccepteerd dat jij introvert bent. Het resultaat is dat jij constant jezelf pusht, terwijl je veel gelukkiger, productiever en creatiever zou zijn als je naar je eigen behoeftes zou luisteren.

Lees ook: Susan Cain legt in een TED Talk uit waarom onze maatschappij meer ingericht moet worden op introverten

Niet jezelf opsluiten

Dat accepteren van jezelf hoeft overigens echt niet te betekenen dat je tegen iedereen nee zegt en jij je opsluit als eenzame kluizenaar. Ook daar wordt je echt niet gelukkig van – behalve als je daar echt behoefte aan hebt en je eenzaam voelt in een drukke kroeg (you do you!).

Als je houdt van uitgaan, raden we aan de clubgids die Anna Codrea-Rado voor Noisey schreef te lezen. Daarin schrijft ze alleen te gaan als je écht zin hebt, raadt ze aan met een klein groepje te gaan en gewoon weg te gaan als je er geen zin meer in hebt, zonder je daar schuldig over te voelen.

In andere woorden: het draait vooral om je eigen grenzen kennen en daar ook naar luisteren. Of dat nou betekent dat je eens thuis blijft als je vrienden wel uitgaan, of dat je dansjes gaat doen en gewoon weg gaat wanneer je wil. En ook een goede tip: plan de volgende dag eens lekker niets. Of zeg je plannen gewoon af.

Vind mensen die op jou lijken

Als jij bevriend bent met veel extraverte mensen die eigenlijk andere behoeftes hebben, kan het helpen om ook vrienden te vinden die ook introvert zijn. Of, in andere woorden, die dezelfde dingen leuk vinden als jij en ook liever een filmpje kijken op de bank, dan naar een feestje gaan waar ze ook nog eens bijna niemand kennen.

Maar ja, nieuwe vrienden vinden is makkelijker gezegd dan gedaan. Waar vind je mensen die misschien ook liever thuis blijven? Op 365 dagen succesvol vinden we de ultieme tip: zoek een hobby waar je écht blij van wordt, zoals tekenen, schilderen of fotograferen en volg een cursus. Of ga wekelijks naar een les. Daar ontmoet je gelijkgestemden, die dezelfde passie delen als jij.

Bestaat er nog geen groepje, cursus of les voor jouw hobby? Dit is het waard om eens buiten die veilige comfort zone te stappen en zelf een clubje op te richten via bijvoorbeeld meetup.com.

En nogmaals: accepteer jezelf

We eindigen toch weer met het belangrijkste: die zelfacceptatie. Misschien vergelijk je jezelf nog steeds met extraverte mensen en denk je dat je behoefte hebt aan heel veel vrienden. En dat terwijl je met een paar goede vrienden waarschijnlijk het meest gelukkig bent. Onthoud: als je alleen maar erg je best doet om extravert te zijn, zal je alleen maar uitgeput raken.

Meer lezen over introverte mensen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️