Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Welzijn 25 nov 2019
Leestijd: 5 minuten

Dit moet je elke dag doen voor een gezonde huid

Niet iedereen heeft een even gemakkelijke huid. De één moet meer aandacht besteden aan zijn dagelijkse routine dan de ander. Toch zijn er een aantal zaken die voor iedereen belangrijk zijn om te doen – of je nu een wonderhuidje hebt of niet. Gewoonweg omdat het je huid gezond houdt.

Doe deze 7 dingen elke dag voor een stralende huid.

1. Je gezicht reinigen (met de juiste producten)

Een inkoppertje, maar dat maakt ‘m niet minder belangrijk. Het dagelijks (‘s ochtends en ‘s avonds) reinigen van je gezicht kan een wereld van verschil maken.

En met dagelijks bedoelen we ook écht dagelijks. Dus ook als je zaterdag om 3 uur ‘s nachts thuiskomt van een feestje en het liefst niks anders doet dan jezelf helemaal in je dekbed rollen. Misschien wel júist dan.

Ook als je alleen wat mascara op je ogen draagt, want over de dag (of nacht) heen verzamelen zich heel wat talg, stof en andere afvalstoffen op je gezicht.

De nieuwe reinigingsoliën van NIVEA zorgen ervoor dat make-up en viezigheden snel en effectief van het gezicht worden verwijderd en zijn zo makkelijk te gebruiken dat je eigenlijk geen excuus meer hebt om het niet te doen. Dit door een nieuwe formule waarbij de reinigingsolie verandert in een diep reinigende melk.

Hoe dat werkt? Met droge handen wrijf je de olie in ronde bewegingen over je droge gezichtshuid. Vervolgens voeg je wat water toe en verandert de textuur van een olie in een melkachtige substantie. Wrijf het nog even over je gezichtshuid en spoel af met water.

De reinigingsoliën zorgen voor een diepe reiniging van je huid, verwijderen je make-up (yes, ook je oogmake-up!) en laten geen olieresten achter door de unieke formule.

Ook belangrijk: ontdek eerst welk huidtype jij hebt en stem daar je producten op af!

2. Gebruik dagcrème met SPF (yep, elke dag)

“Wel goed smeren hè!” We horen het onze moeders ons nog naroepen als we naar het strand gingen in de zomer. Maar ondertussen zijn we nog wijzer geworden en blijkt dat je je huid eigenlijk altijd moet beschermen tegen de zon.

En met name je gezicht. Gebruik bij voorkeur een dagcrème met tenminste SPF 30 of hoger. Het beschermt je huid tegen rimpels en vlekjes door de zon.

3. De juiste voeding eten

We weten allemaal waarschijnlijk wel dat je genoeg groente en fruit moet eten – en zo geldt dat niet anders als je eet om je huid in een gezonde conditie te houden. Maar wat je precies het beste kunt eten, is een ietwat lastigere vraag.

Er zijn een aantal vitaminen en mineralen die wonderen verrichten voor je huid. Zo is het belangrijk om voldoende vitamine C, E en A, antioxidanten en goede vetten binnen te krijgen. Een korte blik op de website van het Voedingscentrum vertelt ons precies wat we dan het beste kunnen eten.

  • Vitamine C vind je bijvoorbeeld in aardbeien, rode paprika en spruitjes.
  • Vitamine E zit in o.a. zonnebloemolie, graanproducten en zaden.
  • Vitamine A vind je bijvoorbeeld in zoete aardappel, wortel en boerenkool.
  • Antioxidanten is eigenlijk een verzamelnaam voor vitamine C en E, seleen, zink, bioactieve stoffen en bètacaroteen. Als je genoeg gezonde voeding binnenkrijgt en varieert in je eten, zit het met antioxidanten al snel goed. Groene thee is ook een goede bron van antioxidanten.
  • Goede vetten vind je o.a. in avocado, vette vis en noten.

4. Mediteren (en zo stress de baas zijn)

Stress is een bitch voor de huid. Als je gestrest raakt, vindt er een reactie in je lichaam plaats die ervoor zorgt dat je huid gevoeliger wordt en minder snel geneest. Je hebt ook eerder last van puistjes, doordat stress het hormoon cortisol aanmaakt.

Dat is goed voor je stressgevoelens (het hormoon zorgt ervoor dat je gedurende een langdurige periode de stress aankunt en alles kunt geven), maar voor je huid is het een no-go. Door cortisol produceert je huid meer olie, met meer puistjes als gevolg.

Een fijne oplossing om stress beter van je af te kunnen laten glijden? Dagelijks mediteren.

Meditatie helpt je enorm om stress de baas te zijn. Het is dan ook niet voor niets dat de wetenschap heeft bewezen dat meditatie zorgt voor minder stress, somberheid en angstenPiekeren wordt minder, bewees Yale University, en concentreren gaat juist makkelijker. En je huid knapt er dus ook van op.

5. Hydrateren

Klinkklare feiten over het effect van water op de huid zijn er helaas niet, omdat onderzoeken verschillende effecten uitwijzen.

Écht bewijs is er dus niet (met name over de hoeveelheid water), maar omdat het één van de makkelijkste dingen is die je kunt doen en simpelweg geen kwaad kan, benoemen we ‘m toch graag.

De positieve effecten van water drinken op de huid, zouden onder andere zijn: minder roodheid, minder droogheid, betere elasticiteit en betere hydratatie.

6. Goed slapen

Een hele fijne tip, al zeggen we het zelf. Een goede nachtrust brengt talloze voordelen met zich mee (denk aan meer energie, beter geheugen, meer creativiteit en productiviteit en oplossend vermogen).

En zo heeft goed slapen ook invloed op je huid. Tijdens je slaap geeft je lichaam een hormoon vrij dat belangrijk is bij de productie van collageen, wat goed is voor je huid, haar en nagels.

Slecht geslapen? Dan stijgen de cortisol-levels in je lijf wat de aanmaak van collageen belemmert. Dat laat je huid al snel zien doordat je gezicht er bleker uit ziet, je oogleden meer hangen, je ogen een beetje opzwellen en je wat meer fijne lijntjes hebt.

7. Je gezicht zo min mogelijk aanraken

Leun je veel met je gezicht op je handen? Ben je veel aan het bellen en hou je je telefoon bij je gezicht? Allemaal manieren die ervoor zorgen dat je huid viezer wordt en de kans op puistjes vergroot.

Probeer je gezicht zo min mogelijk aan te raken. We know, dat is een uitdaging. Toch gefaald? That’s where the cleansing oils come in again!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

In samenwerking met NIVEA

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️